Publicat 20/11/2014 13:45

L'economia catalana creixerà un 1,3% aquest any i un 1,8% el 2015 segons BBVA

Rafael Doménech, Xavier Queralt (BBVA)
EUROPA PRESS

Demana "entesa" del Govern espanyol i el català per no perjudicar l'economia

BARCELONA, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

BBVA preveu un creixement del PIB català de l'1,3% aquest any --respecte del 0,9% que augurava fa sis mesos-- i de l'1,8% el 2015 --tres dècimes més que el pronosticat el juny--, segons l'informe 'Situació Catalunya' del segon semestre, que atribueix gran part de la millora actual a la recuperació de la demanda interna i la millora del turisme a la segona part de l'any.

Aquestes xifres són una mica inferiors al creixement que augura per a tot Espanya (1,4% el 2014 i 2% el 2015) però superiors a les de la zona euro, i l'economista en cap d'Economies desenvolupades de BBVA, Rafael Doménech, ha advocat aquest dijous en roda de premsa a continuar l'esforç reformador a Catalunya --en especial per millorar les finances públiques i l'eficiència de l'administració-- i a apostar per "la creació d'ocupació estable, productiva".

El servei d'estudis del banc ha destacat que continua la creació de llocs de treball a Catalunya "amb perspectives d'acceleració" en línia amb la millora gradual de l'economia, ja que per al 2015 augura que continuarà l'impuls exportador --ajudat per la depreciació de l'euro-- i milloraran els fluixos de crèdit.

BBVA calcula que Catalunya pot crear ocupació en un 4,3% en el període 2014-2015 (prop de 140.000 llocs de treball), per sobre del 3% previst per a tot Espanya (600.000 llocs de treball), tot i que l'entitat matisa que es va destruir un 17% de l'ocupació tant a Catalunya com a Espanya entre el 2008 i el 2013.

El banc veu necessàries per al conjunt d'Espanya mesures addicionals al mercat de treball, sobretot per millorar l'eficiència i anar a una economia més competitiva, d'ocupacions de qualitat, més estables i amb salaris més elevats.

A Catalunya, l'informe de BBVA recull que el sector immobiliari pot tornar a contribuir positivament al creixement econòmic, "tot i que de manera moderada", en els pròxims trimestres.

INCOMPLIMENT DEL DÈFICIT

Doménech ha explicat que la millora de les previsions de creixement de l'economia catalana també està influïda perquè la Generalitat no ha aplicat totes les retallades que haguessin calgut per complir l'objectiu de dèficit de l'1% del 2014, per la qual cosa no s'ha penalitzat tant el creixement econòmic, tot i que l'estabilitat pressupostària s'haurà d'afrontar més endavant.

Malgrat aquest incompliment, no ha volgut "menystenir" l'esforç de reducció del dèficit que està fent l'Executiu català des de fa anys, el que influeix que l'economia catalana creixi lleugerament per sota de l'estatal, tot i que ha incidit que diferències d'una i dues dècimes no són estadísticament significatives.

"L'esforç de reducció del dèficit de la Generalitat ha estat molt significatiu, però no s'arribarà a l'estabilitat pressupostària el 2014, i el 2015 hi ha un risc molt elevat que tampoc s'assoleixi l'objectiu del 0,7%", ha afirmat; les previsions del banc no preveuen canvis en el sistema de finançament autonòmic.

Preguntat sobre la relació del Govern espanyol i la Generalitat pel procés sobiranista, ha insistit en el missatge de BBVA que "hi ha marge per a l'entesa", que veu necessària per reduir les incerteses polítiques.

Ha sostingut que les incerteses polítiques "sempre són dolentes i tenen efectes negatius sobre l'activitat econòmica", i, tot i que de moment no veuen un efecte significatiu sobre l'activitat econòmica, ha apuntat que els mercats financers estan expectants.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés