Actualitzat 22/10/2015 16:41

Hisenda eleva a 715 els casos d'indicis de blanqueig enviats al Sepblac

Santiago Menéndez en la Comisión de Hacienda en el Congreso
EUROPA PRESS

Menéndez demana que no es treguin conclusions precipitades sobre Rato perquè la presumpció d'innocència existeix per tots

MADRID, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Agència Tributària ha elevat a 715 els expedients de l'amnistia fiscal sospitosos de blanqueig de capitals que ha enviat al Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals (Sepblac), segons ha dit el director de l'Agència, Santiago Menéndez, durant la seva compareixença a la Comissió d'Hisenda del Congrés dels Diputats.

Menéndez ha explicat que el Pla de Control del 2013 incloïa ja que l'Agència Tributària havia d'analitzar si els contribuents acollits a l'amnistia fiscal aprovada el 2012 s'havien ajustat a la finalitat prevista a la normativa reguladora.

D'acord amb aquesta previsió, el 2013 van començar a realitzar-se processos massius d'anàlisi d'informació segons els perfils de risc detallats. En el curs d'aquestes actuacions, l'Agència va detectar 715 casos d'indicis de delicte per blanqueig i va enviar aquesta informació al Sepblac. "I seguim investigant", ha dit.

Durant la compareixença, Menéndez ha rebutjat les crítiques dels parlamentaris a l'amnistia fiscal del 2012 i els ha acusat de "demonitzar" aquest procés sense tenir en compte que es va posar en marxa en un moment molt difícil per l'economia espanyola i que les organitzacions internacionals ho recomanen en algunes ocasions.

A més, ha rebutjat que un procés d'aquest tipus afavoreixi el blanqueig de capitals i ha tornat a insistir que la llei no li permet donar els noms dels amnistiats. Tot i això i en resposta al portaveu econòmic del PSOE, Pedro Saura, ha assenyalat que entre els més de 29.000 contribuents que es van acollir "hi haurà de tot".

Menéndez ha defensat també la tasca de l'Agència en enviar els 715 casos dels amnistiats sospitosos de blanqueig al Sepblac en apreciar indicis de delicte. "No estaran suggerint que no actuem?", ha preguntat als diputats, després d'assegurar que l'organisme no para de treballar a favor dels ciutadans i de la lluita contra el dèficit si veu indicis de blanqueig o de qualsevol altre delicte.

En declaracions als mitjans després de la compareixença i després de preguntar-li per quan es va posar en contacte Hisenda amb el Sepblac, Menéndez ha explicat que ho va fer en el temps que ha transcorregut des de la seva compareixença de febrer --que va ser quan va dir que ho faria-- fins ara, que ja ho ha fet.

No ha volgut explicar els motius que l'han portat a seleccionar aquests 715 expedients enviats al Sepblac per ser "molt prudent" sobre la forma de treballar dels funcionaris de l'Agència, tot i que sí ha dit que per investigar qualsevol delicte tributari s'utilitzen una sèrie de paràmetres que permeten construir perfils de possibles indicis de delicte.

ALTS CÀRRECS A LA LLISTA.

Preguntat per si hi ha alts càrrecs a la llista, Menéndez ha rebutjat donar explicacions sobre aquesta matèria no només perquè la Llei General Tributària ho impedeix, sinó perquè, segons la seva opinió, "la prudència" aconsella deixar treballar les institucions "amb tranquil·litat". "Tinguin fe en elles", ha demanat.

Així i tot, ha assegurat que per l'Agència Tributària no hi ha persones d'especial rellevància perquè tracta a tots els contribuents per igual. "És de sentit comú, és el que la norma diu i és el que fem", ha dit, després d'asseverar, a més, que no hi ha una normativa que esmenti personatges d'especial rellevància.

Sí s'estableixen perfils de risc diferents, perquè no és el mateix investigar una gran corporació multinacional que "el carnisser de la cantonada" i perquè no s'aplica la mateixa normativa ni els mateixos mitjans en aquest tipus de processos.

"EXISTEIX LA PRESUMPCIÓ D'INNOCÈNCIA"

En qualsevol cas i sobre la investigació de Rato, ha demanat a tots els grups que no treguin conclusions precipitades perquè "els procediments existeixen i la presumpció d'innocència també existeix per tots". A més, ha insistit que el cas no té res a veure amb l'amnistia fiscal, com ja va dir el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, divendres passat.

De fet, ha explicat que investigar una contingència fiscal relacionada amb l'amnistia seria una pèrdua de recursos perquè aquestes contingències desapareixien en el procés de declaració especial. "El que estem investigant no té res a veure amb la Declaració Tributària Especial. No fa falta que vingui jo a dir-ho, és de sentit comú", ha asseverat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés