Actualitzat 29/05/2014 18:37

Costas demana davant Mas "una segona oportunitat" en el diàleg polític sobre la consulta

Artur Mas (pte.Generalitat) Antón Costas (pte.Círculo  de Economía)
EUROPA PRESS

"Una consulta legal i ben informada és vàlida" i compatible amb una reforma constitucional

SITGES (BARCELONA), 29 maig (EUROPA PRESS) -

El president del Cercle d'Economia, Antón Costas, ha demanat aquest dijous davant el president de la Generalitat, Artur Mas, "una segona oportunitat" en el diàleg entre Govern i Generalitat sobre el procés sobiranista, per respondre a un malestar ciutadà a Catalunya i tot Espanya que ha qualificat de "real" i no una creació d'alguns grups polítics.

A la inauguració de la XXX Reunió Anual del Cercle d'Economia a Sitges, ha reivindicat que "petitets gestos per part de tots poden obrir un nou temps, perquè no és veritat que el temps s'acaba; el temps polític es crea".

Costas considera compatible consultar els catalans sobre el seu futur polític amb abordar una reforma legal i constitucional a Espanya, i precisament la reforma legal espanyola "donaria més joc, més camp a la idea de consulta", sobre la qual ha destacat que ha de ser legal i que cal informar a la població de què passarà l'endemà; dos requisits amb els quals seria vàlida.

"Una consulta legal i ben informada és una consulta vàlida, però volem saber també què passarà l'endemà, perquè això dóna eficàcia política a aquesta possibilitat", ha dit, i ha incidit que sigui legal, tot i que això requereixi un poc més de temps i paciència.

Ha afegit que el Cercle com a institució no ha de prendre partit perquè és una institució molt transversal, però sí n'ha de prendre "per desenvolupar una tasca que permeti tenir a la ciutadania més informació sobre cadascuna de les opcions, més informació i transparència sobre les condicions, regles, d'una consulta o reforma constitucional".

"És evident que la nostra política planteja disfuncions que obliguen a canvis, reformes, i que són lògiques en una situació de crisi, però aquesta necessitat de canvi no significa partir de zero; cal resistir-se a la temptació de voler oblidar allò existent i començar un altre cop", ha alertat, davant declaracions polítiques sobre xocs de trens o que s'ha acabat el temps.

Ha instat a no caure en el fatalisme, que la lògica del destí aboca a alguna cosa irremeiable: "Volem reaccionar, i creiem que té sentit donar espai a la raó i l'esperança, i això significa partir del reconeixement que tenim problemes".

EVITAR FRUSTRACIÓ CIUTADANA

Costas ha fet referència a dos problemes, el català i l'espanyol: "Hi ha un problema català, hi ha un malestar ciutadà, un desig de gran part de la població de tenir major capacitat d'autogovern. No és una creació fictícia per part de les classes polítiques, és una sensació de malestar de la població i cal recollir-lo, perquè, si no, crearà frustració".

A això ha afegit que "hi ha un problema espanyol, un malestar ciutadà molt important que requereix una reforma important --que no ha de ser necessàriament gran--, legal i constitucional".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés