Actualitzat 15/04/2014 16:55

Homs: La UE no s'ha posicionat per escrit

Francesc Homs, portavoz de la Generalitat
Foto: EUROPA PRESS

Repta l'Estat a demanar a les institucions comunitàries un informe sobre aquesta qüestió

BARCELONA, 15 Abr. (EUROPA PRESS)

El portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, ha afirmat aquest dimarts que la UE continua sense posicionar-se sobre si una Catalunya independent seguiria en les institucions comunitàries, perquè no ha emès cap text per escrit sobre aquesta qüestió.

   Ho ha dit en la roda de premsa després del Consell Executiu, després de preguntar-li per les declaracions del portaveu de la CE, Alejandro Ullurzun, que ha dit que "si una part del territori d'un Estat membre cessa de ser part d'aquest Estat perquè s'independitza, els Tractats deixaran d'aplicar-se a aquest territori".

   Homs ha assegurat que la mateixa UE ha concretat que el dia que un Estat li demani com procedir davant d'una eventual secessió, "s'emetrà un informe de caràcter jurídic" per escrit, i que serà aleshores quan la Unió fixi el seu posicionament definitiu sobre com procedir davant d'un procés independentista.

   En aquest sentit, ha detallat que al Govern li agradaria que l'Estat sol·licités a les institucions comunitàries un informe sobre aquesta qüestió, però ha pronosticat que no passarà perquè seria "una contradicció" amb el posicionament que ha mantingut el Govern fins avui davant del debat sobiranista.

DEFENSA L'INFORME DEL CATN

   Homs ha tornat a defensar l'informe sobre la relació entre un eventual Estat català i la UE, redactat pel Consell Assessor de la Transició Nacional (CATN), el grup d'experts que assessora el Govern en el procés sobiranista.

   Ha apreciat que molts dels qui critiquen aquest text no l'han llegit, i ho ha definit com un treball basat en l'"honestedat", perquè planteja diferents escenaris sobre el futur d'una hipotètica Catalunya independent a la UE.

   "El que diu el document del CATN és que no està escrit en cap lloc que t'expulsin l'endemà" de la independència, o que un territori que se segrega d'un Estat membre de la Unió es mantingui a la UE, ha apreciat.

   El que sí és clar, segons Homs, és que no hi haurà raons jurídiques que impedeixin la permanència de Catalunya a Europa, uns "criteris polítics i econòmics" que són els que finalment es van imposar en altres casos, com la incorporació de l'antiga República Democràtica Alemanya (RDA) o la sortida de Groenlàndia després d'un referèndum.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés