Publicat 06/04/2014 19:02

Mas sobre el Congrés: "Diran que no a una llei, però això no aturarà la voluntat del poble"

Núria de Gispert y Artur Mas
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest dissabte la voluntat d'entesa i pacte que Catalunya ha mantingut històricament amb l'Estat, com il·lustra el debat aquest dimarts al Congrés sobre la petició que es traspassi la competència de convocar una consulta d'autodeterminació, i ha afirmat que si es denega, "diran que no a una llei, però aquest 'no' no podrà aturar la voluntat del poble".

En la commemoració del centenari de la Mancomunitat al Palau de la Generalitat, s'ha mostrat convençut que els parlamentaris catalans s'explicaran amb un to positiu i constructiu, i ha assenyalat que, a diferència del 1914, en aquest moment hi ha una gran estructura d'Estat que és la social: "Allò que passa a Catalunya, tot i que alguns no s'ho creguin, no és el capritx d'uns pocs, sinó la voluntat de molts".

Ha recordat les paraules del primer president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, en el sentit que estar parat és morir, i ha remarcat que ara mateix "el poble de Catalunya ha decidit que no es quedarà en res i, en poc, evidentment, tampoc", perquè a diferència de fa 100 anys no són uns pocs els que volen fer molt, sinó molts els que volen fer molt.

Mas ha reiterat que la voluntat del poble està alineada amb la de les institucions, i que s'expressarà de manera pacífica i mobilitzant-se a tot arreu i no només al carrer, i ha considerat que "allò que s'està fent avui a Catalunya és una simbiosi" entre Prat de la Riba i l'expresident de la Generalitat Francesc Macià.

Això significa construir Catalunya amb els instruments disponibles, modernitzant-la i ocupant-se del benestar social, i definir l'ideal de llibertat que remet a "l'esperit del president Macià", amb un anhel d'autogovern impulsat, durant els últims 100 anys, des de la voluntat d'entesa amb el Govern espanyol.

Ha il·lustrat aquesta voluntat amb l'impuls dels Estatuts del 1918, 1979 i 2006, a través de dictadures, guerres i cops d'Estat i, en el cas de l'últim text, d'una sentència del Tribunal Constitucional (TC).

MANCOMUNITAT

Mas ha exalçat la Mancomunitat perquè sense competències, traspassos, ni massa recursos, va posar els fonaments de moltes obres que perviuen, i a Prat de la Riba per no conformar-se amb les atribucions merament administratives de l'ens i afirmar que volia un cos d'Estat per a Catalunya, alguna cosa que "sona bastant present i és bo que sigui així".

S'ha preguntat què hauria fet el president de la Mancomunitat i els seus contemporanis amb instruments d'Estat, i també que haurien fet les institucions catalanes als últims 30 anys d'haver disposat d'això, en lloc de trobar-se "sistemàticament" amb una paret a les seves aspiracions d'autogovern.

Les estructures d'Estat passen ara per avenços com la fibra òptica i una Hisenda pròpia, alguna cosa "urgent, necessària, que no es pot improvisar, però que és la gran estructura" que necessita Catalunya, i que ha confiat a construir juntament amb els ens locals als pròxims dos anys, assenyalant que si les coses haguessin anat d'una altra manera, ja s'hauria fet realitat a les últimes tres dècades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés