Publicat 6/5/2020 11:32:29 +02:00CET

AMP.- Coronavirus.- Torra diu que els 16.000 milions per a comunitats equivalen al dèficit fiscal

El president de la Generalitat, Quim Torra, participa en la inauguració de les jornades 'Reactivem-ens' de la Càmera de Barcelona.
GENERALITAT

"Hem trobat a faltar les eines que ens proporcionarà ser un Estat. Hauríem pogut fer més", defensa

BARCELONA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exposat aquest dimecres que els 16.000 milions d'euros que el Govern central repartirà entre les comunitats autònomes equivalen al dèficit fiscal de Catalunya, en el marc de la crisi econòmica i social provocada per l'emergència sanitària del coronavirus.

Ho ha dit en la inauguració de les jornades 'Reactivem-nos' organitzades per la Cambra de comerç de Barcelona, en la qual també han participat el seu president, Joan Canadell, i la seva vicepresidenta primera, Mònica Roca.

"Penseu que els 16.000 milions d'euros que l'Estat ha anunciat que vol transferir a totes les autonomies és senzilla i planament el dèficit fiscal anual que l'Estat té versus Catalunya", ha defensat.

Torra ha criticat que les ajudes del Govern central a les empreses i treballadors són les "més restrictives" d'Europa, i ha assegurat que una Catalunya independent hauria fet més.

"Hem trobat a faltar les eines que ens proporcionarà ser un Estat. Hauríem pogut fer més, sense cap tipus de dubte. Hauríem pogut fer tot allò que nosaltres hem demanat a l'Estat espanyol que fes", ha defensat.

El president de la Generalitat ha assegurat que la resposta a la pandèmia en una Catalunya independent hauria estat "diferent, més ràpida i més adaptada a la realitat de cada moment".

Ha sostingut que la crisi provocada pel Covid-19 "l'han de pagar les administracions públiques, no pot recaure ni sobre les persones ni els emprenedors".

"Hauria estat molt diferent si nosaltres haguéssim estat els responsables dels nostres recursos, que són els recursos que precisament, vosaltres, els empresaris, genereu", ha remarcat.

CRISI DEL CORONAVIRUS

Torra ha valorat que l'impacte de la crisi del coronavirus ha estat "enorme", sense conèixer encara quin serà la seva xifra final, per la qual cosa ha advocat per actuar.

"No és moment de quedar-nos de braços creuats, ningú. No són moments d'estar esperant sinó d'actuar, de passar a l'acció, de reactivar-se", ha dit.

En aquest sentit, ha explicat que els Pressupostos de la Generalitat de 2020 els donen un marc, que ara han de saber "prioritzar i atendre les necessitats més urgents" i els sectors més afectats per la crisi, com el turisme, el comerç i la cultura.

"Això ho farem dialogant i parlant, i parlant amb tots perquè volem implicar a tothom a treure aquest país avanci", ha subratllat.

JORNADES COM EL TECH SPIRIT BARCELONA

Canadell ha explicat que les jornades 'Reactivem-nos' han agafat el "esperit" del Barcelona Tech Spirit, que es van organitzar després de la cancel·lació del Mobile World Congress (MWC).

Ha assenyalat que aquesta plataforma virtual "està a disposició" d'empreses i autònoms per començar a abordar com sortir de la nova crisi.

Per la seva banda, Torra ha aplaudit el projecte MaskCat, impulsat per les càmeres catalanes i que posa a la disposició de fabricants i distribuïdors mascaretes higièniques: "Hem d'anar per aquí".