Actualitzat 17/07/2014 10:32

L'ICF manté finançament i avals per més de 377 milions

El consejero delegado del ICF, Josep Ramon Sanromà
Foto: EUROPA PRESS

Preveu tenir tot a punt a final d'any per demanar la llicència de banc públic

   BARCELONA, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'Institut Català de Finances (ICF) ha facilitat préstecs i avals per més de 377 milions d'euros en el primer semestre de l'any, el que ha beneficiat 801 empreses.

   Així ho ha explicat el conseller delegat de l'entitat financera dependent de la Generalitat, Josep Ramon Sanromà.

   En compareixença a la Comissió d'Economia, Finances i Pressupost del Parlament, ha detallat que l'import ha anat "en línia amb l'any anterior", mentre que el nombre d'operacions ha crescut un 26,5%.

   Ha assenyalat que el 65% d'aquest finançament s'ha dirigit a nous projectes, mentre que en el mateix període del 2013 més del 70% de l'activitat es va focalitzar en el refinançament empresarial.

BANC PÚBLIC PERÒ NO BANC CENTRAL

    Per al futur, amb els canvis que suposa la Unió Bancària a Europa, Sanromà ha destacat que l'aposta de l'ICF passa per la seva "necessària transformació en un banc públic de desenvolupament", i la seva previsió és tenir tots els canvis normatius i organitzatius a punt per a final d'any per demanar formalment la llicència als reguladors.

   Ha argumentat que convertir-se en banc públic significa dedicar-se al finançament del teixit empresarial i a cofinançar projectes estratègics per a la seva àrea d'influència --en aquest cas Catalunya--, com ja fan uns 90 bancs públics d'inversió a Europa, que l'ICF pren com a exemple a seguir: "No estem parlant d'un banc central".

   Ha afegit que operar com a banc públic permetrà l'ICF "un millor accés als mercats i al Banc Central Europeu (BCE), una millora de la credibilitat davant els inversors, una millora de la fiscalitat i, sobretot i la cosa més important, una millora de la capacitat per facilitar l'accés al finançament al teixit empresarial de Catalunya i en millors condicions".

   Ha recordat que l'ICF no es finança dels Pressupostos de la Generalitat, sinó de recursos del mercat financer: "L'ICF és autònom, i la Generalitat com a accionista aportaria capital si en calgués, i ara no és necessari, pel nivell de solvència".

   Preguntat per la desaparició de Catalana d'Iniciatives després de la fallida de Spanair, ha assenyalat que calia un "canvi de model" perquè la normativa ja no permet una societat de capital risc amb aportacions i gestió pública directes, sinó que aquestes actuacions s'han de vehicular amb participació pública minoritària i gestió privada i transparent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés