Publicat 10/03/2015 17:42

Bono carrega contra Mas: "És dolent que els mercaders estiguin en els governs"

José Bono
EUROPA PRESS

Lamenta que el PSOE hagi ajudat a convertir nacionalismes "suaus" en "secessionistes"

MADRID, 10 març (EUROPA PRESS) -

L'exministre de Defensa José Bono ha carregat aquest dimarts contra el president de la Generalitat, Artur Mas, denunciant que és "dolent" que els "mercaders" estiguin "en els governs" i especialment "molt dolent que hi hagi valors que siguin objecte de mercadeig". "Per a mi la sobirania de la nació no està subjecta al mercat, a la compra o venda", ha dit.

Així, ha recordat una conversa entre el llavors president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i Artur Mas: "Tu ves posant més diners, que jo aniré traient l'assumpte de nació", assegura que li va dir Mas a Zapatero.

Així ho ha assenyalat el que també fos president del Congrés a la presentació del seu segon llibre de memòries, titulat 'Diario de un ministro. De la tragedia del 11-M al desafío independentista', en el qual explica els seus dos anys al capdavant del Departament de Defensa.

Ha criticat la gestió territorial que va fer José Luis Rodríguez Zapatero, assegurant fins i tot que l'Estatut de Catalunya va ser la causa fonamental de la seva sortida del Govern espanyol, i ha lamentat que el PSOE hagi "d'alguna manera ajudat o propiciat" que "plantejaments inicialment suaus en el nacionalisme" s'hagin convertit en "secessionistes".

Aquests dos assumptes han acaparat gran part de la presentació del seu llibre, en què ha assegurat que no hi ha "mentides, ni contes ni faules", sinó un relat dels esdeveniments que va viure, que en alguns casos continua de "rabiosa actualitat".

L'exministre, que ha subratllat la seva "solidaritat" amb el Govern espanyol del qual va formar part, sí s'ha mostrat molt distant de la gestió del tema català, assegurant que en l'Estatut no van estar d'acord.

De fet, ha afirmat que li va escriure dues cartes al president explicant-li les seves diferències i fins i tot li va demanar que convoqués eleccions abans de donar suport al plantejament que es feia des de Catalunya.

"Li vaig dir que no era socialista defensar un nacionalisme disgregador", ha explicat, insistint que el PSOE ha de defensar la igualtat i la solidaritat per sobre dels sentiments identitaris.

Bono ha defensat que l'Estatut va ser "un invent d'un 'lobby' polític" que no tenia suport popular, però que estava entestat en "traslladar la imatge que Espanya era una madrastra i robava als catalans".

I ara, ha ironitzat, hi ha "alguns d'aquests catalans", fent clara referència al expresident Jordi Pujol, que han fet "el primer favor a Espanya", perquè "ja se sap que no era Espanya qui robava".

En qualsevol cas, ha reconegut que el PSOE va donar ales a aquesta falca sobiranista que ha acabat en secessionista i, després de recordar que ell no va estar en la votació de l'Estatut, ha insistit que per a ell va ser "una discrepància rotunda, clara i evident", que es va convertir en "la causa fonamental" de la seva sortida del Govern de Rodríguez Zapatero el 2006.

En el seu llibre, Bono explica que els dies que es va votar al Congrés l'Estatut, li va confessar al llavors cap de l'estat Major de la Defensa i director del CNI, Félix Sanz Roldán, que si s'aprovava no podria seguir com a ministre de Defensa.

Segons explica, va aconsellar al llavors cap de la cúpula militar que li traslladés la seva opinió i la dels militars sobre aquest assumpte. Després de fer-ho, Sanz Roldán el va trucar i va explicar a Bono la resposta del monarca: "M'ha contestat que d'aquests temes parli amb el ministre. No el vaig veure molt interessat".

En un altre capítol, revela una altra conversa amb el Rei Joan Carles en el qual sí que parla de la seva preocupació per l'Estatut. "Maragall li va dir a Zapatero que no havia de preocupar-me perquè Catalunya sigui una nació, perquè llavors el Rei ho serà de dues nacions i no només d'Espanya".

Segons explica en el seu llibre, Bono li va respondre que aquest plantejament era "una beneiteria de tal calibre que no mereix resposta". "Seria perillós que La seva Majestat escoltés aquells que diuen que Espanya és una nació de nacions i que el Rei és la clau de la unitat multinacional, perquè si els separatistes aconsegueixen el seu objectiu, acabaran acomiadant-lo a vostè".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés