Actualitzat 26/02/2015 14:53

El Govern acusa l'Estat d'oferir democràcia "de baixa qualitat"

El portavoz del Govern, Francesc Homs
Foto: EUROPA PRESS

Enviarà a la UE un informe per evidenciar el 'no' del Govern al dret a decidir

   BARCELONA, 26 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, ha acusat aquest dijous l'Estat d'oferir una democràcia "de baixa qualitat" als seus ciutadans i ha titllat la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre el 9N de molt restrictiva i allunyada del pacte constitucional del 1978.

   Així s'ha pronunciat en roda de premsa a la Generalitat després que el TC declarés inconstitucionals dos preceptes de la Llei de Consultes Populars no referendàries aprovada pel Parlament el setembre, i inconstitucional i nul de ple dret l'acord de convocatòria del 9N.

   "Per impedir segons quins debats com el sobiranista, que no podran impedir, estan disposats a carregar-se la mateixa essència de la democràcia", segons Homs, que també aprecia una incomprensible alienació del TC amb els interessos del Govern espanyol, ha dit.

   Per a ell, la sentència nega implícitament legitimitat democràtica i representativa a les institucions catalans per preguntar sobre qüestions de la seva competència, fins al punt de fer "impracticable" aquesta possibilitat.

   També ha lamentat que la decisió del TC defensi que ja es garanteix molt àmpliament la participació democràtica permetent votar cada quatre anys i que altres maneres de fer-la efectiva han de tenir un caràcter extraordinari: "Fan una lectura molt restrictiva, molt pròpia de la perspectiva de fa 40 anys".

ALINEACIÓ DEL TC AMB EL GOVERN ESPANYOL

   El també conseller de Presidència ha constatat una "incomprensible alienació" de l'Alt Tribunal amb els interessos del Govern espanyol, el que va en contra de la seva independència i neutralitat, a més de retreure que els seus magistrats es reuneixin de manera extraordinària per abordar el 9N però no per al decret de pobresa energètica.

   Per a Homs, que el marc constitucional i polític espanyol no permeti saber l'opinió dels ciutadans significa que l'Estat ofereix "una democràcia de baixa qualitat, i això és incompatible amb les exigències i necessitats d'una societat madura" i amb els preceptes de la UE.

   "L'expressió democràtica a l'Estat no troba ni diàleg ni recorregut polític" --ha sostingut el portaveu del Govern--, davant de la qual cosa el poble de Catalunya es veu en la necessitat d'obrir camins alternatius i no quedar-se amb els braços plegats.

   Després de descartar recórrer la resolució al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg, ha assenyalat que ara toca seguir la via política amb la convocatòria de les eleccions del 27S, com ha reivindicat dijous el president de la Generalitat, entre d'altres accions.

   Així, Homs ha explicat que va demanar fa un mes al Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) un informe de balanç per identificar fins a quin punt les institucions i societat catalana ha seguit tots els passos que tenia al seu abast per exercir el dret a decidir, analitzar la qualitat democràtica de l'Estat i contrastar la conveniència del 27S.

   Aquest informe, que està previst acabar en pocs dies, s'enviarà al conjunt d'institucions europees i a la comunitat internacional perquè se sàpiga "el nivell de qualitat democràtica" que es pot exercir a Espanya i per fer pedagogia i explicació del que reivindiquen els catalans.

   Sobre la reunió del Pacti Nacional pel Dret a Decidir del divendres 6 de març, ha cridat partits i societat civil ha convertir-la en una "reafirmació" del compromís dels catalans amb el dret a decidir.

CONTRA ELS QUE VAN APLAUDIR

   A més de descartar que la sentència del TC afecti les querelles presentades contra el president del Govern i les conselleras de Governació i d'Ensenyament, ha carregat contra els diputats que "van aplaudir i es van vanagloriar" al Congrés per fer la sentència durant el Debat de Política General.

   "Hi ha gent que ha perdut el sentit comú i està tan en contra del que es planteja a Catalunya que fins i tot estan disposats a tirar-se a les esquenes" una sentència que --ha afegit-- afecta també la resta d'autonomies.

   Després de preguntar-li si creu que el Govern espanyol pot recórrer el caràcter plebiscitari del 27S, Homs ha respost que no s'imagina que puguin prohibir una convocatòria d'eleccions al Parlament: "Hi ha coses que són absurdes, i estem tranquils".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés