Actualitzat 09/07/2014 15:30

El CCN defensa en un estudi que Espanya i Catalunya sortirien guanyant amb la independència

Medio y derecha: el presidente del CCN, A. Pont, y el jefe de estudios A. Macià
EUROPA PRESS

Afirmen que podria servir d'incentiu a Espanya per canviar de model

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

El Cercle Català de Negocis (CCN) defensa que Espanya i Catalunya podrien sortir guanyant amb la independència en un estudi presentat aquest dimecres en roda de premsa pel president de l'entitat, Albert Pont.

L'informe de 144 pàgines 'Per un millor futur dels estats independents d'Espanya i Catalunya en sintonia amb la UE' sosté que la independència de Catalunya podria ser l'incentiu perquè Espanya canviï de model productiu i es transformi en una economia industrialitzada amb salaris baixos i poc valor afegit.

Pont ha explicat que Espanya podria aprofitar les seves connexions amb Amèrica Llatina i els països àrabs per exportar els seus productes i estalviar 30.000 milions d'euros en duplicitats de les administracions públiques, "i passar d'una economia de subsidi a una d'industrial".

Segons ell, Espanya i Catalunya tenen models econòmics diferents que no poden desenvolupar-se plenament per estar dins d'un mateix Estat, i que, amb la independència, es complementarien beneficiant-se les dues parts.

L'estudi justifica que Catalunya té una inflació 5,43 punts percentuals superior a la resta d'Espanya, com a conseqüència de tenir una economia un 10,2% més productiva i basada en la innovació.

Ha assegurat que mentre Catalunya va sustentar el seu creixement entre el 1997 i el 2007 en la innovació i el desenvolupament, a Espanya la productivitat va contribuir negativament en 0,7% al creixement, amb un pes més gran dels factors treball i capital, i per això la "taxa d'ocupació és més sensible al creixement".

Preguntat per si seria possible combinar els dos models sense la independència, ha explicat que "el Corredor Mediterrani i que no hi hagi lliure competència entre territoris demostra que Espanya no vol canviar".

"Si no hi ha un canvi de paradigma ens espera una recuperació molt lenta amb immigració i empobriment de les classes mitjanes, condicionada al fet que no pugin els tipus d'interès", ha destacat.

També ha afegit que des del CCN es vol que a Espanya li vagi "bé" perquè consideren que és positiu que els països tinguin estats veïns econòmicament forts per comercialitzar i competir.

MENYS DESPESA EN INFRAESTRUCTURES

Segons l'informe, s'han invertit a Espanya uns 34.000 milions d'euros de mitjana durant 17 anys consecutius, que equivalen a un 4,37% del PIB anual, en infraestructures "en molts casos improductives".

"Les infraestructures ja estan bé. No cal invertir-ne més", ha explicat, i ha destacat els beneficis que comportaria l'estalvi d'aquesta quantitat.

NOVA FASE

Pont ha defensat que a partir d'aquest estudi, "el procés sobiranista entra en un nou punt" en què ja no es calculen els saldos fiscals i es fan plans de previsió per a escenaris post-independència.

Ha ironitzat que es tracta de la primera vegada en la història que la part que se separa d'un Estat "ha de preocupar-se per la viabilitat de l'altra", i ha assegurat que això és el que preocupa Europa.

Ha explicat que si Espanya canviés el model productiu amb el suport de la UE tindria un creixement sostingut de 2,06 punts del PIB durant quatre anys, i seria capaç de generar 968.000 llocs de treball.

També ha assenyalat que Espanya ha de canviar "independentment del que passi amb Catalunya perquè el món està canviant", i ha assegurat que ha de millorar la seva burocràcia i la seguretat jurídica dels negocis.

L'estudi explica que des del 1988, els aranzels han passat de gravar un 14% a un 6% el 2010, el que demostra "el fracàs de les economies nacionals i empenyen cap a l'exportació".

Finalment, l'estudi també destaca que la marca Espanya té pitjor imatge que la marca Barcelona, i que la independència facilitaria que grans empreses tinguessin seu a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés