Publicat 13/04/2015 13:15

AMP.- Artur Mas reivindica davant la UE que Catalunya pot ser "clau" a l'Euromediterrània

J.M.Margallo, Artur Mas y Mariano Rajoy en la reunión de la UE
EUROPA PRESS

Assegura que la identitat de Catalunya no es perd: té "arrels molt profundes"

BARCELONA, 13 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reividindicat aquest dilluns davant del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i els ministres d'Exteriors de la UE i ministres de la ribera sud de la Mediterrània que Catalunya pot jugar un "paper clau" a la regió Euromediterrània, ara que es redissenya la política europea de veïnatge.

En inaugurar-se la reunió de ministres d'Exteriors de la UE i de la ribera sud de la Mediterrània a Barcelona, ha subratllat la història de les institucions catalanes, i ha dit que la identitat de Catalunya no s'ha perdut amb els anys perquè té "arrels molt profundes", posant com a exemple que l'origen de la Generalitat se situa el 1359.

Després de recordar que és el 129è president de la Generalitat, ha citat Winston Churchill per argumentar que 'com més enrere miris, més endavant pots veure', després de la qual cosa ha afegit: "Podem mirar molt lluny enrere, i per això també molt lluny cap a nous horitzons, que sempre imaginem mediterranis i europeus".

Mas ha defensat que Catalunya i Barcelona van néixer mediterranis, que han crescut mediterranis i europeus, i que el cordó umbilical de la regió sempre l'ha unit a Europa: "Aquest cordó no s'ha trencat mai; segueix alimentant la nostra realitat, el nostre projecte".

"En pocs territoris trobaran vostès una fusió tan intensa del sentiment mediterrani i europeu", ha dit, i ha exalçat la vocació de capitalitat mediterrània i europea de Barcelona: com a exemple, ha destacat que en l'Edat Mitjana es va redactar en aquesta ciutat la compilació de Dret Marítim més important de l'època.

EN QUATRE IDIOMES

També ha recordat que el 1995 es va signar a la capital catalana la Declaració de Barcelona, i que a més té l'honor d'albergar la seu de la Unió pel Mediterrani (UpM), una institució que ell considera una ocasió única de ser potenciada per reforçar la cooperació a la zona.

Durant un discurs en català, anglès, francès i castellà, ha apostat així per reforçar el paper d'UpM, amb l'objectiu de donar una vessant regional a la política europea de veïnatge.

El president també ha constatat la important presència d'empreses catalanes a la regió i la llarga tradició de cooperació política de Catalunya a la zona.

INFORME DEL GOVERN

Mas ha donat la benvinguda a la reunió traslladant als ministres de l'exterior de la majoria de països de la UE i dels socis del sud de la Mediterrània l'interès de la societat catalana i de les seves institucions per participar en el debat sobre la nova política de veïnatge entre les dues ribes.

Com ha avançat Europa Press, la Generalitat traslladarà a la UE la seva pròpia proposta sobre relacions dels països de la Unió amb els de l'est i el sud, un àmbit en el qual l'executiu català aposta per atendre les diferències de cada país veí, així com per potenciar el paper de la UpM i el pes de les regions i les ciutats en el disseny d'aquestes polítiques.

SALUTACIÓ AMB RAJOY I MARGALLO

El president de la Generalitat ha arribat al Palau de Pedralbes cap a les 10.45 hores, i ha estat conversant distesament amb el ministre espanyol d'Afers Estrangers i Cooperació, José Manuel García-Margallo, durant prop de 20 minuts, mentre esperaven a la resta d'assistents.

Passades les 11.00 hores ha arribat el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha saludat Mas; Margallo; el ministre d'Exteriors de Letònia, Edgar Rinkevics, i el comissari europeu de política de Veïnatge i d'Ampliació, Johannes Hahn, abans de rebre la resta de representants dels 36 països presents en la trobada i fer-se la foto de família.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés