Publicat 14/01/2014 12:39

La confiança dels espanyols en la política està en el nivell "més baix" de l'última dècada

El catedrático de Ciencia Política y de la Adm. De la UPF Mariano Torcal
EUROPA PRESS

Si no s'actua per revertir aquesta situació es produiran mobilitzacions socials "més radicals"

BARCELONA, 14 gen. (EUROPA PRESS) -

L'índex de confiança dels espanyols en la política es troba en el nivell "més baix" dels últims deu anys i està a la cua d'Europa, tenint en compte que els ciutadans atorguen un 1,91 sobre 10 als dirigents polítics i un 1,88 als partits que representen.

Ho ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el catedràtic de Ciència Política i de l'Administració Mariano Torcal, a la llum de la sisena edició de l'Enquesta Social Europea (ESE), feta de manera simultània a 29 països europeus amb mostres aleatòries d'entre 1.500 i 2.500 individus, i que a Espanya ha estat desenvolupada entre finals del 2012 i principis del 2013 per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), en col·laboració amb el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), l'Obra Social La Caixa i el Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Les dades recopilades constaten un enorme deteriorament de la percepció que tenen els ciutadans de les institucions espanyoles, si bé ha augmentat per primera vegada l'interès per la política: "Això es tradueix que la gent cada vegada està més atempta, és més crítica i usa mecanismes de mobilització no convencionals com a alternativa".

Al puntuar les diferents cambres representatives, els ciutadans suspenen el Congrés dels Diputats, el Parlament europeu i les Nacions Unides: "Tot i que no és una cosa nova perquè a Espanya sempre hi ha hagut índexs de confiança molt baixos, el deteriorament és espectacular i hauria de preocupar els nostres dirigents".

Els espanyols consideren que les alternatives que proposen els partits no es distingeixen clarament entre ells, que el Govern central no protegeix tots els ciutadans de la pobresa i que l'executiu no pren les mesures necessàries per evitar la bretxa social i l'exclusió de les persones més vulnerables.

Al marge de partits i polítics, els ciutadans també suspenen la majoria d'institucions espanyoles, com el sistema educatiu, econòmic i judicial, mentre que el sistema sanitari i la policia "aproven pels pèls".

"Sembla clar que el nostre sistema polític ha de reaccionar. Si no, pot haver un efecte contaminador que desencadeni en mobilitzacions més radicals", ha alertat Torcal, que ha urgit a les institucions a regenerar els actuals mecanismes de participació i treballar per generar confiança en els ciutadans.

Torcal ha manifestat que malgrat aquestes dades tan negatives, els ciutadans no valoren negativament la immigració malgrat la crisi: "Hem deixat de ser un país d'acollida massiva per passar a emigrar. Això pot afectar el fet que els immigrants no es vegin com una cosa negativa".

PARTICIPACIÓ NO CONVENCIONAL

Les dades posen en relleu que la mobilització no convencional a Espanya està "molt per sobre de la mitjana" europea, com la participació en manifestacions --el 25,8% ho ha fet--, en recollides de firmes (33,2%) i en plataformes de mobilització ciutadana (7,7%).

Per primera vegada des que s'ha començat a fer l'enquesta el 2002, a Espanya ha augmentat l'interès per la política --tot i que el seu nivell segueix estant baix, d'entorn al 34%--, però "els ciutadans senten que els polítics no responen als interessos socials", pel que opten per sistemes alternatius de participació.

En relació amb els índexs de felicitat, l'enquesta revela que a Espanya estan per sobre de la mitjana europea, tenint en compte que els ciutadans puntuen amb un 7,6 sobre 10 el seu benestar --a Europa, la nota és de 7,2--: "En aquesta qüestió es tenen en consideració coses al marge de la política, i la percepció que tenen els ciutadans de la seva situació personal és positiva".

El director de l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de l'Obra Social La Caixa, Enric Banda, ha exalçat l'"excel·lència" de l'enquesta, així com el seu rigor metodològic, que l'ha convertit en un referent per conèixer les actituds i valors a Europa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés