Publicat 17/11/2014 21:50

Torres-Dulce convoca a la cúpula fiscal després del 'no' dels fiscals catalans a querellar-se contra Mas

El fiscal general va ordenar interposar la querella i la decisió majoritària de la junta fiscal a Catalunya ha estat oposar-se

MADRID, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha convocat per aquest dimecres una Junta de Fiscals de Sala --la cúpula de la carrera-- després de rebre una comunicació en la qual la Fiscalia Superior de Catalunya li indica que, de moment, no procedeix a iniciar accions penals contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i altres responsables del procés de participació ciutadana.

La reunió de la cúpula fiscal, que integren una vintena de fiscals caps en diferents òrgans o especialitats, es realitza en compliment de l'estipulat a l'article 27 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal donades les discrepàncies entre els fiscals catalans i el mateix fiscal general, que sí considera que deu formular-se l'esmentada querella.

De fet, en una nota donada a conèixer passades les 20.30 hores, la Fiscalia General revela que Torres-Dulce va ordenar aquest dilluns la interposició de la querella, si bé el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, "no ho considera procedent i així s'ho ha comunicat al vespre d'avui".

Fonts fiscals consultades per Europa Press han assenyalat que durant la junta de fiscals celebrada aquest dilluns a Catalunya els integrants d'aquest òrgan, la decisió del qual no era vinculant per a Romero de Tejada, van expressar "molt majoritàriament" la seva oposició a la presentació d'accions penals contra Mas i diversos dels seus consellers per les accions que des de la Generalitat poguessin haver portat a terme per a la celebració de la consulta alternativa, perquè considera complicat atribuir-los un delicte de desobediència respecte de la suspensió del Tribunal Constitucional (TC).

DECISIÓ NO VINCULANT

Les mateixes fonts destaquen que la decisió que adopti la Junta de Fiscals de Sala és, en tot cas, no vinculant, i la decisió última dependrà de Torres-Dulce, que tracta amb aquesta reunió d'obtenir el suport de la cúpula del Ministeri Públic en una actuació que ha merescut el rebuig dels fiscals del territori afectat.

La Junta la integren, a més de Torres-Dulce, el tinent fiscal del Tribunal Suprem --el fa poc designat Luis Navajas-- i els fiscals de Sala.

Segons l'article 15 de l'Estatut Fiscal, aquesta Junta "assisteix al Fiscal General de l'Estat en matèria doctrinal i tècnica, a fi de la formació dels criteris unitaris d'interpretació i actuació legal".

La reunió es justifica en compliment de l'article 27 del citat Estatut, que preveu que el fiscal que rebi una ordre que estimi improcedent, com és el cas, ho ha de fer saber al seu fiscal en cap "mitjançant informe raonat". En última instància, l'assumpte l'ha de resoldre el fiscal general "sentint a la Junta de Fiscals de Sala"

La Fiscalia Superior de Catalunya va iniciar el passat 8 de novembre, vigília de la consulta alternativa, unes diligències d'investigació davant de la realització d'actes, com cessió de locals públics, elaboració de paperetes o distribució d'urnes per part del Govern de la Generalitat de Catalunya contraris a la suspensió cautelar dictada pel TC.

Després d'anunciar-se repetidament per diversos mitjans la interposició d'una querella contra Mas, dimecres passat Torres-Dolç va deixar al criteri dels fiscals de Catalunya la decisió d'interposar o no aquesta acció penal.

La decisió es va adoptar després d'una reunió mantinguda a la seu de la Fiscalia General amb el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, i el seu número dos, Francisco Bañeres.

Al terme de la reunió, la Fiscalia ha emès un comunicat en el qual assenyalava que "la Fiscalia Superior de Catalunya donarà compte al fiscal general de l'Estat de la decisió que adopti en el marc dels principis de legalitat i imparcialitat que regeixen l'actuació del Ministeri Públic",

En el mateix comunicat es precisava que la reunió havia consistit en la "valoració jurídic-penal dels fets esdevinguts al voltant a l'anomenat procés de participació".

JA ESTÀ JUDICIALITZAT

D'altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que seria el competent per tramitar accions contra el president Mas i els membres del seu govern, ha rebut ja les primeres 12 denúncies presentades en diferents jutjats catalans contra l'executiu català pel presumpte delicte de desobediència després d'haver impulsat la consulta alternativa sobre la independència.

Procedeixen dels jutjats de Martorell, Terrassa i Gavà (Barcelona), on els jutges s'han inhibit a favor d'aquesta instància superior perquè Mas és aforat.

Seguint els tràmits habituals, el TSJC ha designat un ponent per cadascuna de les denúncies seguint el torn de repartiment establert per la sala i remetran a la Fiscalia per que informi sobre si són favorables o no a la seva admissió a tràmit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés