Publicat 05/11/2014 16:45

El CIS consolida Podem com a tercera força amb un 22,5%, a cinc punts del PP i 1,4 del PSOE

Pablo Iglesias en la presentación de un libro
EUROPA PRESS

Cap membre del Govern espanyol arriba al 3 de nota, mentre que Pedro Sánchez s'estrena amb una qualificació de 3,85 punts

MADRID, 5 nov. (EUROPA PRESS) -

El Baròmetre d'Opinió del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) d'octubre situa Podem com a tercera força política amb una estimació de vot del 22,5% (set punts més que tres mesos abans), mentre que el PP es desploma fins a marcar el seu pitjor resultat des de com a mínim els anys noranta (27,5%) i ja només supera en 3,6 punts el PSOE, que es recupera amb relació al juliol i arriba fins al 23,9%.

L'enquesta, basada en 2.480 entrevistes, es va realitzar a 239 municipis en els primers 13 dies d'octubre, després de la crisi del Govern espanyol provocada per la dimissió d'Alberto Ruiz Gallardón, en ple escàndol de les targetes opaques de Caja Madrid i res més conèixer-se el contagi per Ebola de l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero.

PRIMERA OPCIÓ EN RESPOSTA ESPONTÀNIA

En aquest context, i preguntats pel partit al qual votarien si les eleccions fossin demà mateix, els enquestats assenyalen espontàniament Podem com a primera opció, amb una intenció directa de vot del 17,6%, superant tant el PSOE (14,3%) com el PP (11,7%).

Davant d'aquesta pregunta encara hi ha un 19,5% d'enquestats que no tindrien decidit el vot i un 15,7% que assegura que no votaria demà. Al sumar les simpaties d'aquests enquestats als resultats del vot directe, el que es coneix en les enquestes com a 'vot + simpatia', el partit de Pablo Iglesias torna a figurar com a primera opció, amb un percentatge del 19,3% i un altre cop per sobre del PSOE (18,1%) i del PP (14,6%).

Però les enquestes del CIS tenen moltes més preguntes amb les quals va contrastant les respostes dels enquestats i completant aquesta resposta espontània a la pregunta d'intenció directa de vot fins a calcular una estimació de vot.

17 PUNTS PERDUTS DES DE LES GENERALS

Aquí és on el PP torna a aparèixer com a primer partit, però amb el seu pitjor resultat de les últimes tres dècades: un percentatge del 27,5%, 2,5 punts menys que al juliol, (anterior enquesta del CIS amb intenció de vot) i molt lluny del 44,62% que va aconseguir a les generals del 2011 en les quals va aconseguir la majoria absoluta del Parlament.

En segon lloc figura el PSOE, que després de renovar la seva direcció federal se li adjudica una estimació de vot del 23,9%, 2,7 punts més que al juliol però encara per sota del 28,73% que va aconseguir a les últimes generals i que llavors va ser el seu pitjor resultat en una cita amb les urnes.

La distància entre els dos grans partits queda per tant reduïda a 3,6 punts, una diferència que no era tan estreta des de la primavera del 2010. El PP havia començat la legislatura traient 15 punts al PSOE.

Podem, partit al qual els enquestats situen majoritàriament a l'extrema esquerra, incrementa a l'octubre la seva estimació de vot fins a arribar al 22,5%, només 1,4 punts per sota del PSOE i a cinc punts del PP. Després del seu èxit a les europees, de maig, aquest partit havia aparegut per primera vegada en una enquesta del CIS el juliol marcant un 15,3%.

RECULADA D'IU I UPyD I PUJADA DE CiU

La irrupció de Podem fa recular les altres dues formacions minoritàries d'àmbit estatal, Esquerra Plural i UPyD. Així, el CIS atorga a IU-ICV una estimació de vot del 4,8%, la meitat que el que es calculava només tres mesos abans i la seva pitjor dada des del 2009. En les generals del 2011 va aconseguir gairebé el 7% i va obtenir 11 escons.

UPyD, per la seva part, apareix amb una estimació de vot del 4,1%, per sota del 4,49% que va obtenir a les generals del 2011 i que escassament li va servir per formar grup parlamentari propi. Aquesta legislatura havia arribat a marcar un 9,2% en l'enquesta de gener d'aquest any.

Entre els nacionalistes destaca la pujada de CiU, que arriba al 3,8% en estimació, un punt més que tres mesos abans, en la mateixa mesura que baixa Esquerra Republicana (ERC) del 3,3% de juliol al 2,3 d'octubre. El PNB es manté en l'1%.

Pel que fa a la valoració de líders, la classificació torna a estar encapçalada per Uxue Barkos, diputada de Geroa Bai, amb una nota de 4,12 punts, i la tanca el representant de l'UPN, Carlos Salvador (1,77 punts).

Entre els líders dels principals partits, s'estrena el nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, amb una nota de 3,85, per sobre de les qualificacions que van obtenir a l'anar-se'n Alfredo Pérez Rubalcaba (3,12) i José Luis Rodríguez Zapatero (3,47). També avantatja en 1,6 punts el president Mariano Rajoy (2,31). Per sobre de tots ells estan Rosa Díez (3,63) i Cayo Lara (3,48). El CIS no pregunta per Pablo Iglesias, líder de Podem, ja que no és diputat.

Les dades dels ministres estan també en les franges baixes. La més ben valorada és la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i només aconsegueix una nota de 2,9 punts. La segueixen els titulars d'Exteriors, José Manuel García Margallo, i de Foment, Ana Pastor, amb 2,73 i 2,54 respectivament. El pitjor segueix sent el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, amb 1,47 punts.

EL 86% DESCONFIA DE RAJOY

A més, un 68,9% desqualifica l'acció del Govern espanyol front a un 6,1% que la considera 'bona' o 'molt bona'. Pel que fa a la tasca de l'oposició, són menys els qui la critiquen (63,8%), però també menys els que l'elogien (4,1%).

On sí millora el PSOE amb el canvi al capdavant del partit és en la confiança que desperta el seu líder. Ara només un 67,8% desconfia del secretari general, quan en temps de Rubalcaba aquest percentatge superava el 85%. Pedro Sánchez genera molta o bastanta confiança al 15,5% dels enquestats.

Pel que fa al president del Govern central, només un 11,7% manté la confiança en Rajoy front a un 86,6% que té poca o cap fe en el líder del PP.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés