Publicat 04/03/2014 16:42

El Govern porta al TC la llei de reforma local, Lomce, unitat de mercat i avaluació ambiental

El conseller Francesc Homs
EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 març (EUROPA PRESS) -

El Govern ha aprovat presentar un front de quatre recursos al Tribunal Constitucional (TC) contra la reforma local, la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), la llei d'unitat de mercat i la d'avaluació ambiental del Govern espanyol.

Així ho ha manifestat en roda de premsa després del Consell Executiu el conseller de presidència, Francesc Homs, que ha argumentat que els recursos són conseqüència dels dictàmens previs del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), i que recollien que les lleis vulneren competències de la Generalitat i de la pròpia doctrina del Constitucional.

Per a Homs, la situació és greu i representa una reforma encoberta de la Constitució del Govern espanyol, el que considera un acte de "cinisme" per part seva perquè cal recordar que sempre defensen la necessitat de respectar-la.

Així, ha avançat que en la commemoració del centenari de la Mancomunitat, previst el 6 d'abril, exposaran aquesta situació "creixent", i ha apel·lat el Govern a actuar de manera transparent en l'aplicació del seu model territorial espanyol.

MOTIUS

Després d'un dictamen del CGE emès per unanimitat contra alguns punts de reforma local, Homs ha justificat la necessitat de presentar el recurs perquè considera que envaeix competències de la Generalitat en matèria de funció pública, organització territorial, autoorganització, règim jurídic de les administracions públiques i règim local, afecta l'autonomia financera de la Generalitat i no respecta el contingut essencial de l'autonomia local garantida per la Constitució i l'Estatut.

Respecte al recurs contra la Lomce, el Govern assenyala que altera la distribució competencial i és contrària a la Constitució, a l'Estatut i a la pròpia doctrina del TC, a més que suposa "una oposició frontal" al règim lingüístic català, segons el qual no es pot separar els alumnes en funció de la llengua, entre d'altres qüestions.

També sostenen que la Llei de Garantia d'Unitat del Mercat (Lgum) envaeix competències i afecta al model d'organització política i territorial de Catalunya després d'un dictamen del CGE que conclou que s'incorren en inconstitucionalitats i vulneren l'Estatut al restringir les competències normatives amb incidència en els sectors econòmics.

Sobre el recurs contra la Llei d'Avaluació Ambiental, el Govern ho justifica perquè consideren que no deixa marge a les potestats legislatives ni reglamentàries de la Generalitat per exercir les seves competències en aquest àmbit i buida de contingut la competència autonòmica per establir normes addicionals de protecció ambiental, entre d'altres motius.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés