Actualitzat 7/6/2020 12:43:39 +00:00 CET

Torra: el Govern central serà responsable "d'asfixiar Catalunya" si no rectifica

El presidente de la Generalitat, Quim Torra, en la décimotercera reunión de presidentes autonómicos por el coronavirus, a 7 de junio de 2020.
GENERALITAT DE CATALUNYA

En la reunió de presidents: "Amb el nostre pressupost no podem encarar les reclamacions"

BARCELONA, 7 juny (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest diumenge que el Govern central serà "responsable d'asfixiar Catalunya i entorpir la recuperació econòmica" si no rectifica i accepta les mesures econòmiques que proposa la Generalitat.

En la tretzena reunió de presidents autonòmics aquest diumenge pel coronavirus, Torra ha traslladat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, "una proposta per aconseguir per a Catalunya 15.000 milions d'euros, que només depenen del 'sí' de l'Executiu", han informat fonts de la Presidència de la Generalitat.

"Amb el nostre pressupost no podem encarar les reclamacions", ha dit Torra, que ha proposat elevar a l'1% el dèficit permès a les autonomies --per disposar de 2.500 milions més a Catalunya-- i permetre als ajuntaments utilitzar els seus romanents per atendre les despeses derivades de la pandèmia.

També ha demanat una transferència directa de 5.000 milions a Catalunya per pagar la despesa sanitària després del coronavirus, i ha reclamat a Sánchez sol·licitar al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede), "en nom de Catalunya, un préstec de 5.000 milions, el 2% del PIB de Catalunya".

Per Torra, mancar d'aquests recursos en aquests moments "compromet les polítiques socials absolutament necessàries" per a la recuperació, i la Generalitat no pot esperar a la fi de 2020 ó 2021 per rebre'ls, ha dit.

També ha retret a Sánchez que la Moncloa no hagi respost al document de 40 mesures socioeconòmiques que va plantejar la Generalitat, que contenia "moltes urgències que s'han d'abordar, que són essencials".

"VAIVENS" DELS 16.000 MILIONS

Sobre el fons de 16.000 milions per a les autonomies, Torra ha lamentat els "vaivens" en els criteris de repartiment, després que Sánchez hagi comunicat aquest diumenge als presidents canvis en les assignacions.

Per a Torra, els "nous criteris suposen per a Catalunya una pèrdua de desenes de milions d'euros, segons els primers càlculs realitzats amb el vicepresident" de la Generalitat, Pere Aragonès.

"Per què sempre és Catalunya la que ha d'assumir totes les despeses?", s'ha preguntat, i ha dit que el fons per a transport anunciat per Sánchez ha de ser de fins al triple, igual que el destinat a educació.

PROMESES "RETALLADES"

També ha qualificat l'impacte de la crisi del Covid-19 a Catalunya de devastadora, i ha lamentat: "Les promeses ens arriben retallades, la situació és molt greu, anem tard i lents".

Segons la Generalitat, la pandèmia ha causat pèrdues de 15.000 milions d'euros en el turisme, de 9.500 milions en el comerç i de 1.000 milions en la cultura, "un sector que és essencial a Catalunya i que es trobarà emergència social immediatament".

En la reunió, Torra ha demanat una setmana més la pròrroga dels ERTOs flexibles pel coronavirus, la posada en marxa "immediata de l'Ingrés Mínim Vital, ajudes per a persones que hagin de cuidar de nens o dependents, i mesures de liquiditat i moratòries per a empreses.