Publicat 16/06/2021 21:15

AMP.- Cercle.- El Rei demana al sector empresarial, econmic i polític conjurar-se per sortir de la crisi

El Rei Felipe VI en el sopar inaugural de la Reunió del Cercle d'Economia
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Destaca la defensa del Cercle del paper que "han d'exercir Barcelona i Catalunya en tota Espanya" i la UE

BARCELONA, 16 juny (EUROPA PRESS) -

El Rei Felipe VI ha cridat aquest dimecres als sectors empresarial, econmic i polític a conjurar-se per sortir de la crisi sanitria i econmica provocada per la pandmia de coronavirus.

Ho ha dit a Barcelona durant el discurs d'obertura del sopar inaugural de la Reunió Cercle d'Economia, que ha compartit amb el president de la República de Corea del Sud, Moon Jae In, i en el qual la consellera de Presidncia de la Generalitat, Laura Vilagr, i la consellera d'Acció Exterior, Victria Alsina, han representat al Govern.

El monarca ha afirmat que Espanya, "com altres nacions amigues, té el ferm propsit d'impulsar la seva economia per fer-la més productiva, més forta, més moderna, més sostenible i, en definitiva, amb una major capacitat d'adaptació davant de futurs contratemps".

En un acte en castell i en el qual també ha pronunciat unes paraules en catal, el regent ha posat el focus tant en l'economia espanyola com en les relacions entre Espanya i Corea del Sud.

"Amb actes com aquest, volem compartir amb l'mbit econmic en general, i amb els nostres amics coreans en particular, les fortaleses, les capacitats i les oportunitats econmiques que existeixen i s'ofereixen, aquí a Barcelona i Catalunya, així com en tota Espanya", ha celebrat.

RELACIÓ AMB COREA DEL SUD

El monarca ha donat la benvinguda al president de Corea del Sud, Moon Ja In, i li ha agrat l'assistncia a l'acte amb la qual creu que transmet "l'especial estima que aquesta gran ciutat mediterrnia té en la imatge, l'afecte i el creixent inters dels coreans per tot el que Espanya ofereix, com a soci comercial i origen d'inversions, motor cultural i atractiu privilegiat pel turisme".

Felipe VI ha destacat que Espanya i Corea són dos dels pasos més desenvolupats del món i que han enfortit les seves relacions comercials des de l'entrada en vigor de l'Acord de Lliure Comer entre el país asitic i la UE el 2011, encara que ha lamentat que durant el 2020 "el comer bilateral s'ha ressentit" per la pandmia.

No obstant aix, ha reivindicat que les últimes dades del primer trimestre del 2021 "ja són millors que les del mateix període de l'any anterior, una realitat realment esperanadora", i ha assenyalat el sector serveis, especialment el turisme, com un dels més importants en aquesta aliana entre tots dos pasos.

Pel Rei, la participació del president core aquest dijous en una conferncia turística Espanya-Corea demostra l'inters compartit "a recuperar i augmentar l'afluncia de visitants en ambdues direccions".

També ha raonat que la inversió coreana a Espanya se centra en la distribució comercial, la indústria química, l'enginyeria civil i les energies renovables, mentre que la inversió espanyola a Corea es basa en el sector automobilístic, immobiliari i "amb una destacada representació d'empreses catalanes" en el sector farmacutic i químic.

EL PAPER DEL PORT DE BARCELONA

Així, ha apuntat que el paper del Port de Barcelona "és clau, perqu canalitza el 50% del total de les exportacions coreanes per via marítima cap a Espanya, i aquesta relació es va a veure impulsada pel recent acord amb el port de Busán per crear un centre logístic de gran grandria a la ciutat comtal".

El Rei ha qualificat les relacions entre ambdues potncies de "slides i creixents" encara que ha reconegut que aquestes relacions s'han vist afectades conjunturalment per la crisi sanitria.

"Així i tot, hi ha un marge important per continuar ampliant i aprofundint els nostres vincles, donada la grandria i el potencial d'ambdues economies", ha dit, i ha desvetllat que aquest és l'objectiu de la visita del president core com ho ser quan ell va visitar la República de Corea durant la tardor de 2019.

Ha destacat que tant Espanya com Corea han optat per superar aquesta crisi impulsant l'economia verda i la digitalització, acompanyant aquesta estratgia amb l'adopció de mesures de carcter social, amb l'objectiu d'establir un model "sostingut, just i inclusiu" en el mitj llarg termini.

"Espanya i Corea tenen empreses de referncia internacional en tots dos camps, signatures que podran cooperar no només a través del comer, sinó també de múltiples oportunitats d'inversió. El desenvolupament i la diversificació que caracteritzen a les dues economies permetran seguir promovent la integració de les nostres cadenes de valor", ha vaticinat.

Ha convidat a les empreses coreanes a veure a Espanya una "plataforma idnia" per accedir al mercat de la UE, així com a l'iberoameric, tenint en compte els llaos que mantenen amb tots dos espais en tots els mbits.

El Rei ha posat en valor que les empreses de tots dos estats poden ser complementries i aix els permet collaborar en projectes de tercers mercats, i ha volgut ressenyar el paper de la pymes en aquest paper.

"Finalment, convé assenyalar que l'eliminació de dificultats en els mbits del comer, les licitacions públiques i la inversió permetr, sens dubte, multiplicar les oportunitats i els atractius perqu les millors empreses puguin desenvolupar millor la seva activitat en benefici de tots", ha concls.

HOMENATGE A PUIG I SUQUÉ

Felipe VI s'ha unit "amb entusiasme i afecte" a l'homenatge que el Cercle ha dedicat als empresaris catalans recent morts Mariano Puig, premi Regne d'Espanya a la Trajectria Empresarial, i a Arturo Suqué, que va presidir aquesta entitat.

"Tots dos són magnífics exemples de valors com l'obertura al món, el progrés i l'humanisme, que sempre han de presidir l'economia. El nostre més sentit record, ple de gratitud i admiració, pels dos i tot l'afecte per a les seves famílies", ha destacat.

LA FIGURA DE FAUS

S'ha dirigit el Cercle i, en catal, ha agrat al seu president, Javier Faus, la seva tasca en la "defensa decidida del paper que ha d'exercir Barcelona i Catalunya en tota Espanya i en la resta d'Espanya".

"Estic segur que aquests dies de debat i reflexió seran veritablement fructífers per a tots", ha resolt i ha tornat a agrair la visita del president core.

La Reunió del Cercle d'Economia (RCE) se celebra fins a aquest divendres a Barcelona i est patrocinada per CaixaBank, CZFB i KPMG, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.