Publicat 04/02/2015 14:57

La preocupació per l'atur ha repuntat el mes de gener

CIS, Centro de Investigaciones Sociológicas
EUROPA PRESS

Marquen rècord els qui confien que l'economia millorarà en un any, tot i que no arriben al 15%

MADRID, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

L'any 2015 ha arrencat amb un repunt de la preocupació que genera la desocupació, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes de gener, el treball de camp del qual va coincidir amb la publicació de les dades d'atur registrat el desembre, que van posar de manifest que el 2014 havia tancat amb la caiguda més gran en el nombre d'aturats des del 1998.

Concretament, les mencions a la desocupació en el sondeig conegut aquest dimecres han augmentant quatre punts respecte a les del baròmetre del mes anterior, passant d'un 75,5% al 79,4%, la cota més alta ññ-ñdels últims sis mesos. En canvi, ha disminuït en 4,5 punts la inquietud per la corrupció que es situa en un 55,5% d'al·lusions i continua com a segon problema nacional.

L'enquesta, que té un marge d'error del més/menys 2%, es basa en un total de 2.481 entrevistes personals i domiciliàries realitzades en 250 municipis de 48 províncies entre els dies 2 i 12 de gener. En ple treball de camp es van publicar les dades de l'atur del mes de desembre que van confirmar que el 2014 es tancava amb una caiguda de la desocupació, si bé la xifra d'aturats seguia en 4,4 milions de persones.

ATEMPTATS DE PARÍS

A més, al mig de la recollida de dades per al baròmetre, concretament, els dies 7 i 8, es van produir els atemptats jihadistas de París. Aquesta circumstància hauria pogut influir en què les mencions al terrorisme com un problema hagin passat del 0,5% que van registrar a l'enquesta anterior a un 1,1%.

La tercera plaça de la llista de problemes segueix sent per als d'índole econòmica, amb un 24,5% d'esmentis similars als del desembre, mentre que en la quarta repeteix la classe política amb un 21,8%, també sense variacions. El Govern espanyol i els partits polítics són assumits com un problema al 2,8% dels qüestionaris, dues dècimes més que al desembre.

La sanitat recupera el cinquè lloc d'aquesta relació que havia abandonat el novembre, amb un 10,2% d'esmentis, i els problemes socials passen del cinquè al sisè lloc amb un 9,2%, respecte del 10,8% que havien collit el desembre. Amb un 7,1% d'al·lusions, l'educació figura com a setè problema.

En la part baixa de la taula, a més del terrorisme, figuren la monarquia, que passa d'un 0% d'esmentats de desembre a un 0,3% el gener i els nacionalismes, que se situen en un 1,1% en front de l'1,7% del desembre.

PROBLEMES PERSONALS

La llista de problemes personals també la lidera l'atur, que figura al 45,5% de qüestionaris, seguit dels d'índole econòmica (26,7%), la corrupció i el frau (15,8%) i la sanitat (10,8%) i l'educació (8,8%).

El CIS també pregunta tots els mesos els ciutadans sobre la seva percepció de la situació econòmica. Al gener, el 76,5% la definia com a "dolenta" o "molt dolenta", millorant el percentatge respecte al desembre on compartia aquesta opinió el 82% dels preguntats. A l'altre extrem, la conjuntura econòmica era "bona" o "molt bona" per al 2%, un percentatge que no s'havia assolit en els últims anys.

També milloren les perspectives a un any vista ja que marca rècord dels últims anys el percentatge dels quals creuen que l'economia haurà millorat per llavors. Se situa en concret al 27,8% dels enquestats, un percentatge més de cinc punts superior al 22,5% que van sumar els optimistes al desembre.

En paral·lel, registren la seva cota més baixa els que auguren que l'economia anirà a pitjor, que sumen el 16,4% respecte del 21,8% que feia aquest pronòstic al desembre. Els que jutgen que l'economia està ara millor que fa un any també marquen rècord, amb un 14,9%, mentre que amb un 29,3% aconsegueixen el seu percentatge més baix els que sostenen que ara està pitjor.

MENYS POR DE PERDRE EL TREBALL

El CIS reflecteix, alhora, que va augmentant, tot i que molt a poc a poc l'optimisme dels aturats. Entre els enquestats que no tenen treball, un 39,1 % confia col·locar-se aquest any, sis punts més que el 33% que feia aquesta afirmació el mes anterior. Si el desembre el 55,8% veia "poc" o "gens probable" trobar una feina en els pròxims 12 mesos, aquesta xifra ha caigut al 51,3% en un mes.

Entre el 41,6% que encara té treball, hi ha un 12,7% que tem perdre'l al llarg del 2015, respecte del 17% que confessava aquest temor al desembre. A l'altre extrem, els que consideren "poc" o "gens probable" anar-se'n a l'atur han passat del 73,6% al 77,2%.

En el pla polític, un 78,7% considera que la situació és "dolenta" o "molt dolenta", millorant respecte al desembre quan aquest percentatge va pujar fins al 84,2%. Només el 2,5% s'atreveix a descriure-la com "bona" o "molt bona" superant l'1,5% del mes anterior. Amb la mirada fixada en gener del 2016, el 20,6 % confia que millori, respecte del 19,9% que opina el contrari. I, respecte a un any abans, la situació política ha millorat per al 5,4% i ha empitjorat per al 36%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés