Publicat 07/04/2014 11:07

La CNMC condiciona la compra de Petrocat per Repsol a la venda de 23 gasolineres

Gasolinera de Repsol
EUROPA PRESS

MADRID, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha subordinat l'aprovació de la compra de Petrocat per Repsol al compliment d'uns compromisos voluntàriament presentats per la companyia que presideix Antonio Brufau, entre els quals hi ha la venda de 23 benzineres en un termini concret perquè no incrementi la seva xarxa a Catalunya.

Repsol haurà de complir a més altres compromisos com l'aprovisionament mínim per altres operadors diferents de la petroliera de les gasolines i gasoils de les estacions de servei gestionades per Petrocat i la cessió de la gestió a un tercer de l'estació de servei als voltants de Tagamanent (Barcelona), ha informat aquest dilluns l'organisme presidit per José María Marín.

En concret, l'autorització de l'operació suposa la venda de 23 estacions de servei en un termini concret perquè no s'incrementi la xarxa de Repsol, de les quals 17 estan ubicades a Barcelona, quatre a Tarragona, una a Lleida i una altra a Madrid.

Aquesta desinversió s'haurà de fer prèvia autorització de la CNMC i amb caràcter suspensiu de l'execució.

Es tracta d'una operació de concentració, que consisteix a l'adquisició per part de Repsol del control exclusiu de Petrocat.

La petrolera ja és propietària d'un 45% de les accions de Petrocat, en què també hi participen Cepsa (amb un 45% que adquireix Repsol a través d'aquesta operació) i l'Institut Català d'Energia, organisme públic dependent de la Generalitat de Catalunya (amb un 10%).

Segons la CNMC, el compromís d'aprovisionament mínim per a tercers va dirigit a limitar el reforç vertical de Repsol i el possible tancament de mercat a altres subministradors, amb la finalitat que aquests exerceixin pressió competitiva sobre la refineria de la petroliera a Tarragona i la seva presència als mercats de vendes directes a Catalunya en el seu conjunt.

Respecte al compromís relatiu a l'estació de servei a Tagamanent, la CNMC explica que aquest interès respon al fet que Petrocat farà una gestió independent i competitiva en preus que ha de mantenir-se amb la presència d'un tercer amb imatge pròpia.

"Els compromisos presentats en primera fase només poden ser acceptats quan el problema de competència detectat és clarament identificable i pot ser remeiat", ha assenyalat la CNMC.

La comissió considera que aquests compromisos són "adequats, suficients i proporcionats" per resoldre els obstacles per la competència efectiva derivats de l'operació de concentració.

PRINCIPALS RISCOS

Després de portar a terme un test de mercat, la CNMC va detectar alguns riscos per la competència que suposava l'operació, entre els quals hi ha el reforçament de la integració vertical de Repsol, tenint en compte que és present a totes les activitats, des de la refinació fins a la distribució majorista i minorista de combustibles.

Al mercat minorista, l'operació comporta l'adquisició de 38 estacions de servei de les quals catorze ja eren propietat de Repsol i eren gestionades per Petrocat.

Tot i això, té prohibida l'adquisició d'estacions a províncies on ostenta una quota dins del mercat minorista per punts de venda superior al 30%, com és el cas de les quatre províncies catalanes i Madrid.

Alhora, la concentració suposa, també, la desaparició d'un competidor rellevant a Catalunya que té una política comercial autònoma i diferenciada de Repsol i podia representar una alternativa en preus.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés