Publicat 15/01/2014 14:04

El jutge exigeix al CIE de Barcelona permetre el contacte físic de l'intern amb les visites

CIE Zona Franca
EUROPA PRESS

Reclama que l'informin de seguida de lesions i incidents i demana reformar les dutxes

BARCELONA, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

Els Jutjats d'Instrucció 1 i 17 de Barcelona, encarregats del control del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca, han exigit que el centre permeti el contacte físic en les reunions que els interns mantenen amb els seus familiars, cercles pròxims, advocats i ONG.

Una resolució d'aquest dimecres, dictada després de l'última visita del jutge al centre després d'uns incidents del 31 i 1 de gener, acorda que les entrevistes es realitzin en una habitació sense mampares, reixes o un altre obstacle que impedeixi el contacte físic perquè es "limita greument el dret a la intimitat, a la dignitat personal i a rebre un tracte humanitari i no degradant".

Tot i això, permet "el control visual per part de la policia", tot i que respectant la confidencialitat de l'entrevista, i la revisió dels visitants a l'entrada per comprovar que no porten armes, drogues i altres objectes prohibits.

Entre d'altres millores a les quals obliguen en aquesta resolució els jutjats de control està avisar-los de seguida de totes les lesions dels interns i qualsevol incident, la millora del sistema de regulació de temperatura de les dutxes i la instal·lació de WC en els dormitoris.

Segons l'escrit, el personal mèdic del CIE i la direcció "tenen l'obligació" de remetre al jutjat de guàrdia de Barcelona tots els parts d'assistència mèdica d'interns assistits per lesions d'origen traumàtic, sigui quin sigui el seu origen (fortuït, imprudent o dolós), després de constatar en la visita que no s'envien tots els parts.

Tot i això, no autoritza "de manera genèrica" que els interns siguin visitats pel metge de l'ONG Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, que així ho sol·licita, sinó que primer ha de plantejar-se l'agressió al jutge de guàrdia i que aquest autoritzi un metge forense a comprovar la seva existència.

AMPLIA HORARI DE VISITES

El jutge ha decidit ampliar l'horari de visita dels familiars i amics, que fins ara es limitava de les 11 a les 12.30 hores, a una segona ronda de 17 a 19 hores, i permetre que els membres de les ONG que visiten a aquests interns només hagin de presentar la seva credencial i no estar en una llista prèvia.

Per al jutge "resulta necessària la instal·lació d'un sistema de dutxes que permeti la regulació de la temperatura de l'aigua i que la durada sigui adequada i suficient per a la neteja corporal", pel que demana reformar-les ja que ara és massa calent per als que es dutxen primer i freda per als últims.

Alhora, demana que s'instal·lin WC en els dormitoris --on els interns estan unes tres hores al migdia i vuit o nou en la nit-- perquè la seva inexistència "constitueix una limitació arquitectònica que atenta contra la dignitat humana", ja que depenen del policia per fer una necessitat corporal.

"PITJOR QUE LA PRESÓ"

El jutge justifica aquestes mesures perquè els interns "viuen l'expulsió d'Espanya com una situació dramàtica, pitjor fins i tot que la presó pròpiament dita. Aquest estat emocional fa que el CIE sigui un lloc d'equilibri inestable", pel que exigeix que se solucionin aspectes de la vida diària que puguin causar conflictes entre les forces de l'ordre i els interns.

De fet, apunta que l'enfrontament entre policies i alguns interns al CIE el 31 de desembre i 1 de gener, en els que diversos d'aquests últims van quedar pel que sembla lesionats, ha tingut "bastant que veure" que els agents els traguessin a la força de les dutxes.

Consideren "legítima" l'entrada de les unitats antiavalots per raons d'ordre públic, sense necessitat d'autorització judicial, com ha estat el cas després dels incidents del dia 31, tot i que demana que s'informi al jutjat com a màxim quatre hores més tard del començament del succés.

Conclouen que la vaga de fam iniciada el 9 de gener per cinc interns no està relacionada amb les condicions d'estada al CIE sinó amb el seu desacord amb l'expulsió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés