Publicat 16/01/2014 15:04

El Parlament l'eleva al Congrés amb el vot de CiU, ERC, ICV-EUiA i tres socialistes

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

La CUP s'absté mentre el PSC es divideix entre el 'no' oficial i el 'sí' de tres diputats

BARCELONA, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous, amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i tres diputats del PSC, demanar al Congrés el traspàs de la competència per poder convocar un referèndum d'autodeterminació, un pas amb el qual els qui han votat a favor volen visualitzar el 'no' previsible a la cambra baixa i guanyar legitimitat internacional.

Per això, durant les seves respectives intervencions al ple, Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Dolors Camats (ICV-EUiA) han exalçat la repercussió internacional que tindria la negativa del Congrés a autoritzar un referèndum a Catalunya.

També PSC, PP i C's --que han votat contra el traspàs de la competència-- han donat per fet el 'no' de la Cambra Baixa, mentre que, des de la CUP --que s'ha abstingut--, el diputat Quim Arrufat ha defensat que no és el Congrés qui s'ha de pronunciar sobre si els catalans voten sobre el seu futur, sinó que el procés ha de negociar-se a Catalunya.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha presentat la votació d'aquest dijous com l'última oportunitat perquè el Govern espanyol doni una sortida democràtica al procés, i ha argumentat que cal evidenciar a la cambra baixa la negativa a la consulta per part de l'executiu de Mariano Rajoy.

La republicana ha criticat a la CUP la seva abstenció i ha sostingut que, davant de la falta de diàleg i negociació del Govern espanyol, aquest pas cal perquè la seva negativa a la consulta s'expliciti al Congrés, un rebuig que despertarà complicitats internacionals i "donarà la volta al món".

També la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha defensat la legalitat i constitucionalitat de la proposta, i ha argumentat que, sigui quina sigui la resposta de l'Estat, la iniciativa "carrega el procés de raons amb vista a Catalunya, Espanya i davant dels ulls de la resta del món".

Els ecosocialistes argumenten que portar la consulta al Congrés suposa guanyar "legitimitat per continuar" amb el procés quan l'Estat la negui, i ha apel·lat a la unitat de les forces catalanes que defensen el 'dret a decidir', com a clau per aconseguir preguntar als catalans.

Jordi Turull (CiU) ha apreciat que el debat a Catalunya té també ressò internacional i ha defensat la "legitimitat democràtica" de la consulta, al·legant que la majoria de diputats són de partits que la incloïen en el seu programa electoral.

Ha lamentat l'actitud del Govern espanyol, que, segons ell, en un primer moment tracta de menysprear-la, però després envia els seus diplomàtics "200 folis per rebatre els arguments" del president de la Generalitat, Artur Mas.

AL VOLTANT DELS 2/3

Amb el 'sí' dels tres diputats crítics del PSC --Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura--, la proposició de llei per demanar al Congrés que transfereixi la competència mitjançant l'article 150.2 de la Constitució ha sortit endavant amb 87 vots a favor, tres abstencions i 43 en contra: prop dels dos terços de l'hemicicle.

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha justificat el 'no' majoritari del seu partit perquè els partits sobiranistes fan més difícil aconseguir la consulta al portar-la al Congrés sense negociar abans amb l'Estat, per la qual cosa els demana admetre que el seu objectiu no és preguntar als ciutadans, sinó declarar la independència unilateralment.

Ha defensat la via federal per la qual han apostat els socialistes per millorar l'encaix català, que veu molt més factible que la secessió, i ha carregat contra Mas, al qual acusa de portar Catalunya a una "fractura traumàtica que tindrà enormes costos econòmics i efectius", el que suposarà que el judici de la Història sigui molt sever amb ell, augura.

La líder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, ha avançat que la petició aprovada no prosperarà perquè els populars la rebutjaran amb la seva majoria absoluta al Congrés, i ha reclamat a Mas que acati aquest 'no' i abandoni el procés sobiranista.

Camacho admet que els grups catalans tenen dret a demanar aquesta competència, però adverteix que també tenen "l'obligació" d'acceptar la resposta del Congrés, que serà 'no' perquè la sobirania no es pot transferir a les autonomies, ha dit.

El president de C's, Albert Rivera, ha avisat que el procés sobiranista ha d'acabar una vegada la cambra baixa rebutgi transferir la competència, pel que considera que els grups partidaris de la consulta es fan un "autogol" al demanar l'autorització al Congrés.

Rivera ha lamentat que l'objectiu dels partits per la consulta sigui anar al Congrés per després no acatar el resultat de la votació i seguir alimentat el procés "amb victimisme", i ha reclamat a Mas que deixi el seu càrrec perquè només treballa per la consulta i a més no podrà complir-lo.

EL PAPER DEL PSC

El debat sobre la proposició de llei ha estat marcat per la situació interna del PSC --tres diputats han trencat la disciplina de vot i Àngel Ros va abandonar aquest dimecres el seu escó--, i han estat constants les al·lusions als socialistes catalans tant dels grups favorables a la consulta com dels contraris.

Turull, Rovira, Camats i Arrufat han qüestionat que els socialistes no recolzin una proposició que busca una consulta legal i acordada amb el Govern espanyol com havia reclamat el PSC, mentre que Camacho ha posat la situació del partit com a exemple que el procés sobiranista divideix i enfronta els catalans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés