Actualitzat 06/06/2014 17:43

L'Estat aprova un pla d'impuls econòmic que mobilitzarà 11.000 milions d'euros

Soraya Santamaría
EUROPA PRESS

MADRID, 6 juny (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol ha aprovat aquest divendres un pla d'impuls econòmic i suport a la competitivitat, que mobilitzarà uns 11.000 milions d'euros, 6.300 milions per la iniciativa públic-privada, i 4.655 milions per l'aportació de préstecs a través de l'ICO i altres organismes.

Després de la reunió del Consell de Ministres, la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha destacat que les 40 mesures incloses en el pla estan dirigides a desenvolupar una estratègia conjunta per al segon semestre d'aquest any que permeti la consolidació de la recuperació econòmica i ampliï els seus efectes a tots els nivells, el que exigeix, segons ha destacat, avançar en la millora de la competitivitat.

"Amb aquest pla avancem en el compliment del nostre programa nacional de reformes. Juntament amb la consolidació fiscal i el sanejament del sector financer, ens centrem ara en les reformes estructurals per millorar el funcionament dels mercats i eliminar ineficiències, respectant l'objectiu de consolidació fiscal", ha reiterat.

El pla aprovat aquest divendres té per objectiu augmentar el finançament de l'economia productiva; millorar la regulació del finançament i la reestructuració de les empreses; afavorir el creixement "amb respecte" al Medi Ambient; fomentar el funcionament competitiu dels mercats; donar suport a la competitivitat industrial; impulsar la R+D+I empresarial i fomentar la internacionalització de l'economia espanyola, segons ha resumit la vicepresidenta.

Sáenz de Santamaría ha explicat que aquest pla s'ha dissenyat en coordinació amb set ministeris i "no condiciona" el compliment dels objectius de consolidació fiscal perquè es partirà dels recursos disponibles, però optimitzant-los.

Per garantir que el crèdit arriba a petites empreses i autònoms, el pla preveu que l'ICO mobilitzi el 2015 25.000 milions d'euros, un 25% més que la previsió aquest any i un 80% superior al que va destinar en 2013, i que posi en marxa un programa de garantia i avals per afavorir la concessió de préstecs a les pimes. A més, Espanya destinarà 800 milions a la Iniciativa Pime de la UE, també amb aquest mateix final.

CANVIS A LA LLEI CONCURSAL

El pla aprovat aquest divendres preveu, alhora, canvis a la llei concursal per permetre que les empreses que estan molt apalancades, però que són viables, puguin reestructurar els seus deutes perquè puguin seguir amb la seva activitat i no es vegin obligades a tirar el tancament. També es modernitzarà el règim de garanties mobiliàries, ampliant els béns inscriptibles, el que afavorirà el flux de crèdit a ciutadans i empreses.

Alhora, es donarà un nou impuls a la llei de garantia d'unitat de mercat i s'establirà un pla de lluita contra l'incompliment de terminis administratius per als operadors econòmics. A més, s'eliminaran duplicitats i requisits innecessaris de la normativa mediambiental, urbanística i sectorial que afecta les activitats econòmiques.

Entre les mesures de suport al sector comercial, el pla preveu l'extensió de les zones comercials de gran influència turístiques a noves àrees d'intensa activitat turística en les grans ciutats espanyoles i la reducció de les comissions d'intercanvi que paguen els comerciants per acceptar pagaments amb targetes de crèdit o dèbit fins a un màxim del 0,3%. També es regula l'eliminació de barreres normatives que frenen la inversió en el sector de la distribució comercial.

Dins de l'objectiu del creixement respectuós amb el medi ambient, el pla aprovat aquest divendres crea el Fons Nacional d'Eficiència Energètica, cofinançat amb fons europeus, destinat a invertir en projectes que redueixin el consum energètic en els sectors productius i en edificació, dotat amb 350 milions d'euros.

REDUCCIÓ D'EMISSIONS

Alhora, es llança un pla d'estalvi i reducció d'emissions en l'edificació, que destinarà part dels recursos a cofinançar actuacions d'eficiència energètica en edificis d'ús residencial i no residencial. Les comunitats autònomes portaran a terme actuacions complementàries destinant entorn de 133 milions anuals dels seus fons Feder a aquesta mena d'actuacions.

En matèria de lluita contra el canvi climàtic i impuls de l'eficiència energètica en el transport, les mesures aprovades pel Govern espanyol preveuen la renovació del Pla Pive, dotat amb 175 milions d'euros, així com el Pla PIMA Aire 4, amb 40 milions d'euros, i un programa d'ajudes a la compra de vehicles elèctrics, dotat de 10 milions. També en suport de l'automòbil, el pla llança el PIMA Transport, que és un programa de renovació de la flota de vehicles pesats, amb una inversió total de 405 milions.

Pel que fa a les infraestructures, s'adaptaran els períodes concessionals dels ports als terminis de les concessions portuàries a Europa per mantenir la seva posició competitiva a escala internacional, el que generarà un impacte estimat en la inversió privada de 150 milions d'euros anuals. A més, es crearà un Fons d'Accessibilitat Terrestre Portuària, amb recursos provinents dels ports per accelerar la construcció dels accessos viaris i ferroviaris dels ports, que tindrà una inversió pública de 100 milions anuals.

Per donar suport a la competitivitat industrial, el pla preveu ajudes per a la reindustrialització i foment de la competitivitat industrial. Així, es destinaran 175 milions d'euros per a la concessió de préstecs a sectors industrials. El programa de suport industrial mobilitzarà inversions totals entorn de 1.000 milions d'euros.

IMPULS A L'R+D

En matèria d'impuls a la R+D+I, la línia ICO Innovació Fons Tecnològic 2013-2105, dotada amb 323 milions d'euros, finançarà inversions productives de les empreses innovadores que realitzin dins del territori nacional. Per part seva, el CDTI finançarà grans projectes de col·laboració públic-privada d'empreses i es crea la Línia d'Innovació Global, amb 200 milions, per ajudar les pimes a adquirir actius amb un component tecnològicament avançat.

Finalment, el Govern espanyol es compromet a avançar en els pròxims mesos en l'execució del Pla Estratègic d'Internacionalització de l'economia espanyola 2014-2015, així com a prestar suport financer a les empreses que decideixin sortir a l'exterior.

Per a això, s'adaptarà la línia ICO Garantia Internacional 2014 per impulsar l'accés de les empreses espanyoles a licitacions internacionals i s'aprovarà la Línia FIEM-Facilitats UE, amb una dotació inicial de 50 milions, per assegurar que les empreses espanyoles competeixen en igualtat de condicions amb les seves homòlogues comunitàries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés