Publicat 27/01/2015 14:57

CiU i ERC posposen donar suport a les estructures d'Estat per eludir una impugnació del PP

Els Pressupostos i la Llei d'Acompanyament superen així el penúltim tràmit del Parlament

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

CiU i ERC han evitat aquest dimarts validar l'aposta per crear noves estructures d'Estat recollida en el seu acord pressupostari i esperaran a l'últim moment a incorporar-les a la Llei de Pressupostos i a la Llei d'Acompanyament, amb l'objectiu d'eludir així una possible impugnació de les dues lleis davant del Consell de Garanties Estatutàries per part del PP.

En votar-se en comissió parlamentària el dictamen de les dues normes --aprovat amb el vot de CiU i ERC--, nacionalistes i republicans han rebutjat els punts referents a les estructures d'Estat, de manera que no s'han incorporat encara al text que s'elevarà al ple del Parlament i sobre el qual ja es podria demanar dictamen a l'òrgan consultiu de la Generalitat.

Si el PP demanés aquesta vegada dictamen al Consell de Garanties --com va fer el 2014 per als comptes d'aquell any--, l'aprovació definitiva dels Pressupostos de la Generalitat 2015 i la seva Llei d'Acompanyament hauria de posposar-se fins a la resolució del recurs --un mes--, una demora que CiU i ERC intenten impedir allunyant ara com ara les estructures d'Estat dels textos normatius.

Malgrat anunciar aquest dilluns que l'acord per aprovar els comptes implica l'impuls d'estructures d'Estat, aquest dimarts els diputats dels dos grups han votat contra les esmenes d'ERC a la Llei d'Acompanyament que recollien el desenvolupament de les mateixes instant el Govern a elaborar lleis en aquest sentit.

Així i tot, els republicans mantindran 'vives' les esmenes perquè es tornin a votar al ple que aprovi els pressupostos -previst per al 4-5 de febrer--, on aquesta vegada CiU i ERC sí que hi donaran suport perquè s'incorporin a l'últim moment al text legislatiu, quan ja no pugui demanar-se dictamen al Consell de Garanties.

De tota manera, fonts populars han explicat que analitzaran la resta de la llei per veure si hi ha algun aspecte susceptible de ser recorregut, i han advertit que una vegada s'aprovin els Pressupostos i la Llei d'Acompanyament i s'incloguin les estructures d'Estat poden recórrer-se davant del Tribunal Constitucional (TC).

Entre els punts que s'han rebutjat momentàniament estan els que insten el Govern a elaborar el pla director de la hisenda catalana; inventariar els béns públics catalans davant d'una "eventual divisió d'actius i passius" amb l'Estat; crear la seguretat catalana; impulsar una sindicatura electoral; preparar l'autoritat catalana de la competència i l'organisme que vetlli per la seguretat nuclear.

CALENDARI DE TREBALL

Tot i que encara tenen una setmana per seguir negociant, si el text que s'aprovi al ple recull intactes les esmenes d'ERC, s'establirà un calendari fix perquè el Govern porti al Parlament diversos projectes de llei per desenvolupar aquestes estructures d'Estat.

Així, l'executiu català tindrà tres mesos des de l'aprovació de la Llei d'Acompanyament per presentar en la Cambra catalana els projectes per a la llei tributària de Catalunya; la sindicatura electoral, i l'inventari de béns públics, i sis mesos per als de la seguretat social catalana; l'autoritat catalana de la competència, i la llei de seguretat nuclear.

Sí que s'ha aprovat la inclusió en els pressupostos d'un fons social "extraordinari" de 100 milions d'euros per a temes com la pobresa energètica i els desnonaments, i dels quals 10,8 milions seran una aportació extra per impulsar la hisenda pròpia catalana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés