Actualitzat 18/06/2014 17:11

De Gispert, partidària de canviar la pregunta si el PSC s'hi suma

La presidenta del Parlament, la democristiana Núria de Gispert
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha assegurat aquest dimecres que no veu un inconvenient la possibilitat de modificar la pregunta de la consulta sobiranista si així aconsegueixen que el PSC se sumi al bloc de partits favorables perquè els catalans puguin votar el 9 de novembre.

"Si aconseguim ser-ne més a l'acord, no crec que sigui un problema modificar la pregunta", ha subratllat en el col·loqui posterior a la conferència 'El Parlament, la societat i el país en uns temps decisius' acompanyada pel president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls.

De Gispert ha aprofitat per elogiar el candidat del PSC a la primera secretaria, Miquel Iceta, destacant que és un gran coneixedor del partit, l'estima, té ganes de redirigir-lo, i és molt institucional, per la qual cosa "és capaç de fer el canvi, si és possible, a les debilitats i problemes que hi puguin haver" per tirar endavant la llei de consultes i la llei electoral.

Després de ser preguntada per quina nota donaria a la possibilitat que es faci la consulta el 9 de novembre, la presidenta del Parlament s'ha atrevit a dir que un set, però ha afegit després que no es planteja la possibilitat que no es convoqui ni l'escenari d'unes eleccions anticipades.

També ha apel·lat a la generositat i audàcia dels partits per fer possible la llei de consultes i la llei electoral i els ha advertit que no es poden permetre "el luxe" que fracassin, juntament amb la llei de transparència.

"Si hi ha 'fumata blanca' en aquestes tres lleis, les medalles no se les posarà la Generalitat ni jo, sinó els grups que contribueixin al feliç desenllaç", ha recalcat De Gispert, que ha donat fins a finals d'any perquè Catalunya disposi d'una llei electoral.

"O som capaços de llançar-la endavant o no podrem defensar la política en majúscules", ha avisat la presidenta del Parlament, que considera que aquesta és l'última oportunitat per intentar que els catalans tinguin una normativa sobre aquesta qüestió que permeti una millor representació del territori i una relació més fluida amb els ciutadans.

Malgrat admetre que les negociacions s'han frenat momentàniament per la situació del PSC, ha insistit que els partits actuïn amb altura de mires, tenint en compte que la llei requereix el suport de com a mínim 90 diputats, i si pot ser " de tots".

MOMENTS DE TENSIÓ

Per a De Gispert, el Parlament és un reflex de la societat actual, en què s'evidencia l'efervescència política i les tensions provocades per les crisis, l'atur i el procés sobiranista, que han provocat un canvi de funcionament de la Cambra catalana i la manera en què es projecta mediàticament.

"La tensió política és més gran, s'han fet passos cap al 9 de novembre i es nota en el debat parlamentari", ha reconegut De Gispert, que ha explicat que en aquesta segona legislatura, en què CiU té un pacte d'estabilitat amb ERC, se sent més còmoda que en la primera, quan CiU tenia el suport del PP, perquè té més experiència i se sent així més còmoda i segura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés