Publicat 27/4/2020 14:30:37 +02:00CET

AMP.- Coronavirus.- El Govern proposa dedicar fons extra de funcionaris per a sanitaris

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.
GENERALITAT

Aquesta qüestió porta enfrontant a l'Executiu català i sindicats des de fa mesos

BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha proposat dedicar els fons addicionals assignats per l'Estat per aquest any i el passat per als empleats públics de la Generalitat, un total de 30 milions d'euros, a una retribució extraordinària per als sanitaris i professionals que treballen durant la crisi del coronavirus.

Ho ha dit el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, en una compareixença aquest dilluns per via telemàtica en el Parlament per respondre sobre la gestió de l'emergència provocada pel Covid-19.

Puigneró ha defensat "aquest premi" per als treballadors públics de l'administració catalana que estan en la primera línia d'aquesta crisi, mesura que haurà de traslladar als sindicats en la propera Taula General dels Empleats Públics de la Generalitat (MEPAGC), que se celebrarà dijous que ve, després de múltiples discrepàncies sobre aquesta qüestió en els últims mesos.

Els fons sumen 30 milions d'euros, que corresponen al 0,55% de la massa salarial dels 150.000 funcionaris que integren la Generalitat i que la llei estatal de pressupostos permet destinar a fons addicionals, i aquest 0,55% de la massa salarial es reparteix entre el 0,25% pendent de 2019 i el 0,3% de 2020.

En un comunicat, la Conselleria ha remarcat que aquests fons són finalistes i estan destinats "a cobrir mesures específiques i, per tant, no poden destinar-se, amb caràcter general, per a tots".

Aquesta qüestió ha estat motiu de conflicte entre Govern i sindicats en anteriors MEPAGC: el departament de Puigneró defensava destinar-los a determinats col·lectius d'empleats de l'administració catalana i al seu pla de pensions, i els representants dels treballadors reclamaven una augment lineal dels seus sous, després d'anys de retallades.

TELETREBALL EN L'ADMINISTRACIÓ

Puigneró ha exposat que en l'administració, excloent els col·lectius essencials durant la crisis --sanitaris, Mossos d'Esquadra i cossos d'emergències--, uns 22.000 empleats públics estan treballant, la qual cosa representa el 65% de la plantilla total de la Generalitat.

D'aquests, el 60% està teletreballant i el 40% restant està treballant de manera presencial: "El teletreball no ha fet més que augmentar", ha remarcat i ha indicat que s'ha incrementat en un 28% entre la primera i la quarta setmana de confinament.

El conseller ha subratllat que l'adopció del teletreball per a aquests treballadors ha registrat poques incidències, fet que ha relacionat amb que el Govern porta temps volent implementar aquest mètode de treball en l'administració catalana: "Si no véns preparat crec que que és impossible".

Ha detallat que el Govern ha lliurat uns 5.000 ordinadors als empleats públics per teletreballar i que encara queden per donar uns 3.000 equips informàtics: "Els que ens falten, els habilitarem pròximament".

PLA DE DESCOFINAMENT PER ALS FUNCIONARIS

Puigneró ha explicat que estan treballant en un pla específic de desconfinament per als empleats públics de la Generalitat, que està previst que es present a la fi d'aquesta setmana o la que ve.

Preveu la corresponent compra d'equips de protecció individual (EPI) i un pla de distàncies en l'administració, pel qual s'estan dirigint als diferents departaments per conèixer quins són les seves necessitats concretes.

Ha assenyalat que han calculat que necessiten uns 15.000 EPI diaris --mascaretes i guants-- per als funcionaris de l'administració catalana, a més de també haver de provisionarse de gels per desinfectar-se.

RESPOSTA DE L'OPOSICIÓ

El diputat de Cs Dimas Gragera ha lamentat la seva falta de lideratge en aquesta crisi i ha demanat establir un protocol en l'administració per si es produeix un nou brot del coronavirus i mesures de protecció per als seus empleats.

El diputat del PSC Pol Gibert ha recalcat que els empleats públics són part vital de l'administració catalana i que "han sofert molt durant molts anys" per retallades consecutives, a més d'apuntar que els sindicats els han traslladat que en l'aplicació del teletreball s'han comès errors i improvisació.

David Cid (comuns) li ha demanat saber quin és el calendari previst per a la tornada del 60% de la paga extra pendent de 2013, la qual cosa també ha estat preguntat per Vidal Aragonès (CUP) i Esperanza García (PP), al que Puigneró ha sostingut que estan compromesos amb pagar-la i que està inclosa en el pressupost però que es tindrà veure en funció de la crisi del coronavirus que s'haurà de "anar gestionant dia a dia".

Vidal Aragonès de la CUP li ha reclamat conèixer què actuacions està fent el seu departament per "controlar" que les empreses que gestionen contractes en la Generalitat no estan fent expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), com en el cas de Comsa, que ha assenyalat que ha presentat un ERTO a nivell estatal i ha volgut saber si inclou treballadors que fan manteniment.

Comuns, CUP i ERC li han retret al conseller la falta de contacte amb els sindicats dels empleats públics durant aquesta crisi, i Puigneró ha reconegut que no s'ha reunit amb els representants sindicals però que si que han mantingut el contacte amb ells, a través dels "molts canals" que té el departament.

Després de les crítiques de l'oposició, el conseller s'ha compromès a reunir-se amb els representants sindicals de la Funció Pública, amb els quals ha remarcat que ha tingut "una relació més directa" a través de missatges durant aquesta crisi.