Actualitzat 07/02/2014 14:17

Homs acusa l'Estat d'usar la "tècnica de l'estruç"

El consejero de Presidencia de Cataluña, Francesc Homs
EUROPA PRESS

MADRID, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha acusat aquest divendres al Govern de Mariano Rajoy d'utilitzar la 'tècnica de l'estruç' a l'amagar el cap sota l'ala davant dels problemes en lloc de dialogar, i d'usar un "relat apocalíptic" sobre Catalunya.

"La democràcia igual molesta a alguns", ha postil·lat en roda de premsa a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) abans de participar com a ponent en el màster de Governança i Drets Humans, en què ha assegurat que ara mateix no hi ha diàleg entre el Govern central i la Generalitat, tot i que a Catalunya li agradaria que això fos diferent.

"Hi ha un marc i un calendari. Dins d'això utilitzarem tots els esforços possibles per fer-li entendre que la voluntat del poble de Catalunya és la de votar, i el millor seria fer-ho de manera acordada. Negar el problema no és mai la solució per a res. És on està instal·lada La Moncloa", ha assenyalat el portaveu del Govern català.

"NO A TOT" DEL GOVERN CENTRAL

En aquest sentit, ha remarcat que la Generalitat està intentant "buscar l'acord amb l'Estat" i per aquesta raó han portat al Congrés una proposició de llei per sol·licitar el traspàs de la competència per convocar la consulta sobiranista.

"Lamento que la resposta que trobem sempre és no a tot", ha postil·lat el conseller.

"El Govern diu que això no és possible, que no vol veure'l i que no es produirà. A això se li diu col·loquialment la tècnica de l'estruç. Davant dels problemes, amagar el cap sota l'ala", ha criticat.

Homs ha afegit que, de no haver acord finalment, la Generalitat no oblidarà el poble català i permetrà que decideixi sobre el seu futur: "El poble ens ho ha mandatat i ho anem a fer".

Sobre aquesta qüestió, ha matisat que, en el cas que el Govern central accepti finalment dialogar sobre la consulta, cosa que no veu probable, es podrà parlar sobre "les condicions del propòsit" però no "sobre el propòsit en si", ja que aquest --"el mandat del poble de Catalunya de decidir sobre el seu futur"-- és "molt clar".

Alhora, ha criticat el "relat apocalíptic" que, segons la seva opinió, ha utilitzat el Govern central per parlar de Catalunya a l'exterior.

"S'utilitza un llenguatge que m'ha sorprès. Sembla que la democràcia igual molesta alguns, però la democràcia ens dóna l'oportunitat de parlar de tot", ha assenyalat.

En aquesta línia, ha asseverat que "és contradictori amb la lògica de la democràcia posar-hi murs als plantejaments que legítimament es puguin fer", i que si s'usen les lleis per impedir el que democràticament es decideix, les esmentades normes estaran, per aquesta raó, en contra de la pròpia lògica democràtica.

"PROCURO NO ESPECULAR"

Preguntat per les crítiques d'ERC i la CUP arran de les seves declaracions sobre la possibilitat que tots els espanyols acabin votant un canvi d'estatus de Catalunya si el resultat de la consulta d'autodeterminació i la posterior negociació amb l'Estat requereix una reforma de la Constitució, Homs ha replicat que el que està fent és intentar buscar un acord amb l'Estat, procurant "no especular".

En aquesta recerca de diàleg també s'emmarca, tal com ha afirmat Homs, el diàleg amb acadèmics, juristes o amb empresaris.

"Anem a intentar dialogar fins a l'extenuació. Ho estem fent a tots els nivells", ha assegurat després de ser preguntat sobre la reunió que va mantenir fa poc amb empresaris i en què hauria manifestat que CiU s'ha trobat amb una situació que no esperava, afirmacions que aquest divendres ha negat.

D'altra banda, després de ser després de preguntar-li per l'últim sondeig publicat per un mitjà de comunicació sobre la consulta, segons el qual un 40% dels catalans votaria a favor de la independència de Catalunya i un terç està indecís, ha afirmat que els estudis dels quals disposa la Generalitat mostren "una majoria més àmplia".

"Però al cap i a la fi l'única manera de saber el que diu el poble català és que es pugui votar", ha afegit.

"PAPERETA" DEL TC DAVANT DE LA RESOLUCIÓ SOBIRANISTA

Finalment, s'ha referit a la declaració sobiranista aprovada pel Parlament català i sobre la qual haurà de pronunciar-se el Tribunal Constitucional després de ser recorreguda pel Govern central, i ha assegurat, en to irònic, que té "un gran interès a conèixer aquesta sentència i saber què és el que anul·laran exactament" ja que l'esmentada resolució no té força jurídica sinó que és l'expressió d'una voluntat democràtica.

"Tinc una gran curiositat des del punt de vista jurídic per veure com es resol el tema. És inaudit que una resolució parlamentària que s'ha votat acabi en el Constitucional mentre que no té conseqüències jurídiques. Simplement recull el que s'ha expressat, per la qual cosa no hi hauria res a dir, això seria el lògic. Els membres del Constitucional ho saben, però tenen una pressió política. Tenim tots curiositat de veure com acaba. Quina papereta", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés