AMP.- Aragonès diu que ERC arrisca amb el pacte per aconseguir "beneficis" per a Catalunya

Publicat 2/1/2020 21:30:05CET
El vicepresident del Govern i coordinador d'ERC, Pere Aragonès, en el Consell Nacional d'ERC del 2 de gener de 2020 on han acordat abstenir-se en la investidura de Pedro Sánchez.
ERC

Defensa que "val la pena" iniciar el camí del diàleg malgrat que reconeix les dificultats

BARCELONA, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha defensat aquest dijous l'acord que els republicans han aconseguit amb el PSOE per desbloquejar la investidura de Pedro Sánchez, i ha sostingut que ERC assumeix riscos amb aquest pacte per aconseguir "beneficis per al conjunt del país".

"ERC amb aquest acord assumim un risc, però obrir camins per fer política val la pena", ha afirmat en la seva intervenció al final del Consell Nacional del partit, que ha validat l'acord amb el PSOE, pel qual els republicans s'abstindran en la investidura de Sánchez i s'establirà una taula de negociació entre governs per solucionar el conflicte català.

Segons ell, ERC ha aconseguit aquest acord per posar-lo al servei de la ciutadania i de les institucions catalanes, i ha rebutjat que busquin un benefici partidista: "No volem que això sigui una victòria de partit. No venim a cercar victòries i menys de partit. Ha de ser un guany de país".

Aragonès ha reivindicat que amb aquesta taula de negociació ERC compleix el que havia promès en la campanya de les eleccions generals del 10N i ha subratllat que vol portar a aquesta taula els "grans consensos" de la societat catalana: l'aposta pel diàleg, la defensa d'un referèndum i la fi de la via judicial.

El dirigent republicà ha destacat que la taula de diàleg pactada amb el PSOE inclou les quatre potes que demanava ERC: que fos entre governs, que es pogués parlar de tot, amb un calendari i amb unes garanties de compliment.

"Era essencial per ERC que, si s'entrava en una etapa de negociació, no fos una etapa buida, com les negociacions que hem conegut els últims 40 anys de caràcter autonòmic. No estem parlant d'una transferència autonòmica. Estem parlant d'un conflicte polític sobre qui ha de decidir el futur d'aquest país: si són els ciutadans de Catalunya o no", ha recalcat.

RECONEIXEMENT DE TORRA

Així, ha assegurat que aquest acord obre la via política i del diàleg per cercar una solució, ja que es reconeix que existeix un conflicte polític, i es reconeix "la legitimitat de totes les parts, totes les propostes i també totes les institucions: el Parlament, el Govern i el president" de la Generalitat.

En aquest sentit, ha dit que ERC ofereix aquest pacte perquè les institucions catalanes i el Govern central defineixin quin contingut porten a la taula de diàleg --considera que ha de ser la proposta d'un referèndum sobre la independència com va acordar l'Executiu després de la sentència de l'1-O--, qui ha de compondre la delegació catalana en aquest espai i amb quin calendari.

A més, s'ha referit a la reunió que ha mantingut aquest dijous amb el president de la Generalitat, Quim Torra: "He pogut traslladar al president que anem plegats a aquesta taula amb la proposta que compartim, que la solució és un referèndum sobre la independència de Catalunya. Anem a defensar-ho", ha assegurat, després que en aquesta trobada Torra li hagi dit que el Govern no assumeix l'acord entre ERC i PSOE.

Aragonès també ha recalcat que an la taula de negociació ambdues parts tindran llibertat per plantejar les seves propostes sense límits i, per això, hauran d'"analitzar, valorar i formular alternatives" sobre el que es plantegi des de cada costat.

"NO ANEM A VENDRE MÀGIA"

El vicepresident del Govern ha reconegut que el context és complicat, però que estan convençuts que és la millor oportunitat per iniciar el camí del diàleg: "Som conscients de les dificultats, no som ingenus. No anem a vendre màgia, sabem que serà difícil".

En la mateixa línia, ha afegit: "Sabem que aquesta oportunitat de començar a parlar i de fer política pot ser que no ens permeti aconseguir tot el que volem, però nosaltres ho plantejarem amb la màxima de les conviccions".

"No és el final del camí, és un inici que nosaltres treballem perquè ens porti als nostres objectius. No venim a enganyar a la gent però val la pena començar aquest camí, val la pena començar a esbrossar. Qui esbrossa normalment sofreix algunes rascades però avança", ha apuntat.

Així mateix, ha demanat determinació i tenacitat per afrontar aquesta taula de negociació, i ha reclamat a l'independentisme que continuï sense renunciar a res però alçant la bandera del diàleg: "No es perd res en aquesta via. No hem de deixar de fer res ni hem de renunciar a res, sinó que hem d'iniciar un nou registre per fer que l'Estat faci política".

"Fins ara el Govern de l'Estat no volia fer política", i ha conclòs que han aconseguit aquest canvi gràcies al vot de la ciutadania en les eleccions generals.

Contador