Publicat 23/2/2014 14:25:13 +01:00CET

Reding (CE): "A la UE mai hauria de ser un problema que les persones s'expressin"

F.Tarradellas y V.Reding (CE)
EUROPA PRESS

Insta a negociar "sense línies vermelles" perquè Catalunya segueixi a Espanya

BARCELONA 23, (EUROPA PRESS)

La vicepresidenta de la Comissió Europea (CE) i Comissària de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania de la Unió Europea (UE), Viviane Reding, ha afirmat aquest diumenge que "a la UE mai hauria de ser un problema que les persones s'expressin", després de ser preguntada pels mitjans sobre el dret dels catalans a decidir el seu futur polític a una consulta.

En roda de premsa a la seu de la CE a Barcelona, ha manifestat el seu respecte al dret dels ciutadans a expressar-se, tot i que ha recordat que la consulta és un aspecte en el qual la UE no intervindrà: "El referèndum és una qüestió nacional i d'Estat, perquè la vostra nació és part d'Espanya i compartiu una Constitució".

Reding s'ha mostrat favorable a un nou encaix per al territori, argumentant que una ruptura no és de l'interès dels catalans ni del conjunt d'espanyols i europeus, i ha fet una crida per posar tota l'energia a "negociar amb la ment oberta, sense línies vermelles", perquè Catalunya segueixi formant part d'Espanya.

"Feu tot el possible per no separar-vos", ha insistit i, tot i que ha assegurat entendre el que està a la ment i cors dels catalans, ha considerat que Europa ha d'avançar cap a una major unió, i ha assenyalat que, des d'un punt de vista legal, la UE només tracta amb els estats membre.

Ha assenyalat que està transmetent el seu desig d'un "nou tauler de joc" als diversos governants, ja que aquest dissabte es va reunir amb membres d'UDC; aquest diumenge ho farà amb un representant del govern espanyol que assistirà al debat de Reding amb 250 ciutadans a Barcelona, i que aquest dilluns es trobarà amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

"UNA AUTÈNTICA DEMOCRÀCIA"

Preguntada sobre que alguns partits comparin Catalunya amb països totalitaris, s'ha mostrat contundent: "Conec aquest lloc des de fa 25 anys i sempre he considerat que sou una autèntica democràcia".

Reding participarà la tarda d'aquest diumenge a Barcelona a la 45 edició dels Diàlegs Ciutadans, una iniciativa que la CE va posar en marxa fa un any i que ha portat a membres de l'executiu comunitari i al seu president, José Manuel Barroso, a recórrer ciutats d'Europa per conèixer què pensen i esperen de la UE els ciutadans.