Publicat 07/10/2014 22:05

Mas proclama que "és impossible explicar honestament què passarà"

El presidente del Ateneu Barcelonès, Jordi Cassasas, y el pte. Artur Mas
EUROPA PRESS

Titlla a l'Estat de "pare autoritari" que nega la majoria d'edat dels catalans

BARCELONA, 7 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dimarts que "és impossible explicar honestament què passarà" en un escenari polític com l'actual, quan s'entra en un terreny desconegut i és difícil des de les institucions donar seguretats absolutes a la població.

En l'obertura del curs 2014-15 de l'Ateneu Barcelonès, ha augurat que la unitat dels partits polítics que donen suport al el 9N se'n va a mantenir i ha afegit sobre la consulta: "Quin altre camí hi ha?".

Ha comparat aquest dimarts a l'Estat amb un "pare autoritari i intransigent" que no accepta que els seus fills, els catalans, ja són majors d'edat, i en acabar la seva intervenció, l'auditori ha començat a corejar consignes independentistes.

En la seva intervenció, Mas ha llançat als catalans un missatge sobre gestió pública i governabilitat al segle XXI: en el context polític actual, els dirigents polítics han d'acostumar-se a "governar la incertesa".

"Quan estàs en un terreny desconegut és difícil donar seguretats absolutes" malgrat que una part de la ciutadania les reclama a les seves institucions polítiques, ha apreciat.

Malgrat aquestes incerteses, Mas s'ha reafirmat en l'execució del full de ruta sobiranista, i després d'agregar que no hi ha alternativa, ha destacat que el procés cap al 9N seguirà endavant: "Depèn de nosaltres que les coses segueixin fortes".

"He d'expressar la meva confiança que aquesta etapa de prova la sabrem superar", ha expressat Mas, que ha dit que ell té molt clar que és la societat la que impulsa el procés.

També ha enumerat les fortaleses que té la societat catalana perquè sigui una realitat el seu desig d'autogovernar-se: la seva capacitat de resistència, la consciència de la població i la maduresa del "poble català".

Una altra fortalesa és la unitat del bloc sobiranista, i sobre aquest element ha apuntat: "Malgrat tots els auguris que deien que es trencaria, fins ara el consens polític ha prevalgut".

CRONOLOGIA DEL SOBIRANISME

En la seva intervenció, Mas ha fet una radiografia del procés sobiranista i de la política catalana en els últims 15 anys, i en aquest sentit, ha destacat que les coses comencen a canviar a Catalunya després de la recentralizació que, segons la seva opinió, va començar a fer-se des del Govern espanyol durant la segona legislatura presidida per José María Aznar, entre 2000 i 2004.

Després, va produïr-se la reforma de l'Estatut, la negociació de l'actual sistema de finançament per part del segon tripartit presidit per José Montilla i que l'Estat només va complir en el seu primer any, i el malestar generat per la retallada de l'Estatut.

Ha recordat que el seu programa de govern quan va arribar a la Presidència de la Generalitat, el 2010, era el pacte fiscal, que ha rebutjat l'executiu de Mariano Rajoy.

També ha lamentat que a l'últim segle, no hi hagi hagut cap president del Govern espanyol de tradició catalanista, alguna cosa que ha contrastat amb la situació escocesa, amb diversos primers ministres britànics que procedien d'aquest territori.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés