Publicat 16/06/2021 21:15CET

AMP.- Cercle.- El Rei demana al sector empresarial, econòmic i polític conjurar-se per sortir de la crisi

El Rei Felipe VI en el sopar inaugural de la Reunió del Cercle d'Economia
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Destaca la defensa del Cercle del paper que "han d'exercir Barcelona i Catalunya en tota Espanya" i la UE

BARCELONA, 16 juny (EUROPA PRESS) -

El Rei Felipe VI ha cridat aquest dimecres als sectors empresarial, econòmic i polític a conjurar-se per sortir de la crisi sanitària i econòmica provocada per la pandèmia de coronavirus.

Ho ha dit a Barcelona durant el discurs d'obertura del sopar inaugural de la Reunió Cercle d'Economia, que ha compartit amb el president de la República de Corea del Sud, Moon Jae In, i en el qual la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, i la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, han representat al Govern.

El monarca ha afirmat que Espanya, "com altres nacions amigues, té el ferm propòsit d'impulsar la seva economia per fer-la més productiva, més forta, més moderna, més sostenible i, en definitiva, amb una major capacitat d'adaptació davant de futurs contratemps".

En un acte en castellà i en el qual també ha pronunciat unes paraules en català, el regent ha posat el focus tant en l'economia espanyola com en les relacions entre Espanya i Corea del Sud.

"Amb actes com aquest, volem compartir amb l'àmbit econòmic en general, i amb els nostres amics coreans en particular, les fortaleses, les capacitats i les oportunitats econòmiques que existeixen i s'ofereixen, aquí a Barcelona i Catalunya, així com en tota Espanya", ha celebrat.

RELACIÓ AMB COREA DEL SUD

El monarca ha donat la benvinguda al president de Corea del Sud, Moon Ja In, i li ha agraït l'assistència a l'acte amb la qual creu que transmet "l'especial estima que aquesta gran ciutat mediterrània té en la imatge, l'afecte i el creixent interès dels coreans per tot el que Espanya ofereix, com a soci comercial i origen d'inversions, motor cultural i atractiu privilegiat pel turisme".

Felipe VI ha destacat que Espanya i Corea són dos dels països més desenvolupats del món i que han enfortit les seves relacions comercials des de l'entrada en vigor de l'Acord de Lliure Comerç entre el país asiàtic i la UE el 2011, encara que ha lamentat que durant el 2020 "el comerç bilateral s'ha ressentit" per la pandèmia.

No obstant això, ha reivindicat que les últimes dades del primer trimestre del 2021 "ja són millors que les del mateix període de l'any anterior, una realitat realment esperançadora", i ha assenyalat el sector serveis, especialment el turisme, com un dels més importants en aquesta aliança entre tots dos països.

Pel Rei, la participació del president coreà aquest dijous en una conferència turística Espanya-Corea demostra l'interès compartit "a recuperar i augmentar l'afluència de visitants en ambdues direccions".

També ha raonat que la inversió coreana a Espanya se centra en la distribució comercial, la indústria química, l'enginyeria civil i les energies renovables, mentre que la inversió espanyola a Corea es basa en el sector automobilístic, immobiliari i "amb una destacada representació d'empreses catalanes" en el sector farmacèutic i químic.

EL PAPER DEL PORT DE BARCELONA

Així, ha apuntat que el paper del Port de Barcelona "és clau, perquè canalitza el 50% del total de les exportacions coreanes per via marítima cap a Espanya, i aquesta relació es va a veure impulsada pel recent acord amb el port de Busán per crear un centre logístic de gran grandària a la ciutat comtal".

El Rei ha qualificat les relacions entre ambdues potències de "sòlides i creixents" encara que ha reconegut que aquestes relacions s'han vist afectades conjunturalment per la crisi sanitària.

"Així i tot, hi ha un marge important per continuar ampliant i aprofundint els nostres vincles, donada la grandària i el potencial d'ambdues economies", ha dit, i ha desvetllat que aquest és l'objectiu de la visita del president coreà com ho ser quan ell va visitar la República de Corea durant la tardor de 2019.

Ha destacat que tant Espanya com Corea han optat per superar aquesta crisi impulsant l'economia verda i la digitalització, acompanyant aquesta estratègia amb l'adopció de mesures de caràcter social, amb l'objectiu d'establir un model "sostingut, just i inclusiu" en el mitjà llarg termini.

"Espanya i Corea tenen empreses de referència internacional en tots dos camps, signatures que podran cooperar no només a través del comerç, sinó també de múltiples oportunitats d'inversió. El desenvolupament i la diversificació que caracteritzen a les dues economies permetran seguir promovent la integració de les nostres cadenes de valor", ha vaticinat.

Ha convidat a les empreses coreanes a veure a Espanya una "plataforma idònia" per accedir al mercat de la UE, així com a l'iberoamericà, tenint en compte els llaços que mantenen amb tots dos espais en tots els àmbits.

El Rei ha posat en valor que les empreses de tots dos estats poden ser complementàries i això els permet col·laborar en projectes de tercers mercats, i ha volgut ressenyar el paper de la pymes en aquest paper.

"Finalment, convé assenyalar que l'eliminació de dificultats en els àmbits del comerç, les licitacions públiques i la inversió permetrà, sens dubte, multiplicar les oportunitats i els atractius perquè les millors empreses puguin desenvolupar millor la seva activitat en benefici de tots", ha conclòs.

HOMENATGE A PUIG I SUQUÉ

Felipe VI s'ha unit "amb entusiasme i afecte" a l'homenatge que el Cercle ha dedicat als empresaris catalans recent morts Mariano Puig, premi Regne d'Espanya a la Trajectòria Empresarial, i a Arturo Suqué, que va presidir aquesta entitat.

"Tots dos són magnífics exemples de valors com l'obertura al món, el progrés i l'humanisme, que sempre han de presidir l'economia. El nostre més sentit record, ple de gratitud i admiració, pels dos i tot l'afecte per a les seves famílies", ha destacat.

LA FIGURA DE FAUS

S'ha dirigit el Cercle i, en català, ha agraït al seu president, Javier Faus, la seva tasca en la "defensa decidida del paper que ha d'exercir Barcelona i Catalunya en tota Espanya i en la resta d'Espanya".

"Estic segur que aquests dies de debat i reflexió seran veritablement fructífers per a tots", ha resolt i ha tornat a agrair la visita del president coreà.

La Reunió del Cercle d'Economia (RCE) se celebra fins a aquest divendres a Barcelona i està patrocinada per CaixaBank, CZFB i KPMG, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés