Publicat 12/11/2015 21:25

Fitch rebaixa dos esglaons l'avaluació de Catalunya i ho col·loca en 'bo escombraries'

MADRID, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

L'agència de qualificació creditícia Fitch Ratings ha rebaixat en dos esglaons l'avaluació de Catalunya, des de 'BBB-' a 'BB' amb perspectiva 'negativa', el que ho col·loca en la categoria de 'bo escombraries' a causa de a la resolució independentista aprovada aquest dilluns al Parlament català, que generarà una "major confrontació" amb el Govern espanyol.

Fitch, que amb aquesta decisió dóna per conclòs el seu procés de revisió de la nota de Catalunya per a una possible rebaixa, ha decidit retirar l'avaluació mínim de 'BBB-' que atorgava a totes les comunitats autònomes al beneficiar-se de les mesures de suport de liquiditat del Govern espanyol.

L'agència incideix que aquest avaluació mínim també depenia d'una relació de cooperació entre les comunitats autònomes i el Govern, alguna cosa que no ocorre ara a Catalunya a causa dels esdeveniments recents: "L'avaluació de Catalunya reflecteix ara el seu perfil creditici intrínsec", afegeix.

Fitch assenyala que el Govern espanyol té "amplis poders" per intervenir en la qüestió catalana, el que inclou la retenció del finançament ordinari i el suport extraordinari de liquiditat i la suspensió de l'autonomia regional en virtut de l'article 155 de la Constitució Espanyola i el control directe per part del Govern espanyol.

"Siguin quals siguin les mesures que el Govern espanyol decideixi adoptar, és probable que es tradueixi en unes majors tensions entre els dos governs i en una possible pertorbació civil a la regió", subratlla l'agència.

En aquest sentit, afegeix que les relacions entre els dos governs estan actualment "de capa caiguda", ja que l'executiu català ha mostrat la seva insubordinació davant de qualsevol decisió adoptada pel Tribunal Constitucional i és probable que ignori qualsevol suspensió.

L'agència incideix que seguirà vigilant la situació a Catalunya i podria portar a terme noves rebaixes de l'avaluació si ho considera necessari.

Per contra, si la situació es normalitza, tornaria a atorgar a Catalunya l'avaluació mínim de '[BBB]-' del qual se segueixen beneficiant la resta de les comunitats autònomes espanyoles.

FONAMENTS DE L'ECONOMIA CATALANA

Respecte als fonaments de l'economia catalana que li atorguen una qualificació 'BB', Fitch destaca que la comunitat va registrar balanços per compte corrent negatius en el període 2008-2014 i necessitarà finançament per cobrir el seu dèficit pressupostari en 2015, que espera se situï al 2% del PIB, i en el mitjà termini.

A més, incideix que la situació de liquiditat de Catalunya és "fràgil" i existeixen dubtes sobre si la regió continuarà rebent suport de liquiditat del Govern espanyol en els mateixos termes.

Tot i això, espera que segueixi tenint accés al FLA per cobrir els seus serveis de deute en el mitjà termini, possiblement complementat amb finançament de mercat.

En aquest context, considera que la seva càrrega de deute (deute directa respecte als actuals ingressos) de gairebé tres vegades no és coherent amb el seu anterior avaluació de grau d'inversió.

Tot i això, admet que l'economia catalana s'està recuperant més ràpidament que l'espanyola, ja que el PIB nominal va créixer un 1,3% en 2014 respecte del 0,9% d'Espanya.

A més, dades preliminars del primer trimestre de 2015 indiquen que va estar entre les comunitats que més van créixer.

"Aquesta tendència està cobrant impuls i és probable que prevalgui. En aquest moment Fitch assumeix que el procés independentista no afectarà a l'activitat econòmica", explica.

Respecte a la perspectiva 'negativa', l'agència incideix que aquesta reflecteix la seva previsió d'un "feble comportament pressupostari" i d'un nivell de deute "cada vegada més més".

D'altra banda, Moody's explica que s'ha saltat el calendari de publicació de ràtings fixat per a Catalunya emparant-se en la possibilitat que té de modificar una qualificació si considera que existeix un canvi material en la solvència de l'emissor i no és adequat esperar la data fixada, com ha estat el que ha passat dilluns passat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés