Publicat 16/03/2015 17:29

L'assessor fiscal de Pujol es nega a declarar davant de la comissió d'investigació del frau

El asesor fiscal del expresidente de la Generalitat Joan Anton Sánchez Carreté
PARLAMENT

ERC tornarà a demanar la compareixença i C's l'acusa d'un delicte de "desobediència"

BARCELONA, 16 març (EUROPA PRESS) -

L'assessor fiscal de l'expresident de la Generalitat Joan Anton Sánchez Carreté s'ha negat aquest dilluns a respondre les preguntes dels diputats a la comissió d'investigació del Parlament sobre el frau que, entre d'altres qüestions, aborda el patrimoni ocult de la família Pujol a Andorra.

En una breu intervenció inicial, Sánchez Carreté s'ha escudat en què, per llei, com a assessor té l'obligació d'obrar amb sigil i reserva i això passa per no dir res a la comissió: "No tinc una altra alternativa que mantenir el silenci de la Cartuja".

A més, ha exposat que el codi penal recull una pena de presó, multa i inhabilitació en el cas que, en la seva condició d'assessor, "divulgui els secrets" de les persones que assessora, en aquest cas l'expresident de la Generalitat.

Sánchez Carreté ha assegurat que des del 1983 és el "representant" de Jordi Pujol davant de l'Agència Tributària de l'Estat i davant de l'Agència Tributària de Catalunya, i ha afegit que des del 2014 també representa altres persones de la família, que no ha precisat.

El president de la comissió d'investigació, el diputat David Fernández (CUP), ha lamentat que l'actitud de Sánchez Carreté és símbol de l''omertà' que hi ha hagut a Catalunya durant anys, i el diputat Oriol Amorós (ERC) ha assegurat que el seu silenci no serveix de res: "Amb aquesta actitud no els ajuda massa --als Pujol--".

Sánchez Carreté ha esgrimit que, després de consultar-ho amb "sis lletrats", entenia que se l'havia convocat exclusivament com a assessor dels Pujol, per això s'ha escudat en què no respondria a cap pregunta davant de la comissió.

Els partits li han retret que moltes de les preguntes que li han formulat, com la seva presència a la llista Falciani d'evasors fiscals, no tenia res a veure amb la seva assessoria als Pujol, pel que entenen que hauria d'haver respost a les seves demandes.

Fernández (CUP) ha llegit en veu alta el text íntegre de la citació del Parlament a Carreté per evidenciar que no només se l'havia citat com a assessor dels Pujol, sinó també per informar sobre temes com el frau i la corrupció que també aborda la comissió.

COMPARÈIXER UN ALTRE COP

Amorós ha anunciat que tornaran a demanar la compareixença de Carreté --aquesta vegada no com a assessor fiscal dels Pujol perquè no s'escudi en aquesta circumstància per no respondre--, mentre que el diputat de C's Carlos Carrizosa ha considerat que l'assessor ha incorregut en un delicte de "desobediència" en negar-se a respondre els diputats.

El diputat del PSC Jordi Terrades ha advertit que amb el seu silenci introdueix molts més interrogants a la societat catalana i "encobreix alguna cosa més" del que s'ha explicat sobre el presumpte llegat de Florenci Pujol, avi de l'expresident de la Generalitat.

El diputat del PP Santi Rodríguez també li ha retret que no respongui a preguntes que no afecten la confidencialitat dels seus clients, i ha aprofitat per recordar que va ser condemnat a dos anys de presó per delicte contra la hisenda pública per uns fets del 1991, tot i que va ser indultat pel govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero.

UN LLIBRE PER AL COMPAREIXENT

Des d'ICV-EUiA, el diputat Marc Vidal ha criticat que ni el mirés a la cara quan li formulava les preguntes, i la diputada Isabel Vallet ha ironitzat que l'assessorament fiscal de Carreté a la família Pujol ha d'haver estat bastant "deficient", ja que tots els membres de la família menys un estan imputats.

La diputada Meritxell Borràs (CiU) ha considerat que s'ha tornat a demostrar que, quan un tema està als jutjats --en al·lusió al suposat llegat dels Pujol--, difícilment una comissió d'investigació pot aportar més llum a l'assumpte.

La compareixença ha acabat amb Fernández assegurant que li prestarà al compareixent el llibre de Petros Markaris 'Pa, Educació i Llibertat' que aborda la "degradació democràtica" de les societats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés