Actualitzat 04/08/2014 15:32

Atur, corrupció, economia i polítics es mantenen com els quatre principals problemes del país

Gente haciendo cola frente a una oficina de empleo paro parados
REUTERS

Es consolida l'optimisme sobre la recuperació i freguen el 25% els que creuen que les coses aniran millor en un any

MADRID, 4 ago. (EUROPA PRESS) -

L'atur, la corrupció, l'economia i els polítics van tornar a ser el juliol els principals problemes del país per als espanyols, segons el Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que recull uns percentatges similars als del mes anterior excepte en relació amb la corrupció, en què la inquietud dels ciutadans s'ha incrementat tres punts.

El sondeig es basa en un total de 2.471 entrevistes personals i domiciliàries realitzades entre els dies 1 i 9 de juliol en 239 municipis de 50 províncies i té un marge d'error de més/menys 2%.

Com ve ocorrent ininterrompudament des del maig del 2008, la desocupació segueix sent el principal problema nacional i és citat pel 77% dels enquestats, si bé experimenta un descens de dues dècimes respecte al juny i torna a la seva cota del desembre del passat exercici.

POLÍTICS I CORRUPCIÓ

Per la seva banda, augmenten les mencions de la corrupció, que passa del 38,8% al 41,5%, gairebé tres punts més, tot i que l'enquesta es va realitzar abans que es coneguessin les últimes informacions sobre casos com el de Jordi Pujol. D'aquesta manera, la preocupació pel frau i la corrupció es manté un mes més com el segon problema per als espanyols.

El tercer lloc torna a ser també per als problemes econòmics, si bé cau gairebé mig punt, fins al 28%, una mica per sobre del 26,4% de ciutadans que situen la classe política com la quarta preocupació nacional, que tot i això inquieta menys que al juny, quan era esmentada pel 28% dels enquestats. Tot i això, les al·lusions als polítics en general com un problema nacional han pujat dues dècimes l'últim mes, assolint el 3,1% de les enquestes.

Entre la resta de problemes, puja la preocupació per l'educació (8,6%, +1,3 punts), els problemes socials (10,1%, +1,1 punts) i la inseguretat ciutadana (2,5%, +0,9 punts); mentre que baixa la inquietud respecte dels bancs (1,6%, -0,6 punts), els desnonaments (1,4%, mig punt menys), les retallades (3,7%, -0,3 punts), la immigració (2,8%, -0,3 punts) i la sanitat (11,3%, -0,2 punts).

Per la seva banda, la preocupació al voltant de la Monarquia torna a la dada del 0,4% després de reduir-se set dècimes respecte al màxim històric que va marcar el juny, coincidint amb la successió al capdavant de la Corona. El terrorisme es manté al 0,5%.

PROBLEMES PERSONALS

La llista de problemes personals segueix encapçalada per l'atur (45,2%), que a penes baixa un punt i mig respecte al mes anterior, seguit dels problemes econòmics (28,5%), la corrupció (11,3%), la sanitat (11,1%), la classe política (9,3%) i l'educació (8,7%).

Com habitualment, el CIS ha preguntat també sobre la situació econòmica del país, que és qualificada com 'dolenta o molt dolenta' pel 81,5% dels espanyols (set dècimes més que el juny) mentre que és 'bona o molt bona' per únicament l'1,4% dels sondejats, dues dècimes més que un mes abans. Per al 38% és pitjor que fa un any mentre que només ha millorat per al 13,5%.

EXPECTATIVES DE FUTUR

I, amb la mirada fixada al juliol del 2015, es consoliden els optimistes que creuen que la conjuntura haurà millorat fins a arribar al 24,9% (sis dècimes més dels que pensaven així el juny) mentre que el 21,4% augura que les coses aniran pitjor, percentatge que un mes abans se situava al 21,1%.

D'altra banda, el 75,7% dels entrevistats que encara conserven la seva feina no tem perdre-la en els pròxims 12 mesos (respecte del 73,8% de fa un mes), mentre que el 15,7% sí que preveu aquesta possibilitat com a 'molt o bastant probable' (mig punt més que el juny).

Dels que estan a l'atur, el 61,2% considera que és 'poc o gens probable' trobar una feina en un any --un 2,6% més que el juny, tot i que gairebé quatre punts menys que el maig--, respecte del 30,1% que confien que és 'molt o bastant probable' aconseguir-ho --un 2,7% menys que fa un mes--.

En el pla polític, la situació és 'dolenta o molt dolenta' per al 78,5% i només 'bona o molt bona' per al 2,3%. Per part seva, el 35% creu que la conjuntura política és ara pitjor que fa un any, mentre que només el 5,7% considera que ha millorat, si bé aquest percentatge és millor que al juny. Respecte a com estarà el país d'aquí a un any, el 24,9% creu que estarà pitjor i només el 14,7% és optimista, mentre que gairebé la meitat dels enquestats (49,2%) preveu que les coses segueiran més o menys com ara.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés