Publicat 13/02/2015 10:44

L'IPC interanual aprofundeix la seva caiguda fins a l'1,3% el gener per les gasolines i les rebaixes

GASOLINA, GASOIL, PRECIOS, IPC, COMBUSTIBLE, CARBURANTE, GASOLINERA, CONSUMO
EUROPA PRESS

Els preus registren un descens rècord de l'1,6% en el primer mes de l'any i l'IPC subjacent puja fins al 0,2%

MADRID, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

L'índex de preus de consum (IPC) va baixar un 1,6% al gener respecte al mes anterior i va retallar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al -1,3%, a causa, sobretot, del descens dels preus de la gasolina, del gasoil per a calefacció i del gas, i a les rebaixes d'hivern en vestit i calçat, ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'organisme estadístic eleva així en una dècima la dada avançada a final gener, quan va estimar que la taxa interanual del primer mes de l'any podria haver estat del -1,4%. Finalment, aquesta s'ha situat al -1,3%, tot i que això no ha impedit que els preus hagin registrat el seu segon descens més gran des del juliol del 2009, quan es va experimentar una taxa negativa del -1,4%.

Amb la dada del gener, l'IPC interanual encadena la seva setena taxa negativa després del -0,3%, el -0,5%, el -0,2%, el -0,1%, el -0,4% i el -1% de juliol, agost, setembre, octubre, novembre i desembre, respectivament. És la novena vegada en 16 mesos que els preus mostren taxes interanuals negatives.

Amb tot, el Govern espanyol ha descartat que l'economia es trobi en una situació de deflació estructural i considera que tenir un IPC negatiu com a conseqüència de la caiguda del preu del petroli és una cosa bona per a l'economia espanyola, doncs es reflecteix en els preus de consum i en la balança de pagaments.

L'últim mes en el qual els preus van registrar una taxa més habitual per a l'economia espanyola va ser el d'agost del 2013, quan l'IPC es va situar en l'1,5%. A partir d'aquí, en part per l''efecte esglaó' de la pujada de l'IVA aplicada el 2012, l'IPC va donar una baixada important.

Estadística ha atribuït la retallada interanual de l'IPC al gener al comportament del transport, que va reduir la seva taxa més de dos punts respecte al desembre, fins al -7,7%, per l'abaratiment dels carburants i lubricants.

També ha influït en l'evolució interanual de l'IPC el grup d'habitatge, que va retallar la seva taxa dues dècimes, fins al -0,4%, per la baixada dels preus del gasoil per a calefacció i del gas, així com vestit i calçat, que va registrar una taxa interanual del -0,1%, tres dècimes inferior a la de desembre, per les rebaixes d'hivern, i els aliments, que van reduir una dècima la seva taxa, fins al -0,4%, pel peix, les fruites, els llegums i hortalisses frescos.

A la banda dels ascensos, va destacar el grup d'oci i cultura, que va elevar la seva taxa interanual cinc dècimes, fins al -0,7%, com a conseqüència dels viatges organitzats; el d'altres béns i serveis, amb una taxa de l'1,7%, quatre dècimes més, per l'encariment de les assegurances, i el de les comunicacions, que va registrar una taxa anual del -4,7%, un punt superior a la de desembre, perquè el descens dels preus dels serveis telefònics va ser menor al d'un any abans.

DISMINUCIÓ MENSUAL DE L'1,6% PER LES REBAIXES

En taxa mensual (gener d'aquest any sobre desembre del 2014), els preus van registrar un descens rècord de l'1,6% com a conseqüència, sobretot, del descens dels preus del vestit i calçat (-15,2%) per les rebaixes; del transport (-2,7%) per les gasolines; de l'oci i cultura (-1,6%) pels viatges organitzats; del parament (-0,7%), i dels hotels (-0,3%).

Per contra, els aliments van elevar els seus preus el gener un 0,3%, els altres béns i serveis un 0,6% i l'habitatge va pujar un 0,3% per la pujada de la llum.

Per la seva banda, la inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar dues dècimes al gener, fins al 0,2%, i alhora l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual al -1,5%, de manera que va retallar quatre dècimes la taxa de desembre.

Per rúbriques, les que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser els llegums i hortalisses fresques (+3%), serveis mèdics i similars (+1,9%) i el transport públic interurbà (+1,6%). Per contra, els descensos mensuals més forts es van registrar en la roba de dona (-17,5%), la d'home (-17,4%) i complements i reparacions de peces de vestir (-13,9%).

Respecte al gener del 2014, les rúbriques que van experimentar els descensos més forts van ser el sucre (-18,5%), les patates i els seus preparats (-12%) i el transport personal (-7,6%). En la banda oposada, els ascensos interanuals més grans els van experimentar la carn d'oví (+5,4%), el transport públic interurbà (+4,1%) i els serveis mèdics i similars (+3,1%).

TOTES LES COMUNITATS RETALLEN ELS SEUS PREUS AL GENER

Per comunitats autònomes, l'IPC mensual va baixar a totes les comunitats autònomes, especialment a La Rioja (-2,3%), Castella i Lleó (-2,1%), Navarra (-2%), i Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Galícia i Múrcia, totes elles amb un -1,9%.

Amb caigudes de l'1,8% es van situar Aragó i Extremadura, mentre que Andalusia i el País Basc van retallar els seus preus un 1,7% respecte al desembre. Les regions on menys van baixar els preus en el mes de gener van ser Comunitat Valenciana (-1,5%), Canàries i Catalunya (-1,4%), Madrid (-1,3%) i Balears (-1,2%).

Per la seva banda, la taxa anual de l'IPC va disminuir a totes les comunitats, sobretot a Castella i Lleó, amb una retallada de sis dècimes, fins al -1,8%. La baixada menys forta va correspondre a Catalunya, amb una taxa del -0,9%, dues dècimes menys que al desembre.

En total, l'any 2015 va arrencar amb taxes interanuals d'IPC negatives a totes les comunitats autònomes. Castella-la Manxa va ser la regió que va presentar la taxa interanual més negativa (-2%), seguida de Castella i Lleó (-1,8%) i Cantàbria (-1,7%). Les regions que van registrar les taxes negatives menys pronunciades van ser Catalunya (-0,9%) i el País Basc (-1%).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés