Publicat 23/5/2020 21:46:20 +02:00CET

AMP.- Coronavirus.- Torra urgirà Sánchez aquest diumenge a complir 40 mesures sobre Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant una compareixença des del Palau de la Generalitat el 23 de maig de 2020.
GENERALITAT DE CATALUNYA

La setmana vinent començarà a la Conca d'Òdena (Barcelona) les seves visites per Catalunya

BARCELONA, 23 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, urgirà aquest diumenge al president del Govern central, Pedro Sánchez, a complir 40 mesures socioeconòmiques sobre Catalunya per combatre la crisi del coronavirus però que la Moncloa encara no ha pres --ha dit--, i li reclamarà donar-ne una resposta "clara" la setmana vinent.

Ho ha dit aquest dissabte a la nit durant una declaració institucional telemàtica, el dia anterior a la nova reunió sobre la pandèmia entre els presidents autonòmics i Sánchez.

Ha recollit dels seus consellers les 40 mesures, que considera "les prioritats i les decisions inexcusables que el Govern espanyol encara no ha pres" però que l'economia i l'ocupació catalans necessiten.

Com a exemples, ha citat els "deutes i infrafinançament pendents que pugen a gairebé 9.000 milions d'euros" (per la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut, el deute acumulat sobre Mossos d'Esquadra i la manca de finançament de la Llei de Dependència, entre altres punts).

També ha esmentat flexibilitzar els criteris d'arrelament social, perquè les més de 150.000 persones en situació irregular a Catalunya puguin trobar feina; pagar ajudes estatals temporals sobre el temporal 'Glòria', i constituir ja el Pla del Delta de l'Ebre (Tarragona).

Ha al·ludit a més a "revertir el dèficit estatal d'aportació a equipaments culturals catalans"; protegir els artistes; un pla de suport al sector vinícola, i derogar la llei del 'decretazo digital'.

A més, ha anunciat que des de la setmana vinent visitarà zones de Catalunya, començant per la Conca d'Òdena (Barcelona), on hi ha els municipis que van estar confinats en primer lloc.

SIS OBJECTIUS DEL GOVERN

Torra ha marcat sis objectius del Govern: que Catalunya recuperi totes les seves competències (ha reiterat que, fins aleshores, s'oposarà a tota pròrroga de l'estat d'alarma); seguir abordant les emergències social, econòmica i educativa; que la renda bàsica universal s'apliqui ja, i tenir recursos a Catalunya ("amb sobirania i recursos tindríem un país millor").

Sobre l'emergència econòmica, ha insistit a endeutar-se enlloc de fer retallades; prorrogar els ERTOs "els mesos que faci falta"; recolzar al sector turístic, i suspendre quotes i impostos a autònoms i empreses.

IMPORT MÍNIM VITAL

Quant a l'emergència social, ha celebrat que Sánchez hagi dit aquest mateix dissabte que la setmana vinent s'aprovarà l'import mínim vital: "Portem dos mesos i mig reclamant-ho. Llàstima d'aquest retard".

I respecte a "l'emergència educativa", ha destacat que la Conselleria d'Educació acaba de plantejar la seva proposta de reobertura de centres, i que aquest departament es bolcarà els propers dies dialogant amb tots els implicats.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Barcelona controlarà l'aforament de les platges amb videosensors i càmeres

 2. 2

  Coronavirus.- Collboni assegura que la reactivació a Barcelona ha estat "millor de l'esperada"

 3. 3

  El sindicat de Policia Jupol es querella contra Franco i Simón per la gestió de la pandèmia

 4. 4

  Pablo Hasél, condemnat a sis mesos per agredir un periodista a la Universitat de Lleida

 5. 5

  Coronavirus.- Aïllats 50 temporers a Seròs (Lleida) per un malalt de Covid-19