Publicat 21/11/2014 17:16

L'Estat critica que Mas posi la política com a "excusa" per no complir la llei

Rueda de Prensa Posterior al Consejo de Ministros
EUROPA PRESS

Santamaría subratlla l'"autonomia" de la Fiscalia en la querella

MADRID, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha criticat aquest divendres que el president de la Generalitat, Artur Mas, posi com a excusa el discurs de la política per no complir la llei i defensar el seu "procés independentista".

Ha subratllat que no hi ha contraposició entre política i legalitat perquè "la llei és la voluntat política dels ciutadans".

"Tots poden fer política però sense deixar de complir la llei", i si es vol canviar la llei, cal fer-ho "dins del marc que les pròpies lleis estableixen", ha declarat la 'numero dos' del Govern espanyol en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha lamentat que els que es "salten la llei" posin com "excusa la política".

En aquest punt, Sáenz de Santamaría ha censurat que "alguns" estiguin "utilitzant la llei, quan la incompleixen, com un límit" quan, segons la seva opinió, "és un marc de llibertats".

"Quan algú incompleix la llei està afectant la voluntat i la llibertat d'un altre", ha destacat, per preguntar-se què passaria si els ciutadans deixaran de complir les lleis dient que "cal fer més política".

En semblants termes s'ha expressat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández, després d'assegurar que per a ell no té "massa sentit" parlar de "moment per a la política" i "moment per a la llei" perquè "a cada moment cal complir i fer complir la llei".

És més, ha dit que els càrrecs públics que estan investits d'autoritat tenen "un plus de responsabilitat i d'exemplaritat a l'hora de complir la llei".

"Amb poca autoritat podem exigir a la resta de ciutadans que compleixin la llei si nosaltres no la complim", ha emfatitzat.

DESTACA LA TASCA DEL GOVERN ESPANYOL A CATALUNYA

Sáenz de Santamaría ha criticat que els últims anys la Generalitat hagi fet del discurs "sobiranista" la seva "única línia d'actuació" quan, segons ha subratllat, els ciutadans "tenen necessitats".

"I ha estat el Govern d'Espanya el que amb molt diàleg ha procurant que a aquests ciutadans no li faltessin subministraments públics", ha postil·lat.

Per això, la vicepresidenta del Govern espanyol ha instat Artur Mas a plantejar-se si, des que va guanyar les eleccions i després d'haver emprès el procés sobiranista, "ha doblat o reduït a la meitat el suport dels ciutadans a la seva posició".

Preguntada després si hi haurà alguna reunió entre Rajoy i Mas (el president espanyol té un acte de partit a Barcelona el dia 29), ha assenyalat que no hi ha prevista una trobada en aquest moment, però ha advertit que això no vol dir que "no hi hagi assistència, presència i reunió" del president del Govern espanyol amb els catalans.

Pel que fa a si a partir d'ara es redoblarà la presència del Govern central a Catalunya, ha assegurat que l'executiu de Rajoy acudeix "moltíssim" a aquesta comunitat.

"Conec la meva agenda i Catalunya és la comunitat que més he visitat. No sempre ben rebuda per la Generalitat, també cal dir-ho", ha manifestat.

També se li ha preguntat si el Govern espanyol té previst respondre al document que Artur Mas li va lliurar el juliol amb 23 propostes sobre inversions, infraestructures o finançament.

Santamaría ha assenyalat que han estudiat i analitzat aquest document perquè recull algunes mesures que "pressuposada" l'Estat i "es farien de totes les maneres".

"Hi ha mesures que poden realitzar-se, altres que no, i altres que no tenen cabuda, però estem disposats a parlar-ho amb la Generalitat", ha declarat.

QUERELLA DE LA FISCALIA

Després que els socialistes apuntin pressions del Govern central perquè la Fiscalia presenti una querella contra Artur Mas pel 9N, Sáenz de Santamaría ha rebutjat de pla que hagin existit aquestes pressions.

"D'aquesta vicepresidenta i d'aquest Govern no sentiran mai 'La Fiscalia recorrerà' o 'He demanat explicacions si la Fiscalia recorrerà o no", ha recalcat.

A continuació, ha expressat el seu respecte a l'autonomia del Ministeri Públic, que, segons ha recordat, actua d'acord amb els principis d'"imparcialitat, legalitat i de dependència jeràrquica" com recull la Constitució.

"Nosaltres entenem aquesta autonomia de la Fiscalia en tots els àmbits, quan interposa querelles o quan deixa d'interposar-les", ha dit, per assenyalar que el Govern espanyol va continuar el seu "camí" al seu moment al recórrer davant del Tribunal Constitucional la consulta del 9 de novembre.

Després s'ha preguntat al ministre de l'Interior si considera, com a català, que la querella contra Mas pot ser un favor a l'independentisme, i ha indicat que al fiscal general de l'Estat "el nomena el Govern" espanyol però a partir d'aquí "gaudeix de plena autonomia".

A més, ha recordat que en les seves tasques està actuar en defensa de la legalitat sota els principis d'"unitat d'actuació i de jerarquia".

El ministre ha assenyalat que si Eduardo Torres-Dulce ha decidit interposar aquesta querella contra Artur Mas --amb un suport "tan important" de la Junta de Fiscals de Sala-- serà perquè ha trobat "suficients motius jurídics" perquè el que "ha passat el 9 de novembre" sigui susceptible d'una querella d'aquestes característiques.

"Si em pregunta per la meva opinió personal, li diré que estic totalment d'acord", ha manifestat, per afegir que això no vol dir que el fiscal general no hagi actuat amb "absoluta autonomia" en aquest assumpte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés