Publicat 29/09/2014 16:22

Els partits sobiranistes pacten els membres de la Comissió de Control del 9N

David Férnandez (CUP), en rueda de prensa
EUROPA PRESS

El PSC no presenta candidat al no trobar juristes de prestigi disposats al càrrec

BARCELONA, 29 set. (EUROPA PRESS) -

CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP han pactat aquest dilluns els noms dels set membres que formaran part de la Comissió de Control prevista per a la Llei de Consultes, l'òrgan que ha de vetllar pel correcte funcionament d'aquests processos, començant per la consulta d'autodeterminació del 9 de novembre.

Segons el document registrat al Parlament, els proposats pels quatre grups --la llei estableix que han de ser juristes i politòlegs de reconegut prestigi-- són: Mercè Barceló i Serramalera; Joaquim Brugué Torruella; Alfons González Bondia; Miquel Martin Casals; Marc Marsal Ferret; Jordi Matas Dalmases, i Benet Salellas Vilar.

El Parlament preveu aprovar la composició de la Comissió de Control al ple que comença aquest dimecres, tot i que està per veure si es manté a l'ordre del dia del debat en el cas que el Tribunal Constitucional (TC) acordi abans la suspensió de la Llei de Consultes i del decret de convocatòria del 9N.

Les funcions d'aquest organisme són equiparables a les d'una Junta Electoral, i consisteixen en vetllar perquè les consultes populars no referendàries s'ajustin als principis, regles i requisits que estableix la Llei de Consultes, i que es portin a terme amb respecte tant al procediment com a les regles específiques de cada votació.

La Comissió, regulada a l'article 14 de la Llei de Consultes, ha d'actuar amb plena autonomia i independència, i la seva composició --en què hi ha d'haver majoria de juristes-- ha de ser aprovada per una majoria de tres cinquenes parts del Parlament --81 diputats-- i renovada cada vegada que comenci una legislatura.

FUNCIONS

Entre les seves funcions hi ha coordinar les comissions de seguiment de les consultes no referendàries --set en el cas del 9 de novembre--; supervisar les actuacions de l'Administració; declarar el resultat de les consultes, i vetllar per les garanties dels períodes de difusió institucional de les consultes.

En el cas del 9N, el decret de convocatòria estableix en el seu annex que els membres de la Comissió cobraran pel seu treball durant el procés de la consulta: 3.400 euros el president --serà un dels set membres, que ells mateixos elegiran--; 3.200 el secretari, i 2.100 els vocals.

Tot i que el PSC sí ha donat suport a la Llei de Consultes al Parlament, no ha presentat cap candidat per formar part de la Comissió perquè, segons fonts socialistes, els juristes de prestigi sondejats han rebutjat l'oferiment al·legant que "no és seriós formar part d'una comissió que podria ser suspesa amb caràcter immediat".

Així, l'òrgan que ha de vetllar pel correcte desenvolupament de les consultes no referendàries --entre les quals hi ha la del 9 de novembre-- estarà format íntegrament per candidats proposats pels quatre grups que van pactar la data i la pregunta de la consulta d'autodeterminació i que van donar suport al decret de convocatòria signat pel president de la Generalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés