Actualitzat 22/10/2015 16:10

Guindos espera maduresa dels espanyols per evitar inestabilitat política i econòmica

Luis de Guindos
EUROPA PRESS

Poden buscar-se millores economicofinanceres sobre Catalunya però amb "racionalitat"

BARCELONA, 13 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha confiat aquest dilluns en la maduresa de la societat espanyola per evitar inestabilitat política, i en conseqüència, econòmica per les múltiples cites electorals d'aquest any.

Durant la seva conferència 'La recuperació de l'economia espanyola' al Círculo Ecuestre de Barcelona, ha reconegut que "el principal element d'incertesa" pels comicis és que pugui haver-hi canvis en les polítiques econòmiques que desfacin ràpidament les reformes dels últims anys.

Amb tot, ha sostingut que Espanya té ara posades les bases per créixer els pròxims anys, després de la correcció dels seus desequilibris macroeconòmics: "Crec que la societat espanyola és madura, i aquest escenari de quatre o cinc anys de creixement important és possible".

El ministre --que ha omplert diverses sales amb gairebé 250 persones entre empresaris i premsa-- s'ha expressat així després d'una introducció del president del Círculo Ecuestre, Borja García-Nieto, que ha mostrat la seva preocupació per la inestabilitat que poden comportar les cites electorals del 2015.

"La política pot fer perillar l'economia, la inversió i el creixement en general", ha advertit García-Nieto, que també ha recelat dels populismes.

CATALUNYA

De Guindos ha argumentat que les prioritats és una cosa fonamental en la qual cosa un polític no pot equivocar-se, i ha apuntat que s'ha de mantenir l'Estat del Benestar i crear ocupació: "Si t'equivoques de prioritats, pots generar una certa empatia en el primer moment, però després la societat és molt més madura i intel·ligent i s'adona que la prioritat que has determinat no és la principal".

"El cas de la independència de Catalunya, com diuen les escoles de negocis, és un no cas, perquè no és raonable, racional ni pot portar a cap lloc. Hi ha situacions en les quals tothom perd", segons ell.

El ministre no preveu aquest escenari perquè Catalunya i Espanya han estat convivint molts segles, i juntes són "molt més fortes que per separat".

Admet que poden buscar-se millores en les relacions economicofinanceres entre Catalunya i la resta d'Espanya, "però sempre des del punt de vista de la racionalitat".

C'S I L'ECONOMIA

Preguntat per les propostes econòmiques de C's, que està pujant a les enquestes d'intenció de vot, ha recordat el refrany que una cosa és predicar però una altra és 'donar blat', i que poden haver-hi moltes "ocurrències" però el Govern espanyol ha aplicat polítiques que han acabat en millores.

"Sé que hi ha hagut una política econòmica que ha funcionat. La societat espanyola ha fet un enorme esforç i ha sortit de la crisi", ha defensat.

"No em sentiran moltes crítiques d'altres programes electorals" --ha exposat--, per la responsabilitat que comporta ser ministre, i ha instat que tots els partits siguin responsables.

"La responsabilitat sempre s'acaba pagant en termes de percepció social i de resposta", ha afegit.

PERSPECTIVA POSITIVA

De Guindos ha repassat les previsions del Govern espanyol per a aquest any, com un creixement del PIB d'entre el 2,5% i el 3%, la creació d'ocupació per sobre de 500.000 llocs de treball, el superàvit de la balança de pagaments i una inflació negativa en termes mitjans però que acabarà l'any "lleugerament positiva".

També ha celebrat que el sistema financer ja està en condicions de tornar a donar crèdit, les empreses segueixen guanyant competitivitat, el consum creix, la construcció s'està recuperant i la prima de risc està continguda.

GRÈCIA, UE I ESTATS UNITS

A escala internacional, ha assegurat que Grècia no sortirà de l'euro perquè s'ha compromès a pagar el seu deute, i el seu volum no és un problema perquè els tipus d'interès són molt baixos, sinó que el problema és aconseguir que Grècia torni a créixer, per a la qual cosa ha de reformar el seu sistema impositiu, així com eliminar oligopolis i barreres d'entrada, per aconseguir una economia eficient "no només per pagar el deute, sinó pel mateix bé de la societat grega".

Respecte al tractat de lliure comerç que negocien la UE i els Estats Units, ha defensat superar les diferències sobre arbitratge d'inversions, però confia que pugui firmar-se l'acord "a principi de l'any que ve", cosa que beneficiaria molt Espanya i especialment Catalunya pel seu volum exportador, i tindria un efecte d'arrossegament per aconseguir acords similars amb Japó, la Xina i Mercosur.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés