Publicat 27/09/2021 22:39CET

AMP.- Govern central i sindicats aconsegueixen principi d'acord sobre els ERTO, pendents de CEOE

La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en la inauguració de la jornada ?Diàlegs sobre el Futur del Treball? al Centre Botí, a 27 de setembre de 2021, a Santander, Cantàbria, (Espanya).
Juan Manuel Serrano Arce - Europa Press

MADRID, 27 set. (EUROPA PRESS) -

El Govern central i els sindicats han aconseguit aquest dilluns un principi d'acord per prorrogar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) fins el 28 de febrer de 2022, un mes més del que estava previst, segons han informat fonts del diàleg social a Europa Press.

Aquest preacord està pendent que la CEOE doni el seu vistiplau definitiu a la pròrroga dels ERTO i a l'acord de prestacions d'autònoms dins del seu Comitè Executiu

A més de la pròrroga, en la reunió d'aquest dilluns, s'ha acordat portar el comptador a zero fins al 31 de desembre de 2022 i millorar les exoneracions, segons han avançat l'Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO).

D'aquesta manera, les empreses de més de deu treballadors tindran un 80% d'exoneració si imparteixen formació als treballadors en ERTO i un 40% en cas de no fer-ho. Per a les empreses de fins a deu empleats, l'exoneració serà del 80% si imparteixen accions formatives i del 50 % si no ho fan.

El sindicat també ha informat que les pròrrogues es podran sol·licitar durant tot el mes d'octubre i el silenci administratiu s'aplicarà amb caràcter positiu.

El principi d'acord també manté beneficis relacionats amb la prestació per atur dels treballadors, la prohibició dels acomiadaments o l'impediment de realitzar contractacions noves en empreses que estan aplicant ERTO.

També es recupera la prestació extraordinària per a les persones amb contractes fixos discontinus i es garanteix el comptador a zero per a aquest col·lectiu, que abans no ho estava.

Durant el mes d'octubre es mantindran les condicions de l'última pròrroga, mentre que les actuals entraran en vigor a partir de novembre. Així, del 30 de setembre al 31 d'octubre regirà l'esquema actual, i de l'1 de novembre al 28 de febrer de 2022 entrarien en vigor les mesures d'aquest principi d'acord.

Comissions Obreres (CCOO) ha anunciat aquest dilluns, després de la reunió, que signarà la pròrroga dels ERTO, que "millora les actuals condicions" per als treballadors que es troben en aquesta situació.

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha manifestat la seva satisfacció per aquest principi d'acord que "manté i millora els drets per als treballadors".

"Estem satisfets de renovar l'eina, la palanca que ha servit perquè a Espanya no es destruïssin llocs de treball", ha agregat.

La secretària d'Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha comentat que el sindicat valora "molt positivament el preacord" aconseguit aquest dilluns i ha agraït "l'esforç del Govern per atendre les reivindicacions" del sindicat.

"El resultat és un acord que millora de forma important les condicions de les persones treballadores que es troben en ERTO (...). Per a CCOO, aquest acord suposa que una vegada més els agents socials hem demostrat el nostre esforç i voluntat per arribar a un acord més que protegeixi l'ocupació i els drets laborals", ha afegit.

Des de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), el seu president, Lorenzo Amor, també ha confirmat el tancament del preacord amb el Govern i els sindicats.

"Es manté la prestació extraordinària de cessament d'activitat per als autònoms fins el 31 de gener", ha publicat Amor al seu compte de Twitter.

De la mateixa manera, l'Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), ha coincidit que s'ha aconseguit l'acord, "satisfactori per qui pitjor ho està passant", perquè "cap autònom que ho necessiti" es quedi sense prestació.

ERTO PER A CANÀRIES

En la reunió d'aquest dilluns, el Govern i els agents socials també han abordat els ERTO per a les Canàries, amb l'objectiu de protegir les persones afectades per l'erupció del volcà a La Palma.

En aquest sentit, UGT ha assenyalat que la seva proposta contempla exoneracions i comptador a zero, a més d'exoneracions del 100% pels ERTO d'impediment i del 90% pels ERTO de limitació. A més, s'esperen altres mesures de l'Executiu que es tractaran al Consell de Ministres.

CCOO també ha anunciat l'acord de "mesures extraordinàries" per als afectats pel volcà, amb exoneracions de les quotes a la Seguretat Social i una part lligada a la formació de les persones que ja es trobin en ERTO.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés