Publicat 4/5/2020 20:10:45 +02:00CET

AMP.- Coronavirus.- ERC votarà 'no' a la pròrroga de l'estat d'alarma

El portaveu d'ERC al Congrés,  Gabriel Rufián
Pool

Defensa que el Govern gestioni el desconfinament sense "demanar permís"

BARCELONA, 4 maig (EUROPA PRESS) -

L'Executiva d'ERC ha decidit aquest dilluns a la tarda que el partit votarà en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma pel coronavirus al Congrés, ja que considera que aquest no és el mecanisme adequat: "S'ha demostrat que no ho era durant tota aquesta crisi".

"La centralització ha estat un error", afirma en un comunicat, i ha destacat que es va abstenir davant l'estat d'alarma però que no pot seguir donant els seus vots per facilitar aquesta eina.

Es va abstenir "per responsabilitat i per donar un vot de confiança al Govern" i després va demanar modificar mesures però l'Executiu de Pedro Sánchez no va escoltar, segons ERC, que defensa prorrogar mesures excepcionals però no l'estat d'alarma.

COMPETÈNCIES DEL GOVERN

El partit ha remarcat que la fase de desconfinament requereix que Catalunya pugui decidir amb les seves plenes competències: "No podem permetre que es tornin a repetir els errors que s'han donat en la primera fase".

"Hem de poder gestionar aquesta segona fase des de Catalunya, sense haver d'esperar autoritzacions ni rectificacions, sense duplicitats de treball i sense demanar permís per fer allò pel qual la ciutadania ens ha escollit", afegeix.

A més, ha defensat que la Generalitat s'ha anticipat durant la crisi, "fent fins i tot rectificar sovint al Govern espanyol", i ha subratllat que volen prendre decisions en funció d'opinions d'experts i de la realitat, no de decisions preses a 600 quilòmetres, critica.

"S'ha d'acabar la militarització i la restricció de drets, llibertats i competències que imposa l'estat d'alarma. Això no és una guerra, no necessitem un comandament únic del Ministeri de Defensa", sinó criteris mèdics i polítics, segons els republicans.