Publicat 06/05/2014 10:15

Gas Natural Fenosa guanya 402 milions fins al març, un 2,3% menys, per l'impacte regulador

Sede de Gas Natural Fenosa
EUROPA PRESS

MADRID, 6 maig (EUROPA PRESS) -

Gas Natural Fenosa va obtenir un benefici net de 402 milions d'euros el primer trimestre de l'any, la qual cosa comporta un descens del 2,3% respecte del mateix període del 2013, per l'impacte regulador a Espanya, la depreciació de les monedes llatinoamericanes i per l'absència d'extraordinaris, segons ha informat aquest dimarts el grup energètic.

La companyia ha destacat que el perfil de negoci i la diversificació de les activitats, la seva assentada presència internacional i una estricta política financera li han permès de compensar, en part, els diferents impactes macroeconòmics i regulatoris durant aquest període.

Les mesures reguladores adoptades a Espanya des del 2012 en el sector elèctric impactaran en el resultat brut d'explotació (Ebitda) anual en 600 milions a partir d'aquest exercici; fins al 31 de març, només l'impacte de l'RDL 9/2013 va pujar a 76 milions d'euros a l'Ebitda.

En concret, l'Ebitda consolidat va ser de 1.224 milions d'euros, un 4,7% inferior respecte al primer trimestre del 2014, tot i la significativa contenció de la despesa.

Sense tenir en compte l'impacte regulador (76 milions d'euros) i la depreciació de divises internacionals (44 milions d'euros), l'Ebitda gestionable del primer trimestre de l'exercici ascendiria a 1.344 milions d'euros, un 4,6% més que durant el mateix període de l'any anterior.

A més, el volum de negoci va recular un 5,5% entre el gener i el març respecte al mateix període de l'exercici anterior, fins a situar-se en 6.284 milions d'euros.

Tot i els impactes en el resultat del trimestre, la diversificació de les seves activitats permet a Gas Natural Fenosa mantenir els objectius marcats en l'actualització del seu Pla Estratègic 2013-2015.

"Aquesta revisió estableix objectius realistes, adaptats al context macroeconòmic, energètic i sobretot a l'important impacte regulador, per seguir complint amb els seus compromisos davant dels accionistes", ha subratllat.

La companyia ha afirmat que continua compromesa amb una "sòlida" política de dividend en efectiu i preveu mantenir el 'pay out' a nivells del 62%, en la línia dels últims anys, compatible amb els objectius de creixement i despalanquejament previstos.

Així, la junta general ordinària d'accionistes, celebrada l'abril passat a Barcelona, va aprovar una remuneració en efectiu per a l'accionista per un import total de 898 milions, un 0,3% més que l'any anterior, la qual cosa comporta mantenir el 'pay out' al 62,1%.

El pagament del dividend complementari, de 0,504 euros per acció, es realitzarà el pròxim dia 1 de juliol; el 8 de gener passat, la companyia va pagar en efectiu un dividend a càrrec de 0,393 euros per acció, amb càrrec als resultats de l'exercici 2013.

CAU L'APORTACIÓ DE L'ACTIVITAT INTERNACIONAL A L'EBITDA

Les activitats internacionals de la companyia van representar el 39,3% del total de l'Ebitda consolidat, respecte del 42% durant el mateix període de l'any anterior.

Aquest descens es deu sobretot, segons la firma, a l'impacte de la translació comptable a euros de les diferents divises internacionals, especialment les de l'Amèrica Llatina.

L'Ebitda de les activitats a Espanya baixa també un 0,3% i supera el 60,7% del total del consolidat.

El 31 de març el deute financer net va ser de 14.172 milions d'euros, cosa que va situar el nivell d'endeutament al 48%.

Si es descompta el dèficit de tarifa pendent de cobrar a tancament del primer trimestre (496 milions) com també les retencions per desviacions transitòries d'ingressos i despeses del 2014 (70 milions), el deute net se situaria en 13.606 milions, equivalent a un ràtio d'endeutament del 47%.

El 94% del deute financer net té un venciment igual o posterior a l'any 2016 i la vida mitjana del deute es va situar en 5 anys; el 31 de març la companyia va totalitzar una liquiditat d'11.794 milions d'euros, fet que suposa una cobertura de venciments superior als 24 mesos.

Les inversions materials i intangibles de Gas Natural Fenosa van arribar als 357 milions d'euros durant el període, amb un increment del 84% respecte a les del mateix trimestre de l'any anterior.

Aquest creixement es deu fonamentalment a la incorporació d'un vaixell metaner el mes de març d'aquest any en règim d'arrendament financer.

Per àmbit geogràfic, les inversions a Espanya, excloent el vaixell metaner, van disminuir un 18,8%.

Mentrestant, les inversions en l'àmbit internacional van augmentar un 10,4%: a Llatinoamèrica el principal focus d'inversió és Mèxic, per la construcció del parc eòlic de Bií Hioxo, de 234 MW de potència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés