Publicat 11/04/2014 12:39

Gas Natural Fenosa veu en la crisi d'Ucraïna una oportunitat per al gas d'Espanya a Europa

S.Gabarró y S.Villaseca, Gas Natural
EUROPA PRESS

Manté en espera de la nova regulació i que hi hagi més demanda projectes d'inversió a Espanya

BARCELONA, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, ha afirmat aquest divendres que "la crisi d'Ucraïna ha obert una oportunitat per a Espanya per ser porta del gas per a Europa", perquè té gasoductes i plantes de regasificació que no funcionen encara a plena capacitat.

En la roda de premsa prèvia a la junta anual d'accionistes, ha argumentat: "Tenim la infraestructura suficient, només falta unir Espanya i França amb més gasoductes. L'únic que sempre ha posat pegues és França".

Ha celebrat que la UE hagi donat el vistiplau al gasoducte Midcat, que uneix Espanya i França per Catalunya, però que encara no té data, i tot i que de moment no hi ha hagut converses amb França, ha augurat que "en el curt termini es resoldrà perquè Europa necessita rebre gas de diversos llocs i reduir la dependència de Rússia".

Respecte a l'economia espanyola, Gabarró ha constatat que ja està creixent, tot i que el final de la recessió no significa el final de la crisi perquè encara hi ha una elevada desocupació, pel que ha instat a la "solidaritat per part de tots".

Respecte als canvis en la regulació energètica nacional, ha insistit en les crítiques als costos que ha suposat i seguirà suposant en el futur, i ha incidit en la necessitat de solucionar el problema del sistema elèctric.

En aquest sentit, ha asseverat que fins que no s'eliminin algunes subvencions, no s'equilibrarà el sistema, i ha reivindicat que no cal seguir carregant al consumidor amb els costos: "Els pressupostos de l'Estat hauran de suportar-ho".

Ha afirmat que no hi ha cap problema important en el funcionament del sistema gasista espanyol, tot i que està pendent la regulació de la hibernació dels cicles combinats.

"No ens els deixen utilitzar, però tampoc tancar, perquè són la garantia si no funcionen les renovables a falta de vent o sol. Hauran de seguir estant al peu de la xarxa elèctrica per a quan faci falta, i això ha de ser retribuït", ha exposat, tot i que per fer més valoracions s'ha mostrat a l'espera de conèixer el reglament, que encara està en elaboració.

El conseller delegat, Rafael Villaseca, ha lamentat que, tot i ser més barats, als cicles combinats se'ls fa fora del sistema a favor d'altres energies més intermitents, a les quals han de cobrir quan cau la seva generació per sota de la demanda: "És una decisió política i tècnica que ha de prendre el Govern espanyol amb l'assessorament de Red Eléctrica".

Ha parlat de "problemes greus del sistema elèctric espanyol", mentre que no hi ha un dèficit estructural en el sistema gasista, tot i que ha reconegut que sempre es poden fer ajustos.

INVERSIONS EN ESPERA I DESINVERSIONS

Després de preguntar-li per projectes de generació renovable com eòlica o biomassa que la companyia té en espera a Espanya, Villaseca ha explicat: "Estem pendents de la nova regulació de les renovables, per estudiar els projectes en cartera i concloure quins seran possibles i quins la nova reglamentació els ha convertit en impossibles".

També ha defensat que ara no és viable construir noves plantes de generació elèctrica al país perquè hi ha excés de capacitat instal·lada per al nivell de demanda actual, i que tot el sector està perdent diners en generació elèctrica; pel nivell de demanda i per la regulació, Gas Natural Fenosa preveu en el seu pla estratègic 2013-2015 una "reducció dràstica de l'Ebitda i les inversions" en el negoci d'electricitat --generació i distribució a Espanya i Europa--.

Preguntat per si la companyia preveu utilitzar la tècnica del 'fracking' (fractura hidràulica) per obtenir 'shale gas' (gas d'esquist), Gabarró ha apuntat que fins que no hi hagi la convicció que no hi ha problemes tècnics o mediambientals, cap país europeu ho aplicarà, però s'ha mostrat "convençut que a la llarga s'aplicarà", conforme avanç la tècnica.

Respecte a possibles desinversions, ha constatat que el seu negoci de fibra òptica no és estratègic, i que per tant "quan hi hagi una oferta interessant" ho vendrà, sobre el que Villaseca ha afegit que encara no han rebut ofertes, i si ho fan seran discrets fins que es concreti qualsevol operació.

SEGUIR CREIXENT

Respecte a Gas Natural Fenosa, Gabarró ha celebrat que els resultats del 2013 han estat bons malgrat l'entorn econòmic i l'entorn regulador espanyol, regulació que va carregar el compte de resultats del 2013 amb 455 milions d'euros: "Així i tot hem trobat palanques per compensar aquest greu crebant: la millora de l'eficiència operativa (112 milions menys de despesa), el comerç internacional de gas (que va créixer un 10%) i l'Amèrica Llatina (malgrat les dificultats del canvi de divisa)".

Ha assenyalat que la companyia porta nou anys de creixement del benefici malgrat la crisi, amb una mitjana del 10% anual, i que el seu objectiu de futur és seguir creixent, especialment a escala internacional, mirant especialment a l'Amèrica Llatina i l'Àsia; la multinacional catalana, amb 170 anys d'història, va iniciar la seva internacionalització fa 22 anys, i ara és present en 25 països.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés