Publicat 27/1/2014 18:23:12 +01:00CET

Junqueras diu que es farà i veu a l'Estat com "un profeta que no encerta ni una"

Oriol Junqueras en una comida de Asoc.Independiente de Jóvenes Empresarios
EUROPA PRESS

No renuncia a paralitzar l'economia catalana com a mesura de pressió per forçar-la

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dilluns que està plenament confiat que es farà la consulta malgrat l'oposició actual del Govern espanyol, i ha dit que tant el passat com el present demostren que l'Estat és "un profeta que no encerta ni una".

Ho ha afirmat en un dinar-col·loqui de l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (Aijec), on ha argumentat que l'Estat en el seu moment ha dit que era "il·legal" les independències d'Holanda, Portugal, Mèxic, Xile i Uruguai i ara són Estats sobirans.

Junqueras ha asseverat que tampoc el Govern espanyol actual genera confiança ni encerta en els seus pronòstics: "És un govern que fa el contrari del que diu. Ha dit que baixaria tots els impostos i no ho ha fet. És molt més rendible confiar en el meu", ha sentenciat davant d'una cinquantena d'emprenedors.

Quan un els empresaris li ha reprotxat que havia parlat de paralitzar l'economia catalana durant una setmana com a mesura de pressió per a la consulta, Junqueras ha evitat repetir la proposta, però ha insistit que el seu partit reivindicarà la consulta a través de "tots els drets democràtics".

"Hi ha moltes maneres de fer-ho notar a l'àmbit econòmic --que els catalans volen una consulta--. No renunciarem a cap d'aquestes maneres", ha afegit el president d'ERC, que ha replicat a l'empresari que a ell no li preocupa una setmana de l'economia catalana, sinó les 52 de l'any.

Junqueras ha intentat convèncer els empresaris que els convé que ERC sigui forta; als sobiranistes, perquè és un partit independentista, i als no sobiranistes, perquè només així el president Mariano Rajoy farà un "gest" per seure a negociar amb el govern català.

EL PRINCIPAL "INTERESSAT"

Junqueras ha vaticinat que si els catalans demostren voler la independència, el principal "interessat" a seure a negociar l'endemà de decidir la secessió serà el Govern espanyol, ja que s'haurà d'abordar la redistribució del deute públic.

El president d'ERC ha dit que no tem a les pressions que l'executiu espanyol pugui exercir sobre altres Estats: "Els caps d'Estat acostumen a ser més sensibles a l'opinió dels grans empresaris que no a l'opinió dels ministres del Govern espanyol".

En plena polèmica perquè l'Estat ha anunciat que no calcularà les balances fiscals per presentar un nou model de càlcul, els comptes públics territorialitzats, Junqueras s'ha limitat a insistir que el dèficit fiscal català puja a 16.000 milions anuals.

el més llegit

 1. 1

  Lleida registra 19 ingressos de positius per covid-19

 2. 2

  Quatre detinguts per voler matar dos veïns de Tarragona mitjançant un sicari

 3. 3

  La Plataforma per la Llengua demana a TV3 que "s'aturi la castellanització" de la cadena

 4. 4

  Detectat un brot amb cinc positius a Matadepera

 5. 5

  La Cambra de Barcelona eleva la caiguda del PIB català al 10,3% el 2020 i al 13% amb rebrot