Publicat 08/04/2020 19:35

AMP.- El Consell de Garanties avala els Pressupostos de la Generalitat de 2020

Ple del Parlament en una imatge d'arxiu.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

Dóna llum verda a la Cambra catalana per votar el projecte de Pressupostos i aprovar-los

BARCELONA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Garanties Estatutries (CGE) ha avalat els Pressupostos de la Generalitat de 2020, ja que considera que no vulneren la Constitució ni l'Estatut, segons un dictamen publicat aquest dimecres i recollit per Europa Press, amb el qual dóna llum verda a la Cambra catalana per votar el projecte dels comptes i aprovar-los.

Cs va presentar el 18 de mar una petició de dictamen al CGE argumentant que, davant l'impacte del coronavirus, el projecte pactat entre el Govern i els comuns no compliria les previsions econmiques i que aix suposava un incompliment de la Constitució i l'Estatut, la qual cosa ha retardat l'aprovació dels Pressupostos i l'anunci de la data de les eleccions catalanes.

El president del Govern, Quim Torra, va anunciar a finals de gener que posaria data a unes eleccions catalanes després d'aprovar-se els Pressupostos: estava prevists votar-los al mar per es va ajornar pel coronavirus, i després Cs les va portar al CGE, que no ha esgotat el mes de termini que tenia per pronunciar-se i que encara ha de fer-ho sobre la llei d'acompanyament.

Després de declarar-se la pandmia i la crisi pel coronavirus, el Govern i els comuns van mantenir la seva aposta d'aprovar els Pressupostos tramitats per després modificar-los per adaptar-los a les noves necessitats, ja que asseguren que representen un increment de la despesa de 3.070 milions respecte als anteriors aprovats.

El CGE conclou en el dictamen que, encara que els comptes comenats a tramitar en el Parlament parteixin d'un "escenari de consolidació econmica i no preveguin, perqu era impossible de preveure, l'emergncia de la crisi ocasionada" pel coronavirus, aquestes no són irracionals, com plantejava Cs.

El dictamen assenyala que la previsió de l'escenari econmic que fa Cs arran de la pandmia "no és transcendent a aquest efecte de la seva present avaluació en clau jurídic-constitucional" ni és un motiu per ratllar d'inconstitucionals aquests Pressupostos, que són una norma que compta amb una naturalesa flexible, destaca.

Aquests mecanismes de flexibilitat faciliten "l'elasticitat" dels Pressupostos per millorar la seva eficincia i adaptar-los a circumstncies excepcionals, per la qual cosa és admissible aprovar canvis en el contingut dels crdits inicialment aprovats en la llei de Pressupostos per raons econmiques i d'inters general, assegura.

Considera vlid usar decrets llei per complementar aquests Pressupostos, i conclou que els comptes són respectuosos en el seu vessant jurídic-constitucional amb el principi d'estabilitat pressupostria i de sostenibilitat i que se sotmet formalment al marc normatiu europeu i estatal.

COMPTES DEL PARLAMENT

El CGE també rebutja un altre dels arguments de Cs: que els Pressupostos del Parlament --que formen part dels Pressupostos catalans-- s'havien aprovat una vegada ja tramitades els comptes del Govern, la qual cosa per al partit taronja suposa una vulneració del seu dret a participació política.

No obstant aix, l'rgan estatutari defensa que aix no ha passat perqu els grups parlamentaris han pogut participar en els procediments corresponents a aquests dos pressupostos i, encara que creu que hauria estat millor aprovar els Pressupostos del Parlament abans, "aix no ha constitut un vici procedimental suficientment important que hagi pogut comportar la inconstitucionalitat formal del procediment legislatiu".

SALARI MÍNIM DE REFERNCIA

Sobre la disposició relativa al salari mínim de referncia, que un informe de la Conselleria d'Economia va situar en 1.239,5 euros mensuals a jornada completa i amb 14 pagues anuals, el CGE constata que l'acord del Govern declara "que no es tracta de l'adopció d'un salari mínim professional fixat per llei, ja que el marc competencial en matria de legislació laboral no permet una actuació d'aquest tipus".

També assegura que incloure clusules socials en la contractació pública "no només no és contrari al dret comunitari en matria de contractació pública, sinó que tampoc ho és a les llibertats econmiques fonamentals del mercat europeu".

Així, l'informe conclou que el salari mínim no té naturalesa pressupostria, amb el que no implica una autorització de despesa, i que es reconeix la "competncia exclusiva estatal" a l'hora de fixar el salari mínim interprofessional, limitant la possible iniciativa de la Generalitat a les competncies que li són prpies.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés