Actualitzat 29/05/2014 19:41

Mas espera que el Govern espanyol "jugui les seves cartes" davant la consulta en comptes de recórrer-la

Artur Mas (pte.Generalitat) Antón Costas (pte.Círculo  de Economía)
EUROPA PRESS

SITGES (BARCELONA), 29 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest dijous que el Govern hauria de "jugar les seves cartes" davant la proposta de consulta d'autodeterminació prevista pel 9 de novembre en comptes de recórrer-la per tal d'evitar-la.

A l'inauguració de la XXX reunió del Cercle d'Economia a Sitges, ha dit que al setembre, després que el Parlament aprovi la nova llei de consultes, l'Estat té dues opcions: "O deixar-nos fer i no ficar-s'hi, esperar el resultat i jugar les seves cartes com fa el Govern britànic", o bé recórrer-la.

Així, ha aclarit davant d'empresaris catalans que manté el seu full de ruta sobiranista, i ha tornat a demanar al president del Govern, Mariano Rajoy, que no recorri la llei de consultes que aprovarà el Parlament i que donaria cobertura a la consulta.

Mas ha dit que després de la consulta s'obrirà un període "que significa seure en una taula, parlar i acordar coses" amb l'Estat a partir del mandat que expressin les urnes, i ha afegit que, si el Govern la recorre i el Tribunal Constitucional (TC) la suspèn, això portaria Catalunya a un context polític més complicat que l'actual.

Aquest segon escenari significaria "enfonsar-ho tot", segons Mas, que adverteix que aquesta situació seria pitjor que l'actual, ha dit, i ha manifestat la seva intenció de signar el decret de convocatòria de consulta dies després d'aprovar-se la nova llei de consultes.

El president no ha volgut situar-se en aquest "pitjor" escenari del recurs a la llei; per tant, no ha revelat què faria si l'Estat recorregués la llei o la convocatòria de la consulta i el TC l'acabés suspenent.

NO VINCULANT JURÍDICAMENT

Ha afegit que, de la mateixa manera que un referèndum no és vinculant jurídicament, tampoc no ho seria "des d'un punt de vista jurídic" la consulta sobiranista, que permetria saber el grau d'implantació de l'independentisme entre la població catalana.

Allò que sí que és clar --diu-- és que, després de la consulta, les institucions catalanes tindran un mandat, que confia que sigui clar, sobre "cap a on vol anar el poble de Catalunya", i que intentarà implantar-lo negociant amb el Govern espanyol.

Després que el març el Congrés rebutgés la petició que li va fer el Parlament de traspassar a Catalunya la competència estatal de convocar consultes, Mas ha dit que pot arribar a entendre que l'Estat s'oposés.

"Si vostès no són capaços d'acordar això amb nosaltres, permetin fer-ho", ha destacat Mas, després que el president del Cercle d'Economia, Antón Costas, li hagi instat a reprendre el diàleg amb el Govern espanyol.

CRISI

Mas també ha destacat les fortaleses de l'economia catalana malgrat la crisi i ha dit que, si Catalunya fos un Estat i les seves vendes a Espanya es comptabilitzessin com a exportacions internacionals, l'exportació catalana equivaldria "al 53% del seu PIB".

Aquesta dada l'ha contrastat amb el 40% que representen per al PIB alemany les exportacions a l'estranger, i ha destacat que el grau d'obertura de l'economia catalana és equiparable al de territoris que aposten fortament per la internacionalització, com Àustria, Bèlgica i els Països Baixos.

També ha destacat que el sector privat català ha d'apostar per invertir en investigació, com fan les empreses israelianes i alemanyes, i ha valorat l'esforç que està fent el sector públic per prestigiar la Formació Professional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés