Publicat 14/07/2014 16:16

El CATN planteja pactar amb l'Estat un "protocol" cap a la independència

El conseller Francesc Homs y Carles Viver Pi-Sunyer (CATN)
GOVERN

Augura una declaració unilateral d'independència si no hi ha col·laboració

BARCELONA, 14 jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) ha recomanat aquest dilluns que la Generalitat pacti amb el Govern espanyol un "protocol d'actuacions" que defineixi els passos a seguir fins a la proclamació de l'eventual independència de Catalunya.

Així s'estableix a l'informe sobre com hauria de ser el procés constituent que l'òrgan assessor ha lliurat aquest dilluns al Govern, i que preveu que Generalitat i Govern espanyol pactin els passos a seguir fins a la independència després d'una consulta o eleccions plebiscitàries en les quals s'imposi el sí a la secessió.

En roda de premsa al costat del conseller de la presidència, Francesc Homs, el president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer, ha reconegut que aquest seria l'escenari desitjable perquè, amb una "oposició bel·ligerant" d'Espanya, el procés constituent seria molt més difícil i requeriria una declaració unilateral d'independència.

Aquest protocol d'actuació passaria perquè, després d'una consulta o unes eleccions plebiscitàries en les quals s'imposés el sí a la independència, el Govern espanyol i la Generalitat acordessin un protocol perquè Catalunya pogués desenvolupar "amb la màxima seguretat jurídica i el mínim d'incerteses" les estructures d'Estat necessàries.

Pi-Sunyer ha explicat que aquest protocol podria passar perquè l'Estat oferís una flexibilitat competencial més gran perquè Catalunya pogués anar desenvolupant el seu propi marc legislatiu --fins i tot una constitució provisional-- mentre convisquessin les dues legalitats --l'espanyola i la catalana-- i fins que Catalunya es "desconnectés" del marc jurídic espanyol amb la proclamació de la independència.

En aquesta primera fase --des del resultat de la consulta a la proclamació d'independència--, el CATN preveu dos escenaris possibles: un amb col·laboració entre el Govern espanyol i la Generalitat i un altre en el qual Espanya s'oposi amb més o menys bel·ligerància a la independència, un extrem que el president de l'òrgan ha reconegut que dificultaria les coses.

Si el Govern espanyol es negués a negociar després d'una victòria del 'sí' a la secessió, Pi-Sunyer ha plantejat que l'entesa hauria d'arribar a través de "possibles mediacions internacionals" i la pressió que pugui exercir la mobilització de la societat civil, i ha sostingut que en lloc d'una proclamació pactada d'independència l'escenari passaria a ser el d'una declaració unilateral d'independència.

Tot i així, el president del CATN ha remarcat que la declaració unilateral hauria de firmar-se quan hi hagués garanties que el nou Estat pot funcionar, i ha esgrimit que ha de mantenir-se la voluntat de negociació amb el Govern espanyol fins i tot en aquesta situació: "Aquesta porta no hauria de tancar-se mai".

La segona fase que analitza l'informe passa perquè el Parlament aprovés una "constitució provisional" que regulés el procés des de la proclamació de la independència a l'aprovació d'una constitució catalana.

Aquesta constitució hauria de regular entre altres aspectes la nacionalitat, i l'informe del CATN preveu que a més dels espanyols residents a Catalunya puguin assumir-la aquells que visquin a la resta d'Espanya però tinguin una "vinculació real amb Catalunya", i obre la porta a la doble nacionalitat apostant perquè l'adopció de la nacionalitat catalana no impliqui la renúncia a cap altra.

"PALS EN LES RODES"

Preguntat per la possibilitat d'un escenari en el qual l'Estat s'avingui a negociar, el conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha confiat que "el Govern espanyol sigui sensible a allò que democràticament s'ha expressat i no posi més traves de les que ja ha posat", i ha insistit que la consulta representa l'esperit i la guia del gabinet d'Artur Mas.

Després d'assegurar que no hi ha novetats de la reunió a la qual s'han emplaçat el president català, Artur Mas, i el del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reiterat que la consulta és un tema ineludible per a l'executiu català, ja que va ser avalada pels catalans a les urnes en les últimes eleccions autonòmiques i té "el consens de dues terceres parts" del Parlament.

Homs ha sostingut que els governs han de "col·laborar, dialogar i sotmetre's a la disciplina de la democràcia", i en el cas del català aquesta disciplina passa per respectar que la consulta és una demanda àmpliament avalada per la societat catalana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés