Actualitzat 16/09/2014 12:13

Margallo, sobre una hipotètica suspensió de l'autonomia: "Aplicarem només la llei, però tota la llei"

José Manuel García-Margallo, Europa Press
Foto: EUROPA PRESS

"L'Estat, la única cosa que pot fer és utilitzar tots els mitjans que té al seu abast"

MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha assegurat que el Govern espanyol utilitzarà totes les eines legals al seu abast perquè no es faci la consulta sobiranista el 9 de novembre: "Tota la llei, només la llei però tota la llei", ha incidit.

   Preguntat sobre si l'expressió inclou la suspensió de l'autonomia catalana, ha respost: "Inclou el que calgui incloure perquè aquesta consulta no es faci".

   Així s'ha expressat García-Margallo en un esmorzar informatiu d'Europa Press sobre la resposta del Govern espanyol davant de la possible convocatòria del referèndum i de l'aprovació divendres que ve al Parlament de la llei de consultes catalana.

   "L'Estat la única cosa que pot fer és utilitzar tots els mitjans que té al seu abast, tota la llei, només la llei però tota la llei, per evitar un referèndum de secessió contrari a l'ordenament jurídic espanyol", ha dit.

   Margallo ha considerat que la consulta seria "rebutjable per la comunitat internacional i produiria efectes pèssims per a Catalunya, Espanya i la Unió Europea".

   García-Margallo ha explicat que existeixen unes línies que no es poden franquejar, com la unitat d'Espanya, "que no és propietat d'aquest Govern ni del Parlament" sinó que ve fixada en la Constitució Espanyola; i el principi de legalitat.

   Ha subratllat que els qui dirigeixen les institucions, inclòs el president de la Generalitat, Artur Mas, han jurat respectar les lleis i fer-les respectar: "Per això ens han votat els espanyols, perquè els donem un marc de seguretat", ha afegit.

   En aquest context, el responsable d'Exteriors ha subratllat que el Govern utilitzarà "tots els mitjans" legals al seu abast i no ha rebutjat la possibilitat també legal de suspendre l'autonomia de la Generalitat per exercir les seves competències.

   "Inclou el que calgui incloure perquè aquesta consulta no es faci", ha recalcat.

EL PRECEDENT ESCOCÈS

   També s'ha referit García-Margallo a la votació dijous que ve a Escòcia sobre la seva independència del Regne Unit i ha admès que la divisió d'un Estat membre de la Unió, si es donés el cas, és un precedent per a Espanya i per a tota la UE, que patiria un "precedent de balcanització, que és el que té de contrari el procés de la Unió"; un "pèssim precedent", ha recalcat.

   El cap de la diplomàcia espanyola ha assenyalat que les últimes enquestes auguren el 'no' dels escocesos a la independència i ha advertit de les conseqüències econòmiques que tindria tant per a la regió com per al conjunt del país.

   "Honradament, crec que la solució contrària és dolenta per a Escòcia, dolenta per al Regne Unit i dolenta per a la Unió Europea", ha afegit.

   Margallo, que ha negat haver tingut cap contacte amb el cap del Govern autonòmic d'Escòcia, Alex Salmond, ha dit que "està demostrat" que es pot conviure en una organització política amb respecte a la diversitat. Segons la seva opinió, Espanya és un exemple d'això i "el que funciona no cal trencar".

   No ha volgut el ministre avançar quina serà la posició del Govern espanyol si es produeix la independència i Escòcia vol ser membre de la Unió.

   I ha respost com el protagonista de 'Casablanca', Rick Blaine, preguntat en la pel·lícula si li agradaria veure els nazis desfilant a Londres: "Quan arribi l'ocasió, en parlarem", ha dit Margallo.

DEFENSA DE LA UNITAT TERRITORIAL

   En aquesta mateixa línia, ha assegurat que la defensa de la integritat territorial dels Estats és prioritària no només a la Unió Europea sinó també a la resta del món i que així ho demostren conflictes com el d'Ucraïna, però també els de Mali, Síria o Líbia. Aquest principi de integritat del territori és garantia de "convivència, seguretat i pau en el món".

   A continuació, García-Margallo ha explicat que els pobles poden reclamar l'autodeterminació en tres suposats: si són colònies d'altres estats, si han estat ocupats militarment o si s'estan negant drets fonamentals als seus ciutadans. "És obvi que no es donen ni a Escòcia ni en un altre Estat de la Unió", ha dit.

EL 10 DE NOVEMBRE

   El ministre també ha reflexionat sobre què passarà a partir del 10 de novembre i ha subratllat que en la vida, segons la seva opinió, no hi ha "situacions irreversibles".

   "Dins de la Constitució i de les lleis, amb diàleg, tot és possible. Fora de la Constitució i de les lleis, res és possible", ha insistit.

   En aquest punt ha exposat que la Carta Magna és un "contracte social" que van decidir tots els espanyols "en democràcia plena" i que d'aquesta mateixa forma cal modificar si així es considera.

   "Tots i cadascun dels espanyols són propietaris de tots i cadascun dels centímetres quadrats del país", ha afegit.

   García-Margallo s'ha defensat de qui considera que s'excedeix de les seves competències com a responsable d'Exteriors al parlar de Catalunya.

   Ha argumentat que pot opinar mentre que "patriota" que creu en la unitat d'Espanya i que defensa el principi de legalitat. També, per "coneixement de causa", ha dit: una Catalunya independent dependria del reconeixement internacional i de la pertinença a la UE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés