Publicat 09/04/2014 15:33

Herrero de Miñón demana un "instrument de Govern" per a Catalunya "pactat amb l'Estat"

Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón
EUROPA PRESS

Insta a modificar la interpretació de la Constitució en comptes del seu text perquè falta consens

BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón, Acadèmic de la Real Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques i un dels pares de la Constitució, també com a membre permanent del Consell d'Estat, ha advocat per elaborar per a Catalunya "un instrument de Govern pactat amb l'Estat amb competències economicofinanceres, educatives, lingüístiques i culturals" blindades.

A la conferència 'Reconeixement Constitucional de Catalunya' aquest dimecres al Cercle d'Economia, ha afirmat que "això és el que caldria sotmetre a referèndum del poble català d'acord amb l'article 152.2 de la Constitució", de la qual ha augurat que una reforma portaria més desavantatges que avantatges.

Ha assenyalat que no hi ha voluntat política i social de reformar-la i no s'aconseguiria el consens necessari, perquè tampoc s'ha aconseguit per a temes importants però de menys envergadura com la reforma laboral o educativa, i ha defensat una "mutació" entesa com una reinterpretació de la Carta Magna per part dels polítics --ha incidit que la solució ha de ser política--, en comptes d'un canvi en el redactat.

Herrero de Miñón ha opinat que Catalunya "és indubtablement i sens dubte una nació", i que requereix ser reconeguda com a tal, la qual cosa fins ara no s'ha fet i ha constituït un error radical.

"La crítica situació actual porta d'aquesta situació de dèficit de reconeixement la seva principal causa. És un problema polític i només políticament pot ser abordat i resolt" amb una solució negociada, no imposada, ha sostingut.

TRACTE SINGULAR PER A CATALUNYA

Ha defensat un tracte diferencial per a Catalunya, que presenta un problema que ha de ser aïllat i tractat singularment, perquè si s'insereix en una reforma global, l'opció catalana tendirà a generalitzar-se: "No repetim el mateix error del 1981 --amb les autonomies--, generalitzar el que serveix per identificar".

Per a la negociació entre Catalunya i el Govern espanyol, ha apuntat a tres condicions: voler superar la crisi --no usar-la per a objectius electorals en el millor dels casos o metes institucionals en el pitjor--; introduir mesures de confiança i conciliadores, i "substituir els monòlegs superposats pel diàleg".

DEBAT INÚTIL I PERJUDICIAL AL CONGRÉS

"No sé quina utilitat té fer passos en fals per escenificar el desacord, com el debat al Congrés d'aquest dimarts, són passos inútils i fins i tot perjudicials; ajudaria a millorar el clima la moderació del llenguatge en els dos discursos", ha sostingut, i ha proposat un discret col·loqui, en comptes de discursos de vocació dramàtica, i ha incidit que el president Mas no pot ser humiliat, ni el president Rajoy tampoc.

Sigui quina sigui l'evolució dels esdeveniments, ha demanat evitar el xoc de trens, i ha afirmat: "Cap moviment secessionista s'ha parat per via judicial, i no pot habilitar-se un curs legal per habilitar un nou Estat", tot i que el Dret Constitucional ha de servir per trobar els cursos, i ha posat èmfasi que el Dret serveix per trobar la fórmula jurídica adequada, no per impedir-la.

En l'obertura de l'acte, el president del Cercle d'Economia, Antón Costas, ha parlat de l'existència d'un malestar a Catalunya associat a un desig de canvi de tota mena, i també de naturalesa política, la qual cosa és un procés natural en la vida de les societats i les persones: "Som davant d'un final de cicle, després d'una etapa extraordinàriament rica en resultats, però que ara té resultats decreixents, i aquest canvi de cicle exigeix diàleg, temps i paciència".

Entre el públic de la conferència hi havia el conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell; l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol; l'advocat i també pare de la Constitució Miquel Roca; el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra; l'exministre Narcís Serra i el politòleg Joan Ridao, entre d'altres representants de l'àmbit acadèmic, polític i empresarial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés