Publicat 18/03/2020 14:16

AMP.- Coronavirus.- Cambra de Barcelona preveu un impacte de fins a 5.200 milions si l'aturada dura 15 dies

El president de la Cmera de Barcelona, Joan Canadell
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 18 març (EUROPA PRESS) -

La Cambra de comer de Barcelona preveu un impacte negatiu directe sobre el PIB de Catalunya d'un mínim d'un 1,7%, la qual cosa es tradueix en 4.180 milions d'euros, i d'un mxim d'un 2,1%, uns 5.225 milions d'euros, si l'aturada econmica per la crisi del coronavirus dura 15 dies.

En un comunicat aquest dimecres, la Cambra ha matisat que es tracta d'una primera estimació i que l'impacte a llarg termini dependr de la intensitat i durada de la fase més crítica i de les mesures que implementin els diferents governs i institucions econmiques europees.

Ha estimat que el sector primari no quedar afectat significativament, la construcció es veur afectada en un 50%, els serveis ho faran en un 45% i la indústria registrar una afectació del 33%, segons ha informat la Cambra en un comunicat aquest dimecres.

Aplicant aquests percentatges de caiguda al VAB corresponent de cada sector en termes mensuals, s'obté un descens agregat del PIB catal del 43% al mar, amb el que es podria estimar una caiguda d'entre 40% i el 50% del PIB que es produeix en un mes.

L'impacte estimat en el PIB anual dependr del temps que s'allargui aquesta caiguda del VAB, per si el descens fos del 40% i l'aturada durés 15 dies l'impacte directe sobre el PIB seria del 1,7% (4.180 milions), i si s'allargués un mes seria del 3,3% (8.360 milions), al que s'hauria de sumar l'impacte dels mesos posteriors de reincorporació progressiva a l'activitat normal fins a aconseguir el 100%.

Si la caiguda fos superior, del 50%, i l'aturada durés 15 dies l'impacte directe sobre el PIB seria del 2,1%, la qual cosa es tradueix en 5.225 milions d'euros, i si durés un mes ascendiria al 4,2%, uns 10.450 milions.

SERVEIS

Dins dels serveis, les activitats més afectades amb només un 25% o menys de la seva activitat habitual són les artístiques i recreatives, ja que en molts casos no és possible el teletreball i concentren un número elevat d'autnoms, així com les petites immobiliries, els sectors de transport marítim i aeri, el petit comer i el sector hoteler.

Entre les activitats afectades en un 50% figura el sector del transport terrestre, per la reducció del transport públic, i entre les menys afectades es troben les financeres i d'assegurances, les científiques, administratives i les de comunicacions i tecnologia.

Les més resilients a la conjuntura actual han estat les relacionades amb l'alimentació, benzineres, farmcies, premsa i serveis d'Internet i transport de mercaderies, i el sector sanitari manté el 100% de la seva activitat i fins i tot incorpora nou personal.

Segons la Cambra i sobre la base d'aquests supsits, el sector serveis agregat mantindria un percentatge d'activitat del 55% i una reducció del 45% i, per tant, del seu VAB.

INDÚSTRIA

En l'mbit de la indústria, les activitats més afectades en mantenir tan sols un 25% de la seva activitat habitual serien la indústria de material de transport, la txtil, la de fusta i suro, arts grfiques, maquinria, material elctric i productes informtics.

Les menys afectades, en mantenir el 75% de la seva activitat o més, serien la indústria del plstic i el cautxú i la metallúrgica, i les no afectades són les activitats d'extracció, la indústria alimentria i de begudes, la química i farmacutica i les d'electricitat, gas, aigua i sanejament.

Sobre la base d'aix, el sector de la indústria mantindria un percentatge d'activitat del 66% i una reducció del 33% i, per tant, del seu VAB.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés