Actualitzat 12/08/2014 14:10

Manos Limpias es querellarà contra els Pujol per defraudar 18 milions i cobrar comissions

Jordi Pujol y su esposa, Marta Ferrusola
EUROPA PRESS

Demana imputar-los per sis delictes i citar com a testimonis quatre dels seus fills

BARCELONA, 12 ago. (EUROPA PRESS) -

El sindicat Manos Limpias es querellarà contra l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, per presumptament defraudar fins a 3.000 milions de pessetes --uns 18 milions d'euros-- i cobrar comissions a canvi d'adjudicacions durant els 23 anys en els quals el polític va dirigir l'administració catalana.

En la querella, recollida per Europa Press i que es presentarà aquest dimecres al Jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona, Manos Limpias assegura que existeixen indicis que durant el mandat de Pujol "l'administració catalana va estar al servei de com a mínim part de la família Pujol-Ferrusola" i que empresaris van pagar comissions del 3% per adjudicacions d'obres i serveis.

El sindicat calcula que els diners defraudats per la família amb la comissió continuada dels delictes contra la hisenda pública, blanqueig, malversació de cabals públics, suborn, tràfic d'influències i falsedat documental oscil·laria entre els 10 i els 18 milions d'euros, i demana que se citi a declarar el matrimoni en qualitat d'imputats, i als seus fills Jordi, Oleguer, Oriol i Marta com a testimonis.

L'escrit es presenta després que el Jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona exigís al sindicat que transformés en querella la seva denúncia inicial arran de la confessió que la família tenia una herència sense declarar a l'estranger i que el sindicat consignés 6.000 euros de fiança, que va obtenir en un dia en iniciar una recol·lecta popular a través de les xarxes socials.

CONFESSIÓ SOTA PRESSIÓ

Segons Manos Limpias, amb el seu comunicat explicant que tenia diners sense declarar, Pujol "en cap moment ha tingut la més mínima intenció de confessar els fets. Sembla més aviat una autoinculpació que no té res a veure amb la figura de la confessió i que ha estat fruit única i exclusivament del setge policial i judicial".

En la querella es recull que diversos informes de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (Udef) de la Policia Nacional --a la qual demana que s'incorporin a la causa-- reflecteixen que es van detectar 137 milions d'euros en un sol compte i que "CiU es quedava amb el 4% de cada obra o servei que concedia a empreses privades: d'aquest peatge el 2,5% s'utilitzava per finançar CDC, i l'altre 1,5% acaba en les butxaques dels seus dirigents (família Pujol)".

També argumenta que la unitat policial atribueix gran part dels diners detectats en diversos paradisos fiscals al "cobrament sistemàtic de comissions il·legals per adjudicacions d'obres i serveis de l'executiu autonòmic català entre el 1980 i el 2003".

En l'escrit s'assegura que existeixen indicis que els diners defraudats --"l' origen dels quals podria ser el cobrament de corretatges punitius"-- es van aixoplugar en paradisos fiscals com Panamà, Luxemburg, Liechtenstein, Jersey, Guernsey, Suïssa i Andorra, i que l'entramat societari vinculat a Pujol pare supera les 80 societats.

Es descriu també que empreses de la família de Jordi Pujol pare van mantenir negocis amb la Generalitat i van obtenir adjudicacions: l'empresa Hidroplant, de Marta Ferrusola; la consultora ambiental Entorn, de la família; el despatx d'arquitectura de Marta Pujol i les societats dels fills Jordi, Oriol i Oleguer.

DINERS QUE NO SÓN HERÈNCIA

A més, es considera que a aquesta primera sortida de diners obtinguda suposadament de l'herència del pare "es van acumular altres ingents quantitats de diners, provinents d'ingressos presumptament obtinguts de manera il·lícita, i que no tenen res a veure amb cap herència".

Segons Manos Limpias, hi ha hagut "nombrosos empresaris que van haver d'abonar el 3% de 'mossegada'", entre els quals hi ha José Antonio Salguero, Ignacio Sánchez i Miguel Ángel Parejo, que el sindicat demana citar com a testimonis en el procediment.

També demana que declarin com a testimonis l'empresari Carles Sumarroca per la seva "estreta relació" amb Pujol, sent suposadament beneficiari de contractes amb l'administració, i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez, que va denunciar-lo per emportar borses plenes de bitllets de 500 euros a Andorra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés