AMP.- La JEP desestima les peticions d'inhabilitar Torra que van presentar PP, Cs i Vox

Publicat 24/12/2019 12:27:29CET
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant dj. judici en el TSJC
Pool - Archivo

Al·lega que l'Estatut només preveu cessar-lo per inhabilitació amb una sentència "ferma"

BARCELONA, 24 des. (EUROPA PRESS) -

La Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona ha desestimat, amb un vot particular, les peticions d'inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, presentades per PP, Cs i Vox.

Segons la resolució recollida per Europa Press, la JEP ho ha decidit reunida aquest dimarts per abordar les sol·licituds d'inhabilitació a Torra després de ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) "en sentència no ferma" per desobediència en no retirar la pancarta i el llaç groc de la Generalitat en període electoral.

La decisió es pot recórrer davant la JEP abans d'acabar el 27 de desembre.

La JEP constata que la condemna a Torra no és ferma, mentre la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) considera inelegibles els condemnats per sentència no ferma per delictes de rebel·lió, terrorisme, contra l'Administració Pública o contra les institucions de l'Estat; no per desobediència.

També constata que els escrits de PP, Cs i Vox a la Junta Electoral demanaven el cessament de Torra com a diputat, la qual cosa comportaria el seu cessament com a president, perquè tot president ha de tenir escó del Parlament, segons l'Estatut.

La Junta recorda que se'l va condemnar com a president, no com a diputat; i cita també l'Estatut per afirmar que l'única causa de cessament d'un president de la Generalitat és "una pena d'inhabilitació per sentència judicial ferma".

Paral·lelament, afirma que la Junta Electoral Central (JEC) mai ha cessat un diputat que a més presideixi una autonomia, sinó que els precedents de cessament són per sentències no fermes d'alcaldes condemnats per delictes contra l'Administració pública vinculats a la corrupció, amb presó a més d'inhabilitació.

La JEC conclou que, a diferència d'aquests casos, Torra ha estat condemnat per desobediència a 10 mesos de multa i a un any i mig d'inhabilitació, "la qual cosa constitueix penalment la condemna per un delicte de caràcter menys greu".

VOT PARTICULAR

El vocal no judicial de la JEC Pablo Nuevo López ha emès un vot particular en què dissenteix de la decisió majoritària de la Junta de no aplicar l'article 6.2.b de la Loreg i, per tant, de no aplicar-se una causa d'ilegibilitat sobrevinguda.

Al·lega que sí hi ha precedents d'un supòsit com el que s'analitza en aquest cas, ja que els precedents de què parla la resolució al·ludeixen a corrupció, i Nuevo pregunta si corrupció "no ho podria ser la desobediència a l'òrgan encarregat de vetllar per la neutralitat de les institucions en període electoral".

Afegeix que la JEP està vinculada a la doctrina de la JEC i que el cas de Torra és "d'inelegibilitat sobrevinguda que esdevé una causa d'incompatibilitat" segons l'article 6.2.b de la Loreg.

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  Les rèpliques de quadres en alguns punts de Barcelona són d'entitats que defensen instal·lar l'Hermitage a la ciutat

 3. 3

  Reactiven la recerca dels tres despareguts a les Illes Balears després de la borrasca Gloria

 4. 4

  El Consell per la República convoca el 29 de febrer l'acte a Perpinyà

 5. 5

  El CAC, la Generalitat i la CCMA presenten una campanya per fomentar l'esport femení

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista